Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Snad první film, kde se holka vydává za kluka a věřil bych jí to. Hilary je ještě přesvědčivější než – shodou okolností – Chloë Sevigny v Hit & Miss. Škoda, že to zašlo tak daleko. Bohužel až na konci jsem pochipil, že šlo o příběh podle skutečnosti. Každopádně bezmoc a omezování slabších mě ve filmu velice sere. Nic příjemnýho na pokoukání. Tenhle kousek mě utvrdil v tom, že vyšinutý a ostatním nebezpečný lidi by měli být někde zavřený, stejně tak jako o nutnosti pravidla třikrát a dost. A taky v tom, že Sarsgaard vypadal odjakživa jako úchyl se skelným pohledem, kterýmu bych se obloukem vyhnul. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 4 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy, ktoré obsahujú podobné a iné tabuizované tematiky sa ani nečudujem, že stretávajú s úspechmi. A keď k tomu prispeje svojim talentom aj neskutočná Hilary, niet pochýb o uznaní. Perfektný film z drsnej americkej reality, kde konečne Amíci ukazujú svoju pravú tvár a nesnažia sa o perfekcionizovanie. 85%. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Rebelka Teena, která prchá před zákonem, si změní jméno i totožnost. Začne se oblékat a chovat jako muž a proměnu své sexuální identity završí vztahem ke stejně staré dívce. Hillary Swank je ve své roli velmi suverénní, ale nějak to celé postrádá dobrý vypravěčský rytmus. A tak je vedle Swankové nejzajímavější konec filmu. Vidět se to dá maximálně jednou. 50% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hilary Swank je opravdu neskutečná a já jsem po celou dobu nemohl uvěřit, že herečka s tak silným osobním kouzlem dokázala tak věrohodně ztvárnit kluka. Ale jak excelují ona a Chloe Sevigny před kamerou, tak Kimberley Peirce za ní poněkud tápe. Příběh má sice silnou myšlenku a jeho nepříjemná atmosféra se bez problémů zadere hluboko pod kůži, ale ty dvě hodiny se přesto strašlivě táhnou a většina postav je vykreslena takovým způsobem, že si k nim divák jen těžko vytváří nějaký kladný vztah. Já jsem měl po skončení takový rozpačitý pocit, že to celé bylo opravdu jen o Hilary Swank s jejím krátkým sestřihem, kteří si společně rázně kráčely pro zaslouženého Oscara, a že zbytek snímku se mi už teď ztrácí v nejasném mlžném oparu. Pro mě tak 3* a 1/2.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niečo medzi klasickou nezávislou tvorbou a televíznym "príbehom zo života". Sú filmy, ktoré sa už v scenári priznávajú k tomu, že budú stáť a padať na výkone hlavnej predstaviteľky. Boys dont cry na výkone Hilary Swank našťastie pevne stojí. Uznanie si ale zaslúžia aj Chloe Sevigny a predovšetkým Peter Sarsgard, ktorý je hereckým chameleónom, pretože je uveriteľný ako hajzlík v tomto filme, tak ako sympaťák v niektorých ostatných. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Brandon Teena (Hilary Swank) byl ve skutečném životě zasnoubený s Ginou Bartu. Po odhalení Brandonovy identity však Gina zásnuby zrušila, což bylo hlavním důvodem Brandonova odjezdu do Falls City v Nebrasce. (Anne88)
  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)
  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno