Reklama

Reklama

Sviňák

  • Velká Británie Filth (více)
Trailer 1

Hlavní postava - skotský zkorumpovaný policista Bruce Robertson - je posedlý sexem a kokainem. Měl by vyšetřovat vraždu, ale překáží mu vlastní podivínství, zvyk zahrávat si s kolegy a navíc opravdu miluje ženy. O Robertsona se stará jeho part´ák Ray Lennox  a šéf Bob Toal. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (607)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

James McAvoy for Oscar! Temperamentní, malý Skotík dokazuje, že dávno jsou ty časy, kdy byl roztomilým rošťákem v dobových milostných dramatech. Jeho herecký rejstřík nezná zábrany:) Ve Filth si sáhne až na dno. Bruce Robertson je totiž mnohem komplexnější postava, než by se zprvu mohlo zdát. Ze začátku je nám představen jako chlap, co furt jenom fetuje, s někým píchá, nevyhýbá se ani BDSM, je to křivák, manipulátor a pojmy jako "čest", "pravda" či "morálka" jsou mu zcela neznámé. Jak však snímek postupuje, příběh nám začíná odkrývat jednotlivé vrstvy jeho charakteru a zjišťujeme, co vlastně všechno stojí za jeho sebedestruktivním chováním. Jednotlivé vrstvy se začínají odloupávat a to, co zůstane na samotném konci z jeho postavy, její samotné jádro, je devastating. Nešťastný, zničený, zlomený člověk, který už se vyválel ve všech možných sračkách tak, že už se mu nejspíš nepodaří znovu se ze všeho toho bordelu vyhrabat. Stejně jako ze začátku film působí jako komedie, postupem času začne komediální stránky ubývat a film se téměř nepozorovaně přesune do syrového, drsného dramatu. James je jeden z těch herců, který dokáže své vnitřní utrpení a veškerý emoční rozsah dokonale vyjádřit jen pomocí očí. A že tady v nich byla opravdu vidět ta největší "Špína." Kromě fenomenálního Jamese, který tu předvádí jeden z nejsilnějších výkonů své kariéry, snímek rozhodně zaujme nabušeným soundtrackem, který valí jednu pecku za druhou. A škoda, že Jamie Bell nedostal více prostoru. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení, byla jsem na film zvědavá hlavně kvůli mé slabosti jménem James McAvoy, trochu jsem se bála, že film nebude úplně můj šálek čaje, ale opak je pravdou. Sviňák jede od začátku od konce na plné obrátky, na 100% funguje jak v komediální rovině, tak i v té dramatické. O Johna S. Bairda teď bude bez pochyby velký zájem, protože pravděpodobně natočil jeden z nejoriginálnějších filmů roku. Výborný scénář, velmi originální režie a pochvalu si zaslouží i hudba, která sedla přesně do každé scény. James McAvoy podává svůj nejlepší dosavadní výkon, který by si zasloužil i nějaké to ocenění, protože to s jakým přesvědčením zahrál jednu z nejodpornějších filmových postav, bralo dech. Škoda, že konzervativní akademici si tohoto filmu ani Jamesova hereckého výkonu vůbec nevšimnou. Výborný film, který doporučuji. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Sviňák je dosti pozoruhodný film a jsem moc rád, že jsem měl možnost ho v rámci ČSFD projekce zhlédnout. Škoda jen, že v průběhu stopáže působí, jako by se nemohl rozhodnout, bude-li černou, nekorektní, nemorální komedií nebo psychologickým dramatem. Nebo něčím mezi tím. Což mi výsledný dojem z něj poněkud kazilo. Škoda toho, neb většinu filmu jsem se smál, atmosféra dobrá, soundtrack (jak výběrem písní, tak instrumentální hudbou) vynikající, vše zabaleno v jednom krásném skotském balení s hereckým koncertem Jamese McAvoye s fekálním vousem, kterého si díky tomuto filmu začnu více všímat... 80% ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po skončení filmu se dostavil pocit, jaký jsem před pár lety měla z Trainspottingu. Odporný a zvrácený svinstvo, tak jak to umí ve svých knížkách podat jen Irvine Welsh. Láska na první pohled. Filth si nebere servítky a nekompromisně útočí už od samého začátku. Diváka nechává vcucnout do světa šíleností, zvráceností, hnusu, vulgarit, špíny, manipulace, drog, rasismu, homofóbie, sexu, halucinací, sadismu, zoufalství a pak ho vyplivne stejně psychicky zničeného jako hlavního hrdinu. Bruce je úžasně komplikovaná postava, a co víc, ještě lépe zahraná Jamesem McAvoyem, který více a více podléhá svým démonům. Je úžasný, jak příběh postupem času mění své tempo a vy si najednou uvědomíte, že za tou vtipnou stránkou se skrývá jedna velká tragédie. Filth není pro všechny, ale když přistoupíte na jeho pravidla (Same Rules Apply!), odnesete si nezapomenutelný zážitek. No a kdo na jeho pravidla nepřistoupí.... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Univerzálne nekorektné vianočné drogové opojenie detektíva Zmrda McAvoya, ponúkajúce úžasnú výpravu do vnútra fiktívneho narkomana, rasistu, mizantropa, alkoholika, sexuálne závislého jedinca, sektára, povaľača, násilníka, agresora, muža sústavne podrývajúceho autoritu a vulgárne tráviaceho modernú civilizáciu. Svojou vulgárnosťou sa aj bez rúk a bez nôh vyrovná tohtoročnému Vlkovi, no narozdiel od Scorseseho opiátu si musí na svoju porciu slávy ešte počkať. Zatiaľ si vystačí s najvýraznejším hereckým výkonom McAvoyovej kariéry. Viac v recenzii. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Keď Bruce (James McAvoy) číta vo výklade výsledky z futbalu, na obrazovke sa zobrazí čas 4:45. V decembri je v Edinburgu o takomto čase už tma, vo filme je však jasný deň. (toi-toi)
  • V kanceláři šéfa Boba Toala (John Sessions) visí obrovský plakát filmu 2001: Vesmírná odysea (1968), na který také Bruce (James McAvoy) upozorní. (Seejey8)
  • James McAvoy v rozhovoru prozradil, že během natáčení pravidelně před usnutím vypil půl lahve whiskey, aby jeho postava vypadala reálně ztrhaně a jako s kocovinou. (TaNya_)

Reklama

Reklama