Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po svém podivínském strýci Cyrusovi zdědí Arthur dům. Nové dědictví má však nečekané zvláštnůstky skleněné stěny popsané neznámým jazykem a především 12 naštvaných duchů. Rodina záhy zjistí, že bydlení zde je doslova o život. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (243)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Podívejte, tak asi takhle, správnej horor musí mít koule. No to není sprostý, ale ty grády, které má třeba dobrá muzika, jsou u filmového žánru postaveném na silném prožitku jaksi zapotřebí. A tak si tu tak říkám, kde udělal Steve Beck chybu? Co se námětu a nebo alespoň prostředí, kam jest zasazen týče, potenciál tu byl. Kdepak, tohle nebyl žádný vůl, ale docela slušný býček, který může ještě hodně natropit, ale proč ho vykastrovali tím tupým pokusem o humor a mizerným dávkováním napětí? To mi tedy choroš nebere. Jasně, píše se tu v žánrovém vyhranění, že jde o horor z prvky komedie, ale ruku na srdce, zasmál se tu někdo? Tony Shalhoub, kterého si možná mnozí upomenou z nedávno vysílaného seriálu Můj přítel Monk (2002), v kontrastu k magoroidnímu týpkovi představovaného Matthewem Lillardem (dříve magoroidní týpek z Vřískotu), působí poněkud křečovitě a stejně rozvržení ostatních hraje na podivnou notu. Do značné míry vše kompenzuje poměrně slušné digitální běsnění, co se vzhledu domu a v neposlední řadě duchů samotných týče, a taktéž moderní klipová kamera, ze které mi občas poskakoval genofond v hlavě. Když bych se tedy zaměřil výhradně tímhle směrem, pak bych mohl Thir13en Ghosts směle zařadit do průměru, ale protože nelze opomenout děravý scénář, slaboučký konec a maličko nevychytanou hudbu, musím s politováním oznámit, že k průměru tentokráte nesáhnu. Avšak ony dvě hvězdičky s upomínkou na následné Beckovo dílo Loď duchů (2002) jsou přeci jen předzvěstí slušnějšího pokoukání. Jedna rada na závěr, když budete mít na obrazovce duchy, vynadejte Stevovi. [4/10] ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Asi půjdu proti proudu. Jako béčková jednohubka to vůbec nebylo špatné a skvěle jsem si to užil navzdory všem velkým i malým lapsům ve scénáři, v logice i v nepatrných detailech. Záměna strachu za akční krvavou blouděnou nevadila. Dům-stroj je nádherná a působivá kulisa, duchové byli správní bubáci a některé nápady mě opravdu bavily. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Monk to teraz rozbalil v totálne podpriemernom komediálnom horore. Nedá sa uprieť snaha, pár momentov či scénok sa vydarili, ale celkovo to od kvalitného hororu s duchárskym zameraním má hodne ďaleko. Ide o takú ani komédiu ani horor, niečo šedivé a nudné. Jediné s čím si môže byť divák istý je to, že ide o stratu času. 35/100 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pan Monk a skleněný dům strašidýlek. Nepodařená epizoda, kde se zase kňourá nad ztrátou manželky a chůva má blbé kecy. Vizuál je chválen, ale mě nenapadá proč (snad leda masky), kulometný střih trhá oči z důlků a o nějaké děsivosti si to může jenom nechat zdát. Narozdíl od Ghost Ship se tu tělo krájí vertikálně, ale ta neschopnost dodat nějaké hororové vzrušení je společná. Není se co divit, že USS Steve Beck zamířila ke dnu.. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Keď pološialená černoška pobehuje kade-tade a trúsi samé sarkazmy ("Panebože, som zatvorená v sklenenom dome so šialenými belochmi!"), ono to určite klasický horor nebude. A veru ani nie je. Kašlem na to, čo sľubuje režisér, kašlem na to, čo sľubuje producent, štúdio a všetká tá filmová cirkev. Proste si film pozriem a sám usúdim, s čím mám do činenia. V tomto zmysle hodnotím 13 duchov nie ako horor, ale (z nedostatku primeranej žánrovej terminológie) ako hororovú fantáziu. Fantáziu, ktorá čerpe z Kocky, Kocky 2, Hellraisera, Nočnej mory z Elm Street, Krvavého kúpeľa a ešte neviem z čoho ešte, no vzhľadom k celkovému vyzneniu filmu diváka tieto inšpirácie i citácie nemajú dôvod iritovať tak ako pri glorifikovanej "Saw", ktorá sa berie smrteľne vážne, takže nedostatok inšpirovanosti a mimoriadne zjavné odkazy na kopu iných filmov i v dôležitých scénach je čosi naozaj ťažko stráviteľné. Takže sme približne na poli duchárskeho hororu či thrilleru či fantázie. Existujú tu dva základné scenáristicko-režisérske prístupy - akademický, pardón, kultivovaný (napr. Pod povrchom) a potom viac či menej "easy", kde sa za predpokladu dobrého nápadu, vynaliezavosti a súdnosti dá dosiahnuť zaujímavý či dokonca nezabudnuteľný zážitok (kvalitatívne rozpätie od Duchov Marsu po Oko). 13 duchov nerežíroval génius, ale ani Ed Wood. Tým, čím sa tento film vydeľuje z radu svojich bratov a bratrancov, je bizarná atmosféra a originálny príbeh - dom, ktorý je vlastne strojom, ktorý naprojektoval samotný diabol (je evidentné, že má zmysel pre postmoderný dizajn so silnými reminiscenciami na Bauhaus), ukrývajúci v suteréne "ZOO z duchov". Synkopický, konvulzívny strih použitý pri scénach s duchmi pôsobí "artovo" (najmä pri vrcholnej scéne s právnikom a "nahnevanou princeznou" - nie som nekrofil, ale tento duch mi pripadá hypersexy), no a koncept duchov (nielen ich dizajn) prezrádza, že tu pracoval niekto, kto sa vyzná a svoje miesto na slnku si zaslúži. Rovnako ako celý film. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu je k vidění duchů potřeba speciálních brýlí, což je jedna z mála věcí, které byly zachovány z původního filmu. (Chatterer)
  • Na začátku filmu jede v domě Arthurovi rodiny během snídaně na pozadí v televizi původní film 13 Ghosts. (Chatterer)

Reklama

Reklama