Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (Cinemart)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

mm13

Bohemian Rhapsody je biografie "by the numbers", pokud jsi viděl od začátku tisíciletí jednu mainstreamovou biografii, viděl jsi všechny - a BR nijak nevybočuje: flashforward, první akt s problematickým dětstvím, následný první úspěch, nahrávání, přesvědčování producenta, závislost, dostání se ze závislosti, vrcholové vystoupení. Black Panther je sice marvelovská komiksovka, jež pracuje s campbellovským monomýtem, který se stal normou pro hollywoodskou produkci minimálně od začátku devadesátek minulého století, ovšem: vývojem prochází nejenom protagonista, ale i antagonista, přičemž tito jsou vůči sobě paralelní, a tak určitá odchylka od ustáleného vzorce. BP má dost výlučnou výpravu, o které se dost psalo v návaznosti na určité etnické/rasové tradice, zatímco BR se snaží o věrnost, ale v tomhle pro některé selhává (až moc výrazný předkus, předvádivost v dobové autentičnosti apod.). BR je ve snaze o co největší srozumitelnost a přístupnost homofobní dílo, které stvrzuje řadu stereotypů a klišé, zatímco BP se ze stereotypů a klišé vymaňuje, tematicky na rozdíl od BR drží pohromadě (střed dvou různých ideologií, představovaných "kladnou" a "zápornou" postavou). BR je přehlídkou osvědčených konvenčních postupů, co se týče návaznosti scén, výstavby díla apod., zatímco BP je v tomto mnohem rozmanitější a důmyslnější (různé pojetí střihových postupů odvisle od rozmanitosti akce apod.). A tak by se dalo pokračovat, každopádně BR není dobrý film, akorát opojení hudbou zastírá jakékoliv nároky na film.  

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Jindros, mm13, Adam Bernau

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Bluntman

A vdel by si prosím ťa vysvetliť laikovi, o akých estetických kvalitách píšeš, ktorými Black Panther prevyšuje Bohemian Rhapsody?

na příspěvěk reagoval DJ_bart, Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Black Panther má určité estetické kvality, u Bohemian Rhapsody aneb Biografie, jak jste ji předtím viděli bambilionkrát moc ne. Akorát je obdivuhodné, že tak problematická produkce dala vzniknout něčemu nějak soudržnému, nějak vystavěnému, nějak rytmizovanému. 

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, mm13, rounen

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Já neříkám, že je to špatný film, celkem mě to bavilo. Akorát lidi melou něco o Oskarech. A to pardon, ale to máte vlčí mlhu. Zas tak dobrý to nebylo. Ale hlavně Malek je opravdu největší slabina. Jako Mercury pro mě prostě nefunguje a tenhle film na něm bohužel stojí a padá. Takže asi tak...

na příspěvěk reagoval dragon94

 (hodnocení, recenze)

Jak může někdo říct, že je ten film bez emocí? Odpovím za Vás: Asi ten kdo nemá srdíčko na místě a je chladný jako stěna.

ClintEastwood

ClintEastwood (hodnocení, recenze)

Je to těžké. Pro fans QUEEN dobrá volba, kvůli muzice, natočené je to taky skvěle. Jsem asi jeden z mála, kterému přijde Malek nejméně uvěřitelný (pro mě je jednička Mazzello, jako John Deacon, včetně pohybů a rytmu) z celého ansáblu. Je to pohádka, hezky natočená, ale kdo na téhle hudbě vyrůstal, ten, stejně, jako já, přivře obě oči. :-)

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

tomalakis

...a pusť si nejaký koncert Queen na oživenie spomienok a uvidíš, že scény z pódia majú tiež svoje rezervy. Hlavne pri finálnom Live Aid.

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Uznávám, že scény na podiu se povedly a všichni herci se svým předlohám podobají až neskutečně. Ale všechny scény okolo...moc nechápu ty ódy na Maleka. Byl spíš karikaturou Mercuryho, chvílema jsem měl pocit, že se koukám spíš na střihorukého Edvarda. Navíc mi přišel přehnaně zženštilý. Ano, Freddie byl extravagantní gay, ale rozhodně na mě nikdy nepůsobil zženštilým dojmem.

na příspěvěk reagoval mm13, Hekman

Hekman

Hekman (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Ach ma Idee fixe, samozrejme mas pravdu a je to opravdu vyborna, temer vynikajici poznamka, mozna nejlepsi poznamka, co tu kdo mel, ale ja nepsal, ze to zpival on. To jsou jako dva rozdilne pribehy v jedne story. Jako blbost jak Gallileooo - kohout, tak i zpusob jakym Lee svoji postavu hral. Kdyz byl v zaberu, tak jsem casto cekal kdy nabehne ze zakulisi Oliver, nakoupne ho do kouli a pak se spolu budou nahanet po podiu. Jak ho tam vybarvili sycaka, jako hodny chlapce, ktery sice taky trochu vyvadel, ale v ramci mezich. Jakpak to asi bylo na pocatku tohoto filmu ? Briane May vchazi do kancelare sveho Agenta. "Cau, Briane, zrovna jsem jim rikal o te historce, jak se sjel tak moc, ze jsi oprcal vsechno naradi v mistnim vetesnictvi. Ze by to tam mohli dat ... " . " Tak na to kurva zapomen ty kokot ! " Ten film je tak hrozne hloupej prave diky tomu, ze totalne ohyba realitu podle potreb statistik. A co je horsi, snazi se u toho vypadat realne. Jak to bylo ? Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost ... / Orwell /

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Hekman

Hekman (hodnocení, recenze)

Bluntman

Amen, ale tady dostanes za pravdu nalepku trolla. Takze bud hodnej a pis jen to co vetsina. Je to super film, kterej zari po vsech strankach tvorby. Je to skvost. Je to diamant ! Malek hraje tak, ze jsem musel osobne zajet do juesej a vykopat Freda, abych se ujistil, ze je porad mrtev. bohuzel ano. Opravdu jde jen o herce. Doufam, ze dostane Oscara i Gwilym Lee, protoze to jak dokazal celou dobu hrat dalsiho clena kapely s vyrazem Stana Laurela, bylo proste uzasne. Navic to Gallileo, Gallileoooo, Gallileoooooo .... a pak kohout. No to byl stejny zazitek, jako kdyz slunce vyleti vysoko nad krasnou zatoku. Vubec nevadi, ze hlavni cast toho filmu byla hrana jiz aspon milionkrat. TOHLE JE NEJLEPSI FILM HISTORIE a zaslouzi si Oskara uplne za vseho. Mel by dostat Oskara i za datum vypusteni do kin. No 02/11/2018 je uplne genialni datum a nikdy jsem nic podobnyho nevidel. Perfektni. Skandalne dokonale !

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

rounen

Oscary se dávají za film, nikoliv za to, o kom jsou. Už to, že Bohemian Rhapsody je omylem nominované i v jiné než herecké a střihačské kategorii, je dokladem toho, že slabost pro Queeny (plus masivní úspěch a snaha o sledovanost ceremoniálu) sehrála větší roli, než měla. Rhapsody jinak nemá být proč nominováno, blbé biografie nemusí mít sošky automaticky předkoupené.

na příspěvěk reagoval Hekman

Uživatel BartaKHUS smazal svůj příspěvek.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

DJ_bart

Black Panter nevyhraje.. Je to typický marvelovsky film.. Dej na mě.. Akedemici si vstoupí do svědomí a dají to za celoživotní dílo Queenu.. Členi kapely jsou už staří a Fredy je pod drnem.. Nejlepší kapela tý doby a božský hlas musí být už vyznamenán a ja věřím tomu, že Rhapsody bude ted sbírat jednu sošku za druhou.. Ostatní filmy jsou ohrane stokrat omilene co jsou nominované.. Tyhle Oscary budou jen o Queenech.. Dam na to krk..

na příspěvěk reagoval DJ_bart, Yoshitsune, Bluntman

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama