Reklama

Reklama

Černá díra

(divadelní záznam)
Česko, 2011, 93 min

Scénář:

Simona Babčáková (divadelní hra), Jiří Havelka (divadelní hra) (více)

Kamera:

Jan Matiášek

Obsahy(1)

Úspěšná současná crazykomedie Dejvického divadla.  Na polozapomenuté benzínové pumpě někde na americkém středozápadě chcípl pes. A přesto se tu děje něco neobyčejného. Lidé, kteří sem vstoupí, se dostanou do časoprostorové smyčky a nemohou z ní uniknout. Termín černá díra je převzatý z astronomie. V roce 1969 ho zavedl americký vědec John Archibald Wheeler. Teoreticky ji ovšem předpověděl v obecné teorii relativity už Albert Einstein. Inscenace Dejvického divadla si pohrává s představou lidského jednání v takové situaci a vznikla jako autorské dílo celého inscenačního týmu včetně herců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jedno a to samé stokrát jinak aneb sice ani zdaleka ne nejlepší komedie z repertoáru Dejvického divadla, ale stále nápaditý nadprůměr. Černá díra první hodinu dozrává každou opakující se smyčkou a "humory" si dlouho nechává od cesty. Ovšem v závěrečné půlhodině si díky tomu může dovolit uzrálé plody absurdity sklízet po nůších během kolotání všeho a všech. Právě díky druhé polovině se zpětně i ta první jeví mnohem lépe, když už jeden ví, že to otupování pozvolností a repetitivností byl důmyslně vychytralý plán, který je ve finále beze zbytku zúročen. Bez (ne)smyslu pro absurditu se tomu vyhněte širokým obloukem; ideálně přes delfinárium, protože makající delfínci jsou tou jedinou jistotou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V prvním momentě mě napadlo, že by titul Černá díra mohl být jevištním zpracováním atmosférického autorského komiksového hororu Charlese Burnse, ale ve skutečnosti je to zábava z úplně jiného soudku a žánrový protipól. Tohle je střelená komedie, která si pohrává s myšlenkou zpracovat na první pohled banální setkání několika náhodných cestujících u čerpací stanice a v nespočtu variant je nechá prožívat stále tutéž situaci, jen s drobnými modifikacemi. Absurdní humor vyplývá jednak z toho, že se herci ve svých rolích prohazují a posléze i zdvojují a násobí a zatímco v první variantě bylo obsazení typové, tedy odpovídající naturelu herců, poté můžeme vidět v policejní uniformě Simonu Babčákovou, zatímco Trojan hraje nevyzrálého puberťáka. Zároveň se tempo změn a proměn neustále zrychluje, podobně jako když předmět vlétá do černé díry a gravitace ho stále rychleji deformuje. S podobným nápadem přišel ve svých Příbězích pilota Pirxe už význačný polský spisovatel Stanislav Lem. Pokud přijmete autorovu hru, můžete se skvěle bavit, ale hra není vhodná pro ty, kteří u divadelní hry vyžadují nějaké hlubokomyslné poselství, protože cílem téhle hry je jednoduše pobavit, a zároveň nebude sedět těm, kteří nemají smysl pro absurditu a šílenou nadsázku. Celkový dojem: 90 %. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Čtyři nejsou tři, že jo!? Kvalitní "scífko" od party našich nejlepších komediantů, kteří nepotřebují dialogy k tomu, aby zničili něčí bránici. Viděno online v rámci "#kulturažije". ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Absurdně absurdní, nevydržel jsem víc než 20 minut...těšil jsem se, že se zasměju, ale nešlo to. Babčáková je zajímavá, ale tím se ta slabota zachránit nedá. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

[emájesesájesesájpípíáj] Živé provedení = bezchybná zábava založená na absurdních situacích a skvělém herectví. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tentokrát v podání DD zklamání. Možná je to ale jenom tím, že je hra určená intelektuálnějším divákům a já jsem na ni prostě jenom moc blbej. Je teda fakt, že mi první půlhodinu nějak ani nedošlo, že má jít o časovou smyčku a myslel jsem, že to jsou prostě další dny, během nichž se lidé chovají pořád stejně nebo aspoň hodně podobně. Potom mi to nějak došlo, jenže ani pak se mi nezdařilo v tom najít nějakou zásadní myšlenku nebo příběh. Možná by se to vyrovnalo, kdyby mi to přišlo vtipný. Jenomže mně to vtipný nepřišlo. Tak snad příště to bude lepší. Jinak mám DD rád, i jsem tam párkrát živě byl a líbilo se mi to... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Pořádný galimatyáš je nastolen v této hře. Docela se divím, že se v tom herci sami zorientovali. V celku dobrá sci-fi hra, určitě ne pro každého, je pravda že to dle mého názoru není jeden z nejlepších kusů Dejvického, ale i tak se slušně u toho člověk pobaví. Zlatá střední cesta. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Divadelní sci-fi, proč ne? Ale to by ze mě tvůrci nesměli dělat pitomce. Jenom proto, že některé filmy (zdravíme třeba Big Empty) a seriály (zdravici Baru Karma například) neprošly v Česku oficiální distribucí, neznamená to, že nejsou lidi, které ty věci znají a mají nakoukané. Podobně mi to vadí u Hřebejka, který ve svých filmech často doslova kopíruje své právě objevené vzory - v minulosti Jana Jakuba Kolskiho, posléze Triera a další. Tohle se tváří krásně absurdně a se záhadou, ale jak už tu psal v komentářích někdo jiný - vypadá to, že si to herci napsali pro sebe, aby se bavili oni, divák je podružný. Líbí se mi scéna nebo to závěrečné "zatmění", ale celkově je to těžký podprůměr (ve srovnání s nepřiznanými předlohami, asi proto se použil pseudonym pro všechny autory naráz, aby to nebylo hned žalovatelné) a některé ty vtípky jako by intelektuál opajcoval z Troškových komedií. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, co se bude dít, a ony se děly divné věci. Jednotlivé osoby si začaly měnit své role, aniž by se to nějak vysvětlilo, a na tohle já nejsem. Bohužel veškerý humor je založený na tomto faktu, takže aby mi to vynahradily nějaké husté hlášky, to se nestalo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dejvické divadlo v plné palbě! Oceňuji zejména závěrečných asi 20 minut, kdy se všechny postavy mění a převtělují do svých protějšků, to je takovej mazec, že tohle si zapamatovat a vytvořit tak vtipnou a dynamickou scénu je obdivuhodné. Musím také pochválit kameru a střih záznamu, což ten absurdní humor ještě podtrhuje a zvýrazňuje. Tohle bych si někdy dal moc rád naživo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Navýsost divadelní show. 1) Po skvělém začátku představení tempo klesá, herci se nepřiměřeně opakují a celkově se děj pomalu a klopýtavě sune vpřed._____ 2) Změna obsazení se spoustou nových nápadů přinese vítané oživení. Trochu mi to připomnělo Bachovy hudební variace - Clavier Ubung bestehend in einer ARIA mit verschiedenen Verænderungen vors Clavicimbal mit 2 Manualen._____ 3) Vtipy se stále opakují, aby došly i poslednímu absolventu zvláštní školy. Zkrácení tak o čtvrt hodiny by hodně prospělo._____ 4) A ten Špidla v pozadí... ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Výjimečně divadlo, protože uměleckých ztvárnění povahy černé díry, šmrncnutých teorií multiverza, zakončených/odstartovaných Velkým třeskem a nepřímo komparujících mikrokosmos lidských kulis s nesmlouvavou vůlí makrokosmu, moc nebude. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

„Kávu.“ „S mlíkem, bez?“ „Obojí.“ Doyle Doubt předvedli, co v nich skutečně je. Absurdita a bizár si v Černé díře podávají ruce, jeden bez druhého nedají ani krok a když už se schyluje k jejich násilnému odloučení, opět se pevně chytí jeden druhého a za cenu obětování svého vlastního života se nepouští. Dejvický přišlo s něčím, co dobře možná nemá na české scéně obdoby, hýří neutuchajícím humorem, ve skrytu duše to mluví o těžké a vážné věci, a podáno je to díky skvělým, na roli pasujícím hercům na jedničku. To něco je černá díra, kde se vzala, tu se vzala, zavítala do divadla tam kdesi v Praze 6, uhnízdila se ve všech zdech, a navěky tam zůstane. Long Live DD! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na absurdní komedii to má málo nápadů a hlavně pořádný humor, protože za celou dobu ho tady nejen že bylo dost málo, ale taky byl většinou trapný a ve zbytku případů jen nevtipný. Pousmál jsem se asi třikrát a z toho jednou v případě, kdy se publikum naopak vůbec nesmálo. Vůbec ten humor byl podivně jednoduchý, až mě to nemile překvapilo, protože o hrách a humoru Dejvického divadla se traduje jiná pověst. Místy mi to i dost pomalu utíkalo a snad jediné, co si drželo moji pozornost, bylo občasné zjevení tajemného muže. kvůli kterému jsem byl dost zvědavý, kam to celé vygraduje a s jakou to přijde pointou, A byl jsem pak po zásluze potrestán, jelikož to skončilo nejjednodušší možnou a víc v tom nebylo. Musím ale uznat, že nacvičit to asi nebylo vůbec jednoduché a některé nápady (třeba s výměnami rolí, nebo různými "závěry") mi přišly zajímavě vymyšlené. A ocenit musím i práci střihače/režiséra záznamu, který to sestříhal skutečně nejzajímavěji jak jen to šlo. Jinak ale slabota, zklamání a bohužel i další důvod, proč Havelku fakt nemusím. Lepší 2* ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie prodchnutá svérázným absurdním humorem s dobře vypointovanou časoprostorovou smyčkou, kterou si ansámbl Dejvického divadla ušil přímo na míru. Herecké výkony všech zúčastněných neměly chybičku, což se podařilo skvěle zúročit v závěrečné až neskutečně praštěné dvacetiminutovce, během níž si čím dál zběsileji prohazovali role. Zkrátka a dobře, představení mělo spád a já jsem se parádně bavila. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Máme doma ve sklepě malou černou díru, na co přijde, sežere, v ničem nezná míru, nechoď, babi, pro uhlí, sežere i tebe, už tě nikdy nenajdou příslušníci VB. ()

Reklama

Reklama