poster

Raději vidličky než nože (festivalový název)

  • USA

    Forks Over Knives

  • Austrálie

    Forks Over Knives

  • Kanada

    Forks Over Knives

Dokumentární

USA, 2011, 96 min

Režie:

Lee Fulkerson

Scénář:

Lee Fulkerson
  • kamigava
    *****

    Rostlinná strava je lékem pro naše tělo. Žádné farmaceutické výmysly, které z nás tahají peníze. V jednoduchosti je síla a to se týče i stravy. Jak je možné, že jsme se tolik odpoutali od původních, čerstvých surovin jako ovoce a zelenina? Raději si koupíme hotovku, abychom se hned nasytili? Nevidíme ale jaký následek to bude mít v budoucnu? Lidé zamyslete se prosím nad sebou. To ta chuť toho masa, vajec, mléka a výrobků z něj opravdu stojí za to? "Zabijete" zvíře jen kvůli tomu, abyste si mohli ke štědrovečerní večeři dát smažený řízek nebo kapra? Zajímavé je, že málokdo by snědl maso bez ochucení (sůl, koření), to se vám třeba u jablka nestane. Zeleninu sníte docela bez problému, aniž byste ji museli nějka dochucovat. Ti dva doktoři zasvětili svůj celý život jen proto, aby lidem ukázaly, jak být zdraví. Mají fakta, která jasně ukazují , proč nejíst živočišnou stravu. Lidé jsou zaslepeni, nemají dostatečné informace a mají zažité věci, které se považují za normální. Odpovídá tomu ale i váš celkový zdravotní stav? Nebojte se toho, že byste bez masa apod. umřeli nebo byli o něco ochuzení. JE TO OBROVSKÝ MÝTUS, KTERÝ TAHLE SPOLEČNOST OMÝLÁ POŘÁD DOKOLA. UČÍ SE TO DOKONCE I VE ŠKOLE. VŠECHNO JE TO JEN PRO PODPORU ZDRAVÍ VELKÝCH FIREM MLÉKARENSKÉHO A MASNÉHO PRŮMYSLU A NE PRO ZDRAVÍ OBYČEJNÝCH LIDÍ. JÍDLO SE STALO BYZNYSEM. JEZTE PŘÍRODNÍ ROSTLINNÉ POTRAVINY A BUDETE SE CÍTIT SKVĚLE! :)(17.5.2013)

  • whack
    *****

    Aby sme mohli jedenie mäsa označiť za prirodzené a normálne, museli by sme sa vrátiť do čias zberačov a lovcov. A to nielen našim životným štýlom a myslením, ale aj naším počtom. Vtedy to bolo prirodzené. Dnešné veľkochovy, bitúnky, umelé oplodňovanie, malé železné klietky, elektrické kliešte, jatočné pištole, mnohohodinové transporty, mláďatá oddelované od matiek hneď po narodení a znova umelo oplodňované, poodsekávané zobáky kuriatok, prasatá ktoré sa strachom pomočujú, pesticídy, antibiotiká, steroidy vyvolávajúce u ľudí desiatky chorôb, to nemá s prirodzenosťou vôbec nič spoločné. Každý deň je zabitých 159 miliónov suchozemských zvierat pre mäso (celosvetovo), pritom tony jedál končí v košoch. Čo je na tom normálne? Každý jedinec sa môže pridať k desiatkam miliónom vegánov - k tým, ktorí sa rozhodli tento krvavý biznis prestať financovať. Ak nie pre svoje morálne uvedomenie, tak aspoň pre svoje vlastné zdravie.(23.3.2014)

  • Djkoma
    ****

    Stravování, jako jeden ze základních problémů současné civilizace, je bohužel ve filmech a dokumentech velice problematicky uchopitelný koncept. Občas sklouzává do prázdných oslav vegetariánství/vegantsví/paleo a jindy na nekomplexní kritiku fastfoodu (jako by to všichni dávno nevěděli a stejně tam jedí). Forsk over knives se mi líbí hlavně v tom, že k tématice vlivu jídla na zdraví přistupuje vědecky přes průzkumy a do jisté míry se snaží problematiku kvantifikovat. Studie, ať je jejich tvorba a financování diskutabilní jakkoliv, tak představují jeden z důležitých podložených zdrojů a ty se právě v tomto dokumentu ukazuje. Nejde o to, zda je špatné veganství a vegetariánství je ještě ok nebo zda je základní západní strava špatná, ale o vliv potravin rostliného a živočišného původu na organismus. Je pak už na každém, jestli omezí/přidá nějakou surovinu nebo naprosto překope svůj jídelníček. Navíc, tady nikdo nehraje jen na etickou/citovou stránku např. mléka nebo masa. Dobrý vstup do tématiky.(9.7.2016)

  • Dadel
    ***

    Film, který vás přesvědčuje, že když budete jíst pouze zeleninu, nikdy neonemocníte rakovinou, infarktem, mrtvicí, osteoporózou, cukrovkou apod., a pokud už jste onemocněli, změnou jídelníčku se uzdravíte. Nechce se mi pátrat po tom, nakolik jsou zde prezentované informace a statistiky hodnověrné (film působí dost jako agitka), protože je mi to celkem jedno, maso jím stejně jen málo. Ne kvůli tomu, že je snad nezdravé, ale prostě proto, že jsem schopen pozřít jen libovou svalovinu, a z čehokoli jiného se mi zvedá kufr. A jsem přesvědčen, že jistá míra pestrosti ve stravě je jen žádoucí. A pokud se mám na toto dílo podívat jako na film, tak si říkám, že by klidně mohl mít 30 minut, protože se tu opakují stejné myšlenky a animace ucpaných cév až do zblbnutí. Jenže bohužel kategorie "krátkometrážní dokument" na Oscarech nikoho nezajímá a tak krátké DVD by si nikdo nekoupil, tak se spousta dokumentaristů snaží natahovat svá díla na 90 minut..(6.1.2012)

  • Khalesi
    *****

    Celosvetová produkcia prekračuje spotrebu, zvieratá sa vaznia a masakrujú po miliónoch mnohokrát úplne zbytočne. To čo budeme jesť už nezávisí od ročného obdobia, či zemepisnej šírky, alebo úrody. V dnešnej dobe máme obrovskú možnosť voľby. Keby sme prestali chovať jatočné zvieratá a transportovať ich stovky kilometrov myslím, že by sa planéte a ovzdušiu tak odľahčilo od hromady toxických látok produkovaných práve týmito veľkochovmi, že by nebol veľký problém z času na čas si dopriať aj nejaké exotickejšie potraviny, ak už vážne musíme byť tak náročný a nestačí nám jesť aby sme žili, ale žijeme, aby sme jedli.. každopádne je živočíšna strava silne preceňovaná a naopak jej negatívne dopady na náš organizmus pri nadmernej spotrebe je cielene bagatelizovaný. Celá živočíšna výroba je obrovský biznis- to predovšetkým a tak sa aj pristupuje k jeho produktom, ktoré sú nám vnucované nenormálnym sposobom či už na bilboardoch a pútačoch, alebo v televíznych reklamách. Nedajme sa manipulovať, utvorme si vlastný názor a akceptujme aj morálne aspekty našich skutkov, každá minca má dve strany.(2.7.2014)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace