Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (249)

Javert 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, já si z těch čtyř a půl hodin užil každou minutu i sekundu. Ač by se tak dle námětu mohlo zdát, minisérie se nevyžívá v sentimentalitě a patosu, ale skutečně prezentuje krutost války z německého pohledu, což, přehlcen americkou a sovětskou/ruskou produkcí, vždy velmi ocením. Zvlášť, když je to tak povedené jako Unsere Mütter, Unsere Väter... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Co napsat na obranu národa, který ztratil své obranné mechanismy a nechal se zaslepit, zmanipulovat do té míry, že rozpoutal největší válečné zvěrstvo v lidských dějinách? A co je vlastně měřítkem pravdy? I německý agresor měl svoje mrtvé, raněné, zničené osudy, ztracenou generaci, i tak vypadala válka z německého pohledu. Je jistě mnoho pohledů jiných a pravd trpčích než optika současné německé veřejnoprávní televize, to ale nic neubírá na tom, že stojí za to seznámit se též s pravdou, kterou nenapsali vítězové, nýbrž viníci (příčí se mi říci oběti)...vlastně klobouk dolů před takovouhle sebereflexí...zvláště v komparaci se sebereflexí českou a všemi těmi ostalgií páchnoucími Vyprávěj... Po formální stránce standardní moderní televizní produkt, který má jednu výraznější slabinu, totiž že trpí (zvláště v závěrečném dílu) přehnanou překombinovaností, scénárista Stefan Kolditz si zřejmě předsevzal, že musí navýšit míru náhody na úroveň severské detektivky, tolik nepravděpodobných ,,náhodných" setkání a prolínání osudových drah hlavních (pěti) hrdinů by nevyprodukoval snad ani Jo Nesbø... ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouhých a emotivně významných pohledů v co možná nejvypjatějších situacích nebo pravidelná setkání pěti hlavních hrdinů, jako kdyby se válčilo jenom na sto metrech čtverečných. Někoho tohle bude štvát, mě to víceméně bavilo. Méně proto, neb je celková stopáž přece jenom dost předimenzovaná (viz hodně dlouhé a emotivně významné pohledy). 70 - 80% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

KONEČNE. Konečne som objavil vojnovú drámu s obdobia druhej svetovej vojny ktorá sleduje aj tú spoločnosťou odsúdenú "zlú" stranu a nie je nejako ponížená trápnou Nemeckou angličtinou, hraním sa s kontextami alebo čisto iba negatívnymi zobrazeniami a tak. Ide o krutú a chladnú realitu ktorá je nakrútená tak nesmierne autenticky, že sa mi ani nechce veriť, že ide o televíznu produkciu. Epizóda 1 Hneď na začiatku sme vtiahnutý do náročných bojov, autenticky zobrazených minimálne tak dobre ako v snímke Zachráňte vojaka Ryana. Beriem to ako také predstavenie, privravte sa , táto cesta do Moskvy nebude jednoduchá. Hneď na to je boj uťatý a dostávame sa do Berlína v roku 1941. Tam sledujeme päť priateľov, dvaja vojaci, žid, speváčka a sestrička, ktorých rozdelí vojna. Každého príbeh je jedinečný a niekedy sa prelínajú v zaujímavých sledoch. Opakujem sa ale niečo tak autentického som nevidel hádam nikdy.. Prvá epizóda mi vypálila svojou kvalitou mozog s hlavy.***** Epizóda 2 Príbeh, hlavne pri konci, sa už ťahal do trocha nereálneho poetického gulášu pri stretnutí zostávajúcich priateľov. Ale zase naopak scény s frontu boli ešte epickejšie ako v prvej časti. Nemcom došli sily a na zostávajúcich vojakoch bola frustrácia jasne badateľná. V poslednom dobíjaní zostali v jednotke už iba dvaja vojaci, potom nastal ústup... Je to sila 4,5* Epizóda 3 Od bojov sa už viac menej upustilo a skôr sa tu zakončujú psychologické pochody ľudí zničených vojnou. Malo to svoje neskutočne silné momenty ale aj tak mi prekážali mnohé nelogické činy postáv. To mi tu strácalo tú správnu realistickosť. Škoda, že boje v Berlíne neboli absolútne vyobrazené.. Dokonca ani príchod Rusov a Američanov. Zase ale na druhú stranu tu celkom delikátne vyobrazli Rusov ako bandu nevychovaných haj*lov ktorými, ako inak, boli. Koniec bol takisto skôr v tom symbolickom ponímaní ale nezdráham sa názoru, že to bola jedna s najlepších vojnových drám aké som kedy videl 4* za poslednú časť. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

(Mini)seriál se dá s trochou ironie shrnout tím, že to přece vlastně byli docela slušný lidi, no ne? A taky fajn frontoví kamarádi. Jasně, občas bylo potřeba zastřelit nebo pověsit pár místních, no ale oni by se s nima taky určitě nepárali. A kromě toho, většinu toho nejhoršího dělali SS. Nebo Ukrajinci... A Poláci taky byli docela dost svině. :) Abych nebyl zlý, docela mě bavilo na to koukat, příběhově je to fajn, herecky je to fajn, válečné scény jsou fajn. Trochu mi vadilo, že se pětice kamarádů (včetně žida na útěku a berlínské zpěvačky!) během posledních dílů neustále potkává někde po východopolských lesích a nikomu ze zúčastněných to nepřijde divné a neřeknou aspoň něco jako Hansi, co tu děláš? Něměl jsi být teď v lágru/v kavárně na Unter den Linden? Pokud se zajímáte o osudy lidí, kterým se v národně socialistickém zřízení nežilo dobře a něco se proti tomu snažili i dělat, koukněte možná spíše na tenhle český miniseriál podle knihy Hanse Fallady. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Autor scenára Stefan Kolditz napriek istej kontroverzii argumentoval: "Každý, kto tieto udalosti zažil, mal svoju vlastnú pravdu a vlastnú pamäť." (Arsenal83)
  • Během léčky na německé vojáky v Kübelwagenu je první německý voják zastřelen, zatímco druhý voják vystřelí s puškou Kar98k směrem k partyzánům 8 ran rychle po sobě. Tato puška má však komoru na nábojnice pouze pro na 5 nábojů, pak se musí znovu přebít/nabít (v realitě to trvá cca 7–10 vteřin), což se nestane. (SsgtJira)
  • V čase 51:06, při přiblíženém záběru na kulometný pás, je vidět, že se jedná o slepou munici, tvořící pouze vizuální a akustický efekt. (Dressler_O)

Reklama

Reklama