Reklama

Reklama

Na pozadí pohnutých událostí, které provázely krvavou cestu Hitlera k moci, se odehrávají strhující osudy dvou německých mužů, z nichž každý výrazným způsobem zasáhl do průběhu otřesných historických událostí. Příběh dvou bratrů – Helmuta (BILL NIGHY) a Karla (JOHN SHEA) Hoffmanových – začíná v roce 1931, kdy se postupně začali k moci dostávat Hitlerovi nacisté. Helmut vstupuje do SS plný nadšení a ambiciózních cílů, zatímco Karl brzy poznává odvrácenou stranu fašistické moci. Nejprve je poslán do vězení a poté musí narukovat jako řadový voják do německé armády. Morální cesty obou bratrů se začínají fatálně rozcházet a netrvá dlouho a osud je postaví proti sobě. Podaří se fanatickému Helmutovi konečně prohlédnout skrze nacistické pozlátko, anebo bude bránit nesmyslné ideály až do posledního okamžiku existence Třetí říše? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Billa Nighyho som takmer nespoznal a pre istotu som si ešte raz pozrel dvd obal. Film o dvoch nemeckých bratoch zaujímavým príbehom podáva ucelenejší pohľad na najbúrlivejšie roky v Nemecku. Príbeh začína v 31. roku , čiže tesne po svetovej hospodárskej kríze, zachytáva vtedajšie problémy a nezamestnanosť, ale i postupne narastajúcu moc nacistickej strany, ktorá sa tejto zložitej situácie snažila využiť. Ako jeden z mála starších filmov, ukazuje dvojicu hlavných hrdinov ako ľudské bytosti, ktorí na jednej strane dobrovoľne vstúpili do strany, no neskôr zisťujú, že takto si to nepredstavovali. Dej filmu je veľmi zaujímavý, zachytáva veľa dôležitých udalostí v priebehu 2. svet. vojny a dokonca sa našlo miesto aj pre atentát na Heydricha, ktorý tvorcovia nepochopiteľne natočili v otvorenej krajine. Je to iba detail, celkový dojem zo samotného filmu mi nepokazil. Treba v príbehu prehliadnuť pár nepresností a len tak mimochodom postava samotného Hitlera tu nemá ani zďaleka taký priestor, ako by si niekto mohol podľa názvu myslieť. Musím ešte dodať, že dvd má hrozný obraz plný škrabancov a je na úrovni niekdajšej 2-3 kópie vhs, čo ma veľmi prekvapilo. Inak dobrý film. 80%. ()

Petulka88 odpad!

všechny recenze uživatele

Neexistuje na světě dostatek vulgarismů, abych mohl plně vyjádřit co si o tomhle paskvilu myslím. Snad nikdy v životě jsem neviděl tak historicky nepřesný válečný film. Z vůdce SA Ernsta Röhma je tady Róme, Heydrich vypadá jak Boris Becker, Hitler pro změnu jak Dracula s vyrážkou na ksichtě. Ale je to ještě horší. Po napadení Polska si Himmler prohlíží záběry odklízení mrtvol v koncentračních táborech, které ale pořídila až na konci války americká armáda a které byly použity i v Norimberském procesu. U Stalingradu asi není taková zima jak se všeobecně tvrdí, když tam jeden z hlavních hrdinů téhle kokotiny chodí na Nový rok venku jen v tričku. Židům stačí napsat do papírů, že jsou nemocní a vyhnou se tak transportu do koncentračního tábora. Atentát na Heydricha spáchá dvojice důchodců(!) na venkově kousek od Prahy... A to vybírám jen ty největší špeky. Tohle je diletantství největšího kalibru. Tvůrci téhle mega-super-sračky o 2. světové válce v životě neslyšeli, protože by pak nedokázali stvořit takovou hrůzu. Tomu se už ani nedá smát, je spíš k pláči jakou píčovinu někdo kamufluje za film... ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý televízny počin, ktorý ukazuje vznik nacistického zla prostredníctvom dvoch bratov, ktorí sú nie svedkami, ale priamo aktérmi páchania činov. Či už priamymi alebo nepriamymi. Všetko sa to odohráva v Nacistickom Nemecku, prípadne na vojnových frontoch, a ukazuje klamlivú ideoĺógiu. Zaujímavé posolstvo. Akurát stopáž mohla byť kratšia a romantických odbočiek menej. V niečom mi to pripomenul holandský film Oranžský voják. Na to, že sa jedná iba o televízne spracovanie a bez nejakých veľkých hereckých mien, to musím oceniť. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vědomí, že i na Západě mohly vznikat filmy srovnatelné s Ozerovovými či Vávrovými freskami, je svým způsobem i povzbuzující. Tragický příběh německé zřízenecké rodiny, z níž přežije jediný bratr, osudově poznamenané nacismem, je sám o sobě víc než zajímavý. A umožňuje tolerovat některé nedostatky ve zpracování tohoto zajímavého díla. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kdepak film, natož portrét, rychlokurz historie nacismu to je. Těžko pokládat dva bratry, jejichž úkol, a postav kolem nich též, spočívá v předložení všech zásadních událostí a jejich náležitém oglosování, za propracované charaktery. Jelikož událostí a fenoménů je celá řada, film po nich letí povrchně a navíc i bez nápadu. S daným konceptem totiž nesmíme minout nástup Hitlera k moci, jeho růst, likvidaci SA, remilitarizaci Porýní, Anšlus, Mnichov, počátek války, Stalingrad, atentát na Heydricha, Lidice, atentát na Hitlera, bombardování říše, její konec, holocaust, Hitlerjugend - to všecko se na úkor uměleckých i bavičských ambicí do filmu vecpalo. Sice výsledný slepenec jakž takž pohromadě drží, ale stejně si myslím, že s takovým přístupem se na to měli tvůrci vyprdnout a rovnou natočit dokumentární seriál, seriál historicky věrnější. Jistě by to byl o mnoho chvályhodnější počin. Slabé ***. ()

Zajímavosti (11)

  • Atentát na Heydricha je uskutočnený niekoľko kilometrov pred Prahou a nie v Prahe, ako sa skutočne stal. (andykovac)
  • Ve filmu se objevuje několik vozů, které byly zkonstruovány a používány až po roce 1945. Například se jedná o nákladní vůz 1954 Volvo TL 22 nebo ve scénách před ústředím Sturmabteilung vůz Mercedes-Benz 170 D OTP z roku 1951. (vangobseck)
  • Začátkem roku 1933 odjíždí Helmuth (Bill Nighy) z Mnichova do Berlína, kde je převelen pod oddělení Reinharda Heydricha. Heydrich ale pracoval v Mnichově a do Berlína se se svým oddělením přesunul až v dubnu 1934. (vangobseck)

Reklama

Reklama