Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 382)

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Niektorým užívateľom tu asi naozaj jebhe. Určite by som im zobral možnosť ovplyvňovať rebríček a naložil s nimi tak ako naložili americký lachtani so somálskymi pirátmi z perzského zálivu. Presnejšie : Genetique, Mandes, T2, StarsFan, Falko. Ale to vďaka HOMOVI - OCINOVI veľkému leviemu károvi mr. POMHOVI je nemožné, že jó? NUDA nad NUDU. Pričom prvá hodina je zaujímava. Hanks je naozaj kapitán Phillips. Ale záver filmu, resp. jeho posledných 45 min je mučenie. Film bez napätia, nápadu, bez prekvapenia. Ako mal vyzerať tento film ak by som ho točil ja? Jeho nosnou myšlienkou by bolo asi toto : Dominantný by bol pohľad somálca na ameriku. Phillips by ho postupne začal chápať a rozumieť prečo somálec chce ísť do ameriky, somálec by však po tom čo sa objaví armáda a stroskotá vyjednávanie Phillipsovi povedal : Toto ste vy. Amerika. Najväčší ojebávači na svete. Nikdy nedodržíte slovo, každého len využijete a potom ho odhodíte ako handru. Kvôli jednému amíkovi priletí celá eskadra a hneď tri vojenské lode a skoro to vyzerá že púštna búrka bude mať svoje pokračovanie. Záver v ošetrovni kde Phillips prežíva šok je naozaj výborný. Film nemal mať viac než 100 min. Mal. A to je obrovská chyba. Greengrass už nikdy viac ty proamerický prasomrd! Tento film si takúto priečku nezaslúži. To že sa takýto príbeh naozaj stal ma necháva vďaka tomuto filmu úplne chladným. 60% ()

brokenhi 

všechny recenze uživatele

První dve třetiny filmu jsem se chtelěla sebrat a jit domu, az tak moc me nudil běh filmu, na poslední třetinu jsem byla ráda,že jsem zůstala ale toť asi vše. Americké klišé čiší pomalu z každé věty, a i když tom nezklamal ani trošičku, přeci jenom jsou pro mě tři hvězdičky maximum... ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

30.000$, vypadám snad jako žebrák? Na motivy skutečné události zpracované do nejposlednějšího detailu replik a průběhu celé akce. Nepobíhá tam žádný Seagal jako kuchař, ukrytý někde v podpalubí se sekáčkem na maso. Greengrassovi tyhle filmy sedí a nyní ukázal divákovi co možno nejreálnější pohled na kauzu s uneseným kpt. Phillipsem, ikdyž herci oproti skutečnosti pravděpodobně herecky přehrávali. Lehce se dá vcítit do kůže námořníků. Trochu nudnější pasáž po únosu kapitána vynahradila bez chybičky zpracovaná finální osvobozující akce, kterou sledujete bez mrknutí oka, ikdyž znáte výsledek. Hubeňour alias Barkhad Abdi coby neherec neskutečně charismatický a jeho hlášky by mohly zlidovět. Na druhé straně Tom Hanks s nejlepším výkonem od dob Chyť mě když to dokáže, nebo Zelená míle. Na ošetřovně jedna dalších skvělých scén. Everything will be fine. We are not Al-Káida, just a fishermen ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Podobné (anti)akčné teroristické thrilery som považoval už za mŕtve (všetci dobre vieme dopredu čo sa stane, prípadne ako sa to stane a že hlavný hrdina z toho vyviazne atď atď...), ale Greengrass je človek na správnom mieste, ktorý dokáže dať tomuto subžánru účinnú a spoľahlivú prvú pomoc. Už dávnejšie ho vďaka jemu vlastnému "roztrasenému" štýlu považujem za jedného z možno troch najosobitejších režisérov a tuto kapitán Phillips to dvojnásobne podtrháva! Klaustrofobické napätie graduje bez zbytočných prestojov snáď plné dve hodiny. Voči Hanksovi mám pár rokov miernu averziu (hádam odkedy má tie svoje plnotučnejšie líčka), ale musím priznať, že ma tu úplne ohromil, dojal, všetko a ja oficiálne priznávam, že plaketa "najcharakternejší herec" mu môže okamžite pristáť na čele... Černoškí burani ma vytáčali od začiatku, takže taky dobrý... Takto sa mi to ľúbi... Tomuto hovorím prácička! Ď! ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný film, ale po tom obecném vychvalování a hodnocení na čsfd bezmála 90% pro mě znamenal spíš zklamání. Čekala jsem víc. Po technické stránce dokonalý film, ale příběh mě nějak nestrhl, celou dobu jsem jakoby plavala po povrchu. Chyběla mi tam rozvinutá motivace druhé strany (Somálců). Nechápala jsem, jak je možné, že když US má tolik peněz na to, aby předvedla takové manévry kvůli jednomu kapitánovi, tak lodní společnost posílá lodi do této oblasti bez ochranky jako tele na porážku, notabene když podle info z filmu je pirátská skupina co 600 mil. Prostě mi to přišlo takové jednoduché, jednostranné,ačkoli šel scénář napsat jistě s daleko větším přesahem než je oslava americké armády, která svoje občany nikdy nenechá ve štychu. Ovšem scéna na ošetřovně, ta byla skvělá. Na to aby byl film výjimečný, je ale jedna scéna málo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mě to nijak nenadchlo...někdo by měl říct té paní "doktorce" že kdyby nechala kapitána prožít emoce, udělala by líp než kdyby furt mlela... ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Celkem mě to překvapilo . Hlavně ten námět který je celkem neotřelý a dokázal opravdu zaujmout , možná mohli být únosci trochu drsnější , ale to je spíš taková moje výtka . Tom Hanks mě po dlouhé době konečně dokázal zaujat akorát jsem ho vůbec , ale vůbec nepoznal : ) . Obecně skvělé zpracování skutečné události . ( 9.2.14/MAC ) ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Na úvod se přiznám, nemám rád Paula Greengrassa ale tohle bylo super. Kapitán Phillips je zdařilý snímek, který má dobrou zápletku, kterou napsal sám život, úplně skvělého herce v hlavní roli který zahrál svoji roli na jedničku, příjemnou hudbu a výborný, napínavý závěr, při kterém se snad poprvé za celý film může divák začít bát o život hlavního hrdiny. Somálský kápo zahrál také skvělý, stejně jako jeho cholerický parťák. Závěrečná scéna není ničím výjimečná a stejně z diváka emocionálně vyždímá poslední zbytky sil. NEUVĚŘITELNÁ JÍZDA!!!! ()

zeldinho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, které jsem viděl za poslední měsíce. Příběh podle skutečné události, perfektní kamera i herecké výkony. Tom Hanks opět předvádí, proč je nejenom podle mého skromného názoru opravdu nejlepším hercem filmové scény. Jako kapitánu lodi i jako člověku jsem mu uvěřil absolutně všechno. Od půlky filmu už jsem měl okousané nehty i na nohou a s napětím jsem sledoval, jak všechno dopadne. Captain Phillips opravdu nezklamal. 95% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dobré je si připomenout, že ani tak nudné zaměstnání, jako je přeprava kontejnerů po moři, nese svá rizika. Lodě narvané zbožím projíždějící nedaleko pobřeží hladovějící Afriky, toť pokroutka pro padouchy na lehkých motorových člunech. Pirátství bylo v těchto regionech po staletí výnosným kšeftem a zdá se, že to platí pořád. Tom Hanks v roli kapitána si prožije své a zahraje to dobře. Ještě drsnější jsou ale jeho únosci, ti borci to snad ani nehrají... Slušný film, kdy zejména Američané mohou jít klidně z kina domů, protože USA stále na stráži stojí...70% ()

reky 

všechny recenze uživatele

Parádní podívaná, Hanks skvělej, ale cením i výkony představitelů pirátů, tohle mělo hodně blízko k realitě. Problém jsem měl jen od doby, co se na scéně objevil vyjednávací tým a začala pro mě poněkud zdlouhavá partie... Jinak však bez výhrad a jsem rád, že Hanks se zas objevil v něčem pořádném. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Dávám pět hvězd, i když ne úplně čistých ... Tom Hanks si to prostě a jednoduše zaslouží i když, kdyby ve filmu nehrál, tak by se ke mě svým příběhem asi ani nedostal. Film má spád, je aktuální, takže pro pražského diváka do kina jak dělaný. ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Až sa mi nechce veriť, že toľko hlúpych rozhodnutí je možné spraviť za takú krátku dobu a byť naivný až tak, ako to preukázali hlavný aktéri a to či už piráti alebo aj kapitán Philips. Hanks počas ošetrovania zahral úplne geniálne postavu v šoku! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Není fér, že tomu dávám stejně, jako podobně laděnýmu filmu Únos, ale oboje mělo něco do sebe. Jasně, tohle je Hollywood a velká produkce, takže prachama se nešetřilo a megalomanské mořské záběry, lodě, vrtulníky, námořnictvo to všechno posunulo na vyšší úroveň. Ale to je taky jeden z kámenů úrazu - ten děj mě zas tak moc nebral a Hanks se taky moc nepředved. Jinak je to film, ve kterým hraje zatím asi nejvychrtlejší Somálec v historii filmu. Jinak k tomu nemám co říct. Prostě je to průměr a kdybych to neviděl, ani by mě to nemrzelo... ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že kombinace Tom Hanks a podle skutečný události mě nezklame a naštěstí nezklamala.. Tom Hanks je jeden z nejlepších herců součastnosti a jeho herecký výkony je někdy opravdu radost sledovat.. nějakou tu chybičku to mělo, ale zhruba tak od půlky filmu jsem byl napnutej jak kšandy ikdyž jsem možná trošku tušil jak to dopadne.. za zmínku stojí i Barkhad Abdi, tenhle herec mě začíná zajímat.. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Co víc dodat? Vše bylo řečeno a akorát bych se opakoval. Jen snad jedna věc: KDE JSOU SAKRA OSCAŘI PRO HANKSE, REŽII, KAMERU A PRO TOHO SOMÁLCE?!?!?! ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Greengrass svoje řemeslo ovládá velmi dobře, filmu nemám takřka co vytknout. Příběh začne zvolna zrychlovat až se z pohody domova přehoupne do nervy drásajícího finále. Třešničkou na dortu je okamžik, toho když si Phillips uvědomí co prožil, v tu chvíli je vidět že Tom Hanks je pořád skvělý herec, ikdyž mu přibyly šediny. Jen škoda toho kameramana co pořád měl ten epileptický záchvat, měli ho vyměnit... ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama