Reklama

Reklama

Prášek je malé práškovací letadlo s bohatou fantazií a velkými cíly. Chce se zúčastnit slavného závodu Letem světem, a proto pilně trénuje rychlé přelety nad kukuřičnými poli i kličkování mezi stromy. Díky přetěžování motoru mu pravidelně shoří těsnění ložisek motoru. Práškova kamarádka ho varuje, že dlouhodobé přepínání motoru může mít tragické následky. Prášek by rád zdokonalil své dovednosti, jeho kamarád mu proto doporučí, aby požádal o pomoc bývalého leteckého instruktora a válečného hrdinu, Skippera. Ten však odmítne s tím, že Prášek nemá v závodě žádnou šanci. Závod se blíží a Prášek musí projevit obrovskou odvahu a vystoupat do výšek, o nichž se mu nikdy ani nesnilo. (TV Nova)

(více)

Videa (57)

Trailer 1

Recenze (298)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vcelku milá závodní podívaná ze světa Aut, i když taková "nízkooktanová". Především příběhově nemá tisícístotřicátáosmá variace na splněný sen přátelského nadšeného outsidera z "balíkova", který to natře naduté, špinavě hrající hvězdě (viz první Auta, Turbo), vůbec čím zaujmout. Na druhou stranu, rychlé letecké manévry v exotických prostředích ve slušné grafice vyhlížejí velmi dobře. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V roce 2013 prožíval Pixar údobí spojené s tuhou Disneyovskou přestavbou/syntézou, a tak po slabých Autech 2 a "OK, but..." Rebelce vedle "čistě Pixarácké" Univerzity Pro Příšerky, "u Disneyho" vznikl jiný zcela jistý kasaštyk - Letadla, animák "from the world of Cars" (česky o řád šíleněji "ze světa, kde Auta mají křídla":)). A světe div se, ona je to naprostá kopírka Aut, od příběhu o megazávodu všech megazávodů přes mladičkého ambiciózního hrdinu až po starého mentora, vláčícího za sebou trauma z mladých let. Jistě, Blesk McQueen nebyl žádný vidlák (nebo možná byl, vzpomeňte si, že o jeho minulosti se nikde nemluvilo krom toho, že "mu kluci z Nerezky jako nováčkovi dali šanci") a byl docela nesnesitelný sobecký machýrek, zatímco Prášek je jen skromné letadélko, které cítí, že má na víc... a má fóbii z výšek, ehm... se kterou to nakonec není tak horké, ehm ehm... Ale nejde nevidět, odkud to vše vzešlo. No, zkrátka a dobře dá se na to dívat, protože vizuálně to celkem odpovídá roku 2013, a Mark Mancina (který kdysi před lety složil úžasné soundtracky třeba k Nebezpečné Rychlosti a Mizerům) stále umí, ale je to celé prosté jakéhokoliv překvapení. Tedy krom toho, že scéna osvětlující Skipperovo trauma podobně jako jisté kousky Aut 2 není zrovna pro děti:P Ale je to natočené jistou rukou, má to tempo, a hlavně vaše děti to trápit rozhodně nebude, protože si toho, že to vlastně už někde viděly, nevšimnou:) Takže budu smířlivý a dám stejně jako Autům 2, tj. 60%. ()

Reklama

jenik71 

všechny recenze uživatele

Auta jsou jednoznačně lepší zábava. Letadla pouze těží z jejich úspěchu. Nebudu se zamýšlet nad tím, jestli práškovací letadýlko v rychlosti předčí tryskáč, nakonec je to především pohádka pro děti, ale jde o to, že je tenhle animák v podstatě bez nápadů a toho humoru mohlo být také trošku víc. Jinak po grafické stránce je to pěkné a animace je výborná. Pocity mám tedy smíšené a proto uděluji 50%. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Letadla doplácí na to, že vznikla po skvělých Autech. Právě Auta totiž měla výhodu v tom, že přišla s tímto konceptem jako první a pochopitelně bylo jen otázkou času, kdy vznikne série s jinými dopravními prostředky v hlavní roli. Nemám nic proti podobným příběhům o outsiderovi/hrdinovi a do animáků zkrátka patří, až už jde o auta, princezny, zvířata, padouchy nebo cokoliv jiného. Letadla však ničím novým nepřekvapují a po celou dobu hrají na jistotu, což sráží celkovou zábavnost oproti špičkám v žánru přeci jen o level níž. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl že Pixaři chystají Letadla, očekával jsem příjemný doplněk k Autům. Tedy další - nový - příběh zasazený do stejného světa "kardanové Lhoty". Omyl. A velkej. Tady totiž skaliska nemají tvar přední masky Buicku roku 53, ani jako zadek Cadillacku z roku 59 nýbrž tvar vrtule nebo svislé ocasní plochy letadla. Tedy prazvláštní transformace zavánějící spíš remakem, než doplňkem. Myšlenku re-maku bohužel podporuje i složení postav a děj. Máme tu vtipného parťáka "cisternu" (jakože Burákova odtahovka)... Máme tu závod, který je třeba vyhrát (jakože Zlatý píst). Je tu záporák který doposavad onen závod vyhrával - zelené letadlo (jakože v Autech několikanásobný vítěz Zlatého pístu - zelené auto :)). Auta která se zde vyskytují jsou v 90% vysokozdvižné vozíky - protože jen ony mají lyžiny (pardon "ruce"), kterýma mohou opravovat a podávat co se namane. Berlička jako prase. Po tom všem člověku vadí i neucelenost myšlenky jako "jak se sakra pohybují letadla na zemi???". Ano... v reálném světě buď točí vrtulí nebo jsou tažena (protože ta kolečka co mají nejsou určena k pohonu). V letadlech je to tak trochu... pokaždé jinak. To samé letadlo se jednou se nechá táhnout, podruhé si jezdí jen tak nebo, aby se neřeklo do třetice i točí vrtulí ;). To je tak ne-Pixarovské :). Říkám si jen... bude to dětem vůbec vadit? Asi ne. Tedy pokud jste dítě, dějte si klidně plný počet (je to barevné a létá se tam... co chcete víc :D). ()

Galerie (92)

Zajímavosti (20)

  • Především v první třetině filmu si můžeme všimnout, že tvůrci si pohráli s pozadím, vytvarovali mraky do tvaru letounů a i pohoří nesou rysy letadel. Také přistávací plocha v jedné ze scén nese obrysy letadla. (dandislav1991)
  • Otec i dědeček režiséra byli profesionální piloti. (jenik71)
  • Po snímke Macko Pú a Heffalump (2005) je to iba druhý film spoločnosti DisneyToon Studios, ktorý bol uvedený v amerických kinách. (Spilvo)

Související novinky

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama