Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Recenze (443)

Mrtvobog 

všechny recenze uživatele

Nie také dobré ako Pyšná princezná, ale napriek tomu niet čo vytknúť. Nemôžem sa ale ubrániť istej paralele medzi dobrým kráľom Radovanom a zlým Kazisvětom VI., čoby personifikácia Slovanstva a Nemectva. Neviem, tie prívesky na Kazisvětovy a jeho zbrojnošoch vyzerali ako istá obmena Hitlerovho hákového kríža. A vôbec, ideológia socializmu sa iste s týmto prvkom histórie snažila vysporiadať aj takouto cestou a nenápadne podsúvala svoje videnie sveta do filmov. Napriek tomu vynikajúca a nestarnúca rozprávka s klasickým námetom a očakávaným záverom. ()

iveta234 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrzuje, že zlaté staré časy :-) Nádherná, klasická pohádka, krásný děj, úžasné obsazení. Co dodat??Plný počet! ()

Salman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ty pohádky točili bolševici v 50. letech. Dost s tím zkazili...jinak by to byly nadčasové krásné příběhy. Zde je i zajímavý scénář, opět skvělí herci (Neumann). Ale zase ta propaganda, zde navíc nejen protišlechtická, třídní, ale i proticírkevní.. ()

julie_mie 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka. Něžná Marie Kyselková, vlídný Josef Zíma, dětinský František Smolík a rázná Jarmila Kurandová. ()

zeromen 

všechny recenze uživatele

Klasická česká pohádka, akorát to zpívání si mohli odpustit. Jinak klasika, takové už se dnes málo točí. Akorát to Troška zachraňuje jinak nic. ()

codyak 

všechny recenze uživatele

Hned po "S čerty nejsou žerty" moje nejoblíbenější česká vánoční pohádka. Martin Růžek jako král Kazisvět VI. a pan Neumann jako vrchní kuchař jsou nezapomenutelní. To, že je celá pohádka veršovaná je prostě kouzelný a jen to podtrhuje celkový dojem z pohádky nejpohádkovatější. "Odpusťte mi paní má, řek jsem, že jste ošklivá." - "Nu spletl ses trošičku." :) ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Milá a výchovná rozprávka pre dievčatá.↵  Na chlapcov je tam totiž málo dobrodružsta a moc šiat a tancovania. Inak je to perfektný príklad rozprávky, ktorá je príjemná na pozeranie (pestré vizuály, milé postavy a záživné veršované dialógy) a pritom vtipne a nenásilne formuje charakter (od umývania rúk cez odsúdenie nezdravej lásky k majetku či vlastnému egu až po čistú lásku, ktorá je silnejšia než moc a peniaze). A s nechuťou musím uznať, že ak tá "protiburžoázna" a "protináboženská" vsuvka (ľud povstal a vyhnal "z boží vůle krále" Kazisvěta) bola zámerná, tak bola vsunutá celkom prirodzene a účinne (takto nejak si predstavujem efektívnu propagandu na deťoch). ()

slavikzbojni 

všechny recenze uživatele

Všetkým čo dali päť dávam súhlas a aj ja dávam ***** . amaďarskám prdeloľubom akatusovým peanisom ako je ripo radím, abysa začali báť pomsty Komančov- títo Indiáni totiž nič nezabúdajú... a ripo-kedy si bol v Severnej Amerike keď si u Komančov pozeral tento film?? ()

Tezuka 

všechny recenze uživatele

Jedna z pohádek, kterou jsem viděl v životě počtem dvojciferného čísla, a je to jedna z té zlaté klasiky minulé éry. Maruška Kyselková, rodačka z mého kraje, ve své jediné větší filmové roli působila strašně jemně jako ten její slavný myší kožíšek a Jožka Zíma jako král Radovan ve své roli obstál na jedničku. Trochu mi připomínal mého oblíbeného Ladislava Peška v jeho věku, který je rovněž nenapodobitelný a věčný. No a když se k tomu připočítá i král Kazisvět v podobě Martina Růžka, tak z toho vzešla pohádka populární napříč generacemi. Je to pro mě už tak samozřejmá věc, že ji budu hodnotit spíš symbolicky, protože ji nedokážu objektivně posoudit jako když něco zhlédnu poprvé. ()

Peddro 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku mám rád, nicméně vadí mi, že není logické, aby princ vládl zemi, tudíž to měl být král Radovan, nikoliv princ Radovan. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Princezná so zlatou hviezdou patrí bezpochyby k tým lepším rozprávkam, ktoré vysielajú televízie cez Vianoce. Páči sa mi srandovný a cholerický kuchár, princezná Lada, ktorá hrá veľmi prirodzene, či šarmom a noblesou oplývajúci princ Radovan, ktorý svojim vystupovaním pripomína Karla Gotta. Čarovný myší kožuch, pod ktorým je Lada nenalíčena a keď ho dá dolu zrazu vyzerá tip top, či prostoreká chúva robia z tejto rozprávky takú milú a zároveň komickú záležitosť. Na štyri hviezdy to ale predsa len nemá. "Neposlouchej ji dcero, opičák to veru není. No tak je Oserukšak:D"...a já koním taky rozumím. 70% ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Mně v té pohádce trochu překáží ty nepříliš zdařile veršované dialogy. Hvězdička dolů. Když je porovnám třeba s geniálním dabingem Mrazíka.... ()

LadyLucrezia 

všechny recenze uživatele

Vícegenerační klasická rodinná pohádka, která uchvátí písněmi, hláškami a kostýmy. Za mě jedna z TOP10 nejlepších československých pohádek, jaké se kdy natočily. Vryla se nám tak moc, že bez ní už by to nebyly Vánoce. ()

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama