Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker je neuvěřitelný, jeho talent má mnoho podob, ve Skotském králi hrál psychopatického diktátora bez špatky sentimentu a zde neuvěřitelně citlivého starostlivého otce rodiny a komorníka v Bílém domě. Velice napínavý a drsný snímek o černošské problematice v začátku druhé poloviny minulého století. Forest to bezpochyby táhne, ale jsou zde další výborné hvězdy od Oprah, Goodinga, Rickmana, Shreibera, Kravitze, Cusacka a mohl bych pokračovat. Film nenudí ani na chvíli, scénář je výborný. Být komorníkem v Bílém domě, působit v období sedmi prezidentů, slyšet všechny ty názory a plány a nesmět vůbec reagovat? To je práce za všechny prachy. Nemám nic, co bych tomu vytknul. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Butler je dlouhý, skvěle natočený, životopisný film, kterých jsem na podobné téma (tedy utlačování černé rasy) viděl už více, ovšem dovolím si tvrdit, že tento je jeden z nejlepších. A řekl bych, že je i lepší, než 12 years a slave, kterého jsme se sice dočkali až později, ovšem já Butlera viděl až nyní. Dvě věci, které dělají ze snímku nadprůměrnou záležitost? Jednoznačně jistá ruka režiséra Danielse a Forest Whitaker. Jeho proměny ve vizáži a skvělý výkon mě velice mile překvapily. Maskérna je ovšem kapitolou sama pro sebe, protože způsob, jakým si maskéři poradili s obličeji představitelů jednotlivých prezidentů, je velice obdivuhodný...75% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vždyť to nemělo žádnou obsahovou sdělnost, tedy krom myšlenky že vše se postupem času vyvijí...úžasnej objev...víte, že v cukrárně prodávaj dorty ?.....To je v jedný věty objevů a myšlenek co ? Hlavní hrdina nestačí říct ani dvě vety a už je o deset let dál. Cecil zažil sice osm prezidentů, ale ve filmu je jich tak půlka, samozřejmě ta mediálně známější, přinese jim čaj, chvíli kouká, pak jde za starou dát řeč, řeší syna, kterej řeší rasismus ostatně jako celej film a tím to hasne, to je celej zázrak, no kinder vajíčko ten film fakt nesnes. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Historicky poučná řemeslná zívačka s Whitakerem, který hraje možná až zbytečně moc sofistikovaně, a příšernou Oprou. (Africko-)Americké publikum může dojít k hlubokému duševnímu pohnutí, ale českého diváka čeká jen přes dvě hodiny cizího nacionalismu a patosu. Komorník poučí a zmáknutou formální stránkou i celkem potěší, ale žádný druhý Forrest Gump to není. P.S.: John Cusack coby Nixon by zasloužil celý vlastní film. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Temnota nedokáže zahnat temnotu. To dokáže jen světlo.......... Nějak jsem nachápal, kde vzal otrok fotoaparát. No nic, je to jen film. Příběh podle skutečné události. Příběh jednoho negra, který si splnil svůj Americký sen. Příběh zajímavý, pěkný a asi mi dlouho zůstane v paměti......... CITÁT- Naučím tě vše, co domácí negr musí umět......... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama