Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se začne odvíjet v roce 2011 v Lahore. V zahradní kavárně Pakistánec jménem Chnagez vypráví Bobbymu, americkému novináři, o své zkušenosti v USA. O deset let dříve nacházíme mladšího Changeze jako čerstvého absolventa Princetonu, jak se snaží uchytit na Wall Street. Splnění amerického snu se zdá být téměř na dosah, má chytrou a pohlednou přítelkyni Ericcu, která je umělkyní. Ale po útoku na Dvojčata mezi Changezem a Erikou začíná pomalu vznikat kulturní rozkol. Changezův sen se postupně začíná přeměňovat v noční můru: podezříván, omylem zatčen, prošacován a vyslýchán. Přeměňuje se z dobře vzdělaného, úspěšného obchodníka v oběť a nepřítele. Časem vyslyší volání jeho skutečné vlasti. Podíváme se do okouzlujících měst New Yorku, Lahore a Istanbulu, která jsou bohatá na kulturu. Film je příběhem o střetu ideologií, kde vnímání a podezření mají moc rozhodnout o životě a smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto je príbeh o dvoch extrémoch. Na jednej strane je náboženský fundamentalizmus, ktorý núti ľudí zabíjať kvôli dogme a slepej poslušnosti voči knihám, a na druhej strane leží finančný fundamentalizmus, ktorý núti ľudí hazardovať so živobytím ostatných v záujme maximalizácie individuálneho zisku a akumulácia bohatstva. Prvý typ extrémizmu je dobre zaznamenaný a odsudzovaný, zatiaľ čo druhý je zaznamenaný, ale nie tak otvorene odsudzovaný, aj keď je možné, že spôsobuje väčšie škody ako náboženský fundamentalizmus. Bez ohľadu na to, kde sa k takýmto problémom stavia, tento film stavia mladého muža do stredu dvoch extrémov. 6/10 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl nudnějšího fundamentalistu, než tohohle reluktatntního. Dvouhodinová, ubíjející polemika o tom, jestli se z Islámem vypláchlého přičmoudláka, kterému dá civilizace vzdělání, stane tenorista nebo bude jen prodávat na Můstku drogy a nutit svou indoevropskou starou nosit burku. Nakonec se přeci jen rozhodne pro kariéru operního pěvce, protože mu před vstupem do letadla na JFK vyprstili celníci prdel poté, co jeho bratři v Mohamedovi sundali Boeingama ty dva paneláky, dobrosrdečně, urbanisticky odlehčili přecpanému Ňújorku a výrazně zlepšili výhled z Manhattanu na Empire State Building. Co naplat, pokud vyrůstáte ve světě s náboženským morálním kodexem na úrovni čtrnáctého století a váš Imám vám od útlého věku drtí do palice pičoviny a bludy, ať chcete nebo ne, inteligence neinteligence, při sebemenším výkyvu se okamžitě postavíte na stranu svých vymaštěných kofol, protože vás spojuje skvělá, nediskriminační a mírumilovná víra, a hurá podle příručky islamizovat ty zasrané džaury, protože v ní píšou, že každý muslim musí šířit infekci. Zaplať Satan, že u nás jsme alespoň natolik demokratiční, že nám ty vypatlané kudlanky mohou akorát tak políbit prdel a jen jim znovu z daní cvaknem nakradený imobiliář. Jinak bychom už ve slušivém, křižáckém úboru odstřelovali Jeruzalém. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No pokud člověk očekává, že film o terorismu = jatkařská záležitost nenamlsá se. Tenhle film je civilně pojatým příběhem kluka, do jehož života a priorit zásahne 11. září 2011. Na ten film se mě koukalo dobře a donutil mě nad některejema věcma přemýšlet a vyvol ve mě velikou chuť diskuze, diskuze s hlavním hrdinou, se CIA, ale i třeba s muslimama v ČR, protože jsou věci které nechápu na naší straně a jsou věci, které nechápu na muslimské straně. Obě strany bohužel postrádají respekt, my ve svých hlavách, oni k hodnotám svých druhých vlastí ve kterých žijou, pracujou a studujou. Tenhle film je toho jasným důkazem a právě díky tomu ho považuju za velmi přinosný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co tady ten fundamentalista dělal, to jsem nechápal. Dnešní svět Muslimů sice nikdy nepochopím, ale na druhou stranu beru, že i oni jsou lidi, stejně jako my všichni tady a stejně tak mohou a nemusí mít myšlení, které se rozumu bude minimálně přibližovat. Tady ten film se tváří děsně objektivně, ale záměrně nehraje ani na jednu stranu. Tak nějak si prochází oblastí, do které nechce píchnout a pohodlně z ní na konci cesty vypluje. Ve výsledku teda nebaví a ani nezaujme. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Will you please listen to the whole story, not just bits and pieces," prosí v úvodu hlavní podezřelý a pouští se do vyprávění svého příběhu. Příběhu, ve kterém nic není černobílé a ve kterém si jsou obě znepřátelené strany v mnoha ohledech podobnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Příběhu, ve kterém vám až na konci dojde důležitost úvodního přání, protože to, co by při běžném pohledu působilo jednoznačně, se s každým novým střípkem motaiky stává rozporuplnější. Objektivně je The Reluctant Fundamentalist nejspíš lehce nevyvážený a myšlenkově nedotažený, má ale tolik zajímavých momentů, že na mě v konečném důsledku zanechal mnohem větší dojem než jiné, na první pohled dokonalejší filmy, které jsem v posledních týdnech v kině viděla. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nenápadný, ale ve výsledku až překvapivě poutavý snímek o úspěšném, mladém pakistánci, jehož osobní i pracovní život se výrazně změní po událostech z 11.9.2001. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého Pákistánce, kterému po dosažení amerického snu změní život 11.září. Určitě rozporuplné a v USA tenhle film nebude populární, protože je tu celkem bez příkras vidět, jak si americká paranoia vybrala daň na lidech, kteří byli ke Státům loajální. Na druhou stranu je tu i moment, který zažila nejspíše spousta muslimů a totiž hrdost nad tím, jak jejich souvěrci dokázali ponížit arogantního obra. Film, který vás prostě nenutí vybírat si stranu a to se vidí málo. Herecky vydařené a to včetně podivně oteklé Kate Hudson. 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako první mě dostalo, že Kate Hudson šla do tmavých vlasů a překvapivě to znamenalo, že mi nebyla protivná hned od pohledu. Že by základ úspěchu? Jak se ukazuje, tak ne. Tohle je poměrně jednoduchá, respektive klišovitá romance, která je okořeněná jedině tím, že mužem v této romanci je Arab a většina zásadních událostí se děje na pozadí 11. září 2001. To vede k tomu, že musíte s hrdinou automaticky soucítit, na druhou stranu je proč. Američané byli skutečně paranoidní. Tohle ale prezentují dvě scény. Zbytek už je celkem průhledné drama, které má neúměrnou délku. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

I pres svuj intenzivni fetis na temata ala terorismus a islam (pokud mozno soucasne) jsem si k tomuto snimku tak nejak nenasel cestu. Herecky mi to neprislo prilis uveritelne, zapletka pak rozhodne neurazila, ale vysledne provedeni postradalo v mych ocich ono magicke cosi, i pres pravdepodobne dobry umysl... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70% ... Miestami trošku ploché čo sa scenára týka a o niektorých hereckých výkonoch by som pomlčal. Ale tá predstava, koľko žijúcich moslimských ľudí ovplyvnil 9/11 je hrozivá. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

prvmí hodina trochu pomalejší a hodně civilní, ale proč lze později pochopit. Příběhem klasický příklad toho, že vše má dvě tváře. 70% ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Rok 2011 a dvojčata. Tohle téma můžeme vidět v nespočetně moc snímcích a řekla bych, že i v mnohem záživnějších. Těch 130 minut je zbytečně dlouhých, málo akce a hodně keců, které příběhu nijak neprospívají. Není to vyloženě katastrofa tenhle fundamentalista, ale nudí vás to..jednou, dvakrát, třikrát..a to už se zachránit nedá. I když poslední scéna, vám nějaké odpovědi přece jen dá, po tom úmorném sbírání informací a odhalování jasných identit, tak mě to prostě nestačilo k tomu, abych se přesvědčila o opaku lepších kvalit. 5/10 ()

Hadriel 

všechny recenze uživatele

Navzdory slabšímu hodnocení a pár kulhajícím momentům je to poměrně výborný snímek. V řadě dalších filmů s takzvanou "9/11" tématikou, kde se většina dosavadních zaobírala hrdinstvím amerických občanů či dopadením "údajných strůjců těchto teroristických činů" se naproti tomu Reluctant Fundamentalist zaobírá daleko zajímavějším dopadem oněch událostí na život obyčejného nezainteresovaného Pákistánce. Pro mě je celý film hlavně o jakémsi generalizování a předpojatosti vůči určitým skupinám. Ačkoli často to "zlo" v těchto skupinách je naprosto minoritní. Film to přesně zobrazuje, zvlášť kontrola na letišti a vůbec postoj Bobbyho k Changézovi . Musím se přiznat, že často i já sám s podobným postojem (vůči jakékoli skupině, v žádném případě se nejedná pouze o muslimy, rasové či jiné uskupení) bojuji a stydím se za to. Výtku k filmu vidím asi jenom v tom, že sice Pákistán sousedí s Indií, ale vydávat indické herce a lokace za pákistánské jde prostě strašně lehce poznat. Jinak se mi styl vyprávění líbí.. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Každý má svoje „základné pravdy“. Moslimovia v koráne, Američania vo svojich presvedčeniach a my ostatní sa taktiež vôbec ničím nelíšime. Všetci žijeme v zajatí vlastných hodnôt. Táto myšlienka v tomto filme ma oslovila najviac. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Opat dalsi zaujimavy pohlad na terorizmus a zivot dotknutych po 911. Nenudil som sa. Odznelo tam tiez dost zaujimavych myslienok stojacich za zamyslenie. Naviac, hercom som ich postavy uveril a teda neposobi to amatersky. Odporucam. ()

StDavid 

všechny recenze uživatele

Buzerace ze strany státního aparátu podporuje terorismus, zejména pokud jste Pakistánec v USA po 9/11. Bez Kate Hudson by tenhle film byl určitě lepší. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Nemělo se to náhodou jmenovat "Rektální fundagynekologist"? Tak oduševnělé, až jsem nudou zíval. Romantickej "ručníkář" v akci. Zřejmě vedlejší produkt nějakýho homosexuální "reluktantního" dobroděje (dobroser) :( ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Opět politický film tentokrát Muslimové a Američani, kteří hledají svoji pravdu, co se týče mého vlastního pohledu, nemám nic proti muslimům, ani proti Američanům, jsem naprosto neutrální, a proto je pro mě dobré sledovat jak se všechno nakonec odvinulo, kam to všechno směřovalo, a co se za vším tím událo, a kde je nakonec pravda si člověk musí najít sám,protože každý má svůj jiný pohled a názor na danou věc ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

hodně zajímavý film, ve kterém bylo hezky popsáno, jak i Americe velmi nakloněný Pákistánec nakonec skončí až na hraně spolupráce s fundamentalisty. A to jen proto, že Spojené státy místo aby stíhaly viníky atentátu, rozjely hon na čarodějnice a každý, kdo neměl správnou barvu pleti, tak mu byl vystaven. Nepřátele si vytváří ovšem i často velmi nešťastnými intervencemi a zbytečně radikalizuje ty umírněné muslimy. Ve filmu je dobře vidět, že problém není černobílý, jak se často na obou stranách prezentuje, ale vina konfliktů je na obou stranách. Je zvolený zajímavý styl vyprávění, které je přerušováno stále častěji pohledy do místa vyprávění, kde postupně houstne atmosféra. Pěkné a mnohem přínosnější, než většina, často motivačně zmatených akčních snímků z tohoto prostředí. ()

Googooplexer 

všechny recenze uživatele

Keby boli aj všetci teroroví teroristi ako Riz Ahmed, určite by mali vo svete väčšiu podporu. Príbeh z každodennej reality každého z nás: "nikto mi neverí ale to neznamená, že to nie je pravda". Po pozretí tohoto filmu verím peržanom, arabom a strednovýchodcom o 50% viac. Na môj vkus sa tu ale Kefír snažil hrať až moc, no a Katrena si ani nezaslúži nijaký komentár. Dlhé je to.. asi o 35 minút viac než treba. ()

Reklama

Reklama