Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace komiksu "Návrat Temného rytíře", komiksu, který udělal z Franka Millera hvězdu.
Starý a zahořklý Batman je pronásledovaný lidmi, kteří mají strach z čehokoliv většího než jsou oni sami. Je označen za nebezpečného psychopata a speciální jednotky na jeho stopě si dávno vyškrtly první část z možnosti 'živého nebo mrtvého'. Batmanovi největší protivníci jsou zatím propuštěni z bran Arkhamu jako vyléčení a okolí neškodní lidé. Štvanice na Batmana vrcholí a do toho hodinky odtikávají poslední minuty zbývající do atomové války. Proti Batmanovi se nakonec postaví i pragmatický Superman, který pro své přežití v nové době obětoval svou svobodu a stal se přizpůsobivým služebníkem systému. Batman jde po posledního boje. Do boje, který nemůže vyhrát... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Výborné převedení legendárního komixu do animované podoby. Atmosféra, spád, žádná vata, brutalita, žádné "vylepšování" Millerova opus magnum. Jediným, a pro mě velice silným, záporem je absence batmanových vnitřních monologů - analýza nepřítele, prostředí, pochybování o vlastní výdrži. To byla pověstná třešnička na dortu samotného komixu a citelně mi to zde chybí. Nicméně je to stále bomba, poslední záběr této části jsem si vymodlil a krásně mě z něj mrazilo. Teď začne to pravý peklo. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

V roce 1984 vyšli dva komiksy, které změnily žánr - a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější.V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat Temného rytíře - a u toho druhé si Alan Moore vystačil jediným slovem Watchmen, tedy Strážci.Tento začátek je opsaný ze zadní strany komiksu Watchmen a já jsem ho sem napsal, abych některým neznalým ukázal jak výjimečný je Návrat Temného rytíře.Osobně mám radši Watchmen, ale Návrat Temného rytíře považuji za skoro geniální dílo a teď konečně k první polovině animáku.Asi před dvěma lety jsem si titulní komiks přečetl, a byl jsem nadšený.O nějaký čas později jsem se doslechl o animáku a byl jsem zvědavý.V tuto chvíli to mám za sebou a jsem lehce zklamaný.Animak je hodně věrný.Občas jsou tam věci, které v komiksu nejsou a taky se tam neobjeví jedna legendární postava, se kterou se setkáme až v druhé části animáku.První půl hodina je perfektní bere to nejlepší z komiksu a předvádí Batmana, jako přízrak, který nahání strach bázlivím.Batman působí jako monstrum seslané na Gotham.O to horší je to z druhou půl hodinkou, kde se vyskytují mutanti.Tahle část mě nebavila už v komiksu, ale tady se jí povedlo dát hodně dynamiky, takže Vás nestačí ani moc nudit.Animace je hodně pěkná, chvílemi skoro připomíná filmy noir.Moc se mi líbili různé narážky na DC nakladatelství jako tričko s velkým S, nebo stánek s komiksy v obchodě, kde najdete komiksy V jako Vendeta,Sandman nebo Bažinář(Swamp Thing).Abych to zkrátil parádní animák, který jde do hloubky a to jak psychické tak i fyzické, ale jeho pravý vrchol uvidíme až v druhé části. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Bruce Wayne v depkách a Batman na dôchodku, aspoň zo začiatku teda. Prenasledovaný minulosťou a pocitom viny, no stále schopný comebacku. Ponuré a drsné, s rýchlou ale prehľadnou akciou a dostatočnou hĺbkou. Občas možno skratkovite a pracujúce len s náznakmi niečoho väčšieho, mutanti tiež mohli byť trochu viac rozvinutí ako hlavná hrozba, no ajtak ide o nadpriemernú komiksovku kde viac nemôžem vytknúť. Takto nejak si predstavujem Batmana ako postavu v zrelom veku. Temného a poznačeného životom, no stále hrdinom ktorý často stojí na hranici medzi prijateľným riešením zločinov a nekompromisným pomstiteľom. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Temný a depresívny takmer ako Nolanova trilógia. Ťažký príbeh o vojne starých mužov na pokraji síl, ktorý sa v súboji utkávajú s mladými, energickými protivníkmi, s dôrazom na psychológiu postáv a hlboký pohľad do útrob mysle a duše Brucea Waynea. Na kultový komiksový masterpiece Franka Millera to však nemá. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Celkový pohled na Batmana v novém kabátě. Hlavně, tak že už má skoro všechno za sebou a teďka na stará kolena se Temný rytíř vrátí. Oproti Red Hoodovi to na mne působí takovým cizím a odstupným pohledem. Animace jsou spíše podobné japonským trikům, než americké klasice. Příběhově vzato je to lehce zmatené a prostě mi to nesedí do klasické Batmanovské jízdy. Ale to neznamená, že to není špatné. Uvidíme u druhé části. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Rozpočet studia na jeden animovaný film umožňoval stopáž o délce 70 až 75 minut. Komiksová předloha Franka Millera „Návrat temného rytíře“ byla ale tak obsáhlá, že nebylo možné adaptovat ji jako jeden jediný film bez zásadních změn a škrtů v původním ději. Proto byl film rozdělen do dvou částí, aby tak tvůrci potěšili fanoušky více věrnou adaptací. (ČSFD)

Související novinky

Ještě více Batmana na cestě

Ještě více Batmana na cestě

27.08.2020

DC Fandom je za námi a ty největší novinky už jsme si probrali – tedy alespoň ty na poli hraných filmů. Komiksová stáj DC ale rovněž vyrábí poměrně dost a poměrně kvalitních animáků, mezi nimiž byste… (více)

Reklama

Reklama