Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

mortak 

všechny recenze uživatele

Rules of engagement jsou velmi důležitým problémem, ale bohužel se jimi tento film vůbec nezabývá. Vše je dáno první pulhodinou, a za další zápletku může ukázkový padouch, a cílem je, aby jeden outsider ukázal, že je ten nejlepší právník na světě. Nic proti zrucne natočené zanrovce, ale název neodpovídá obsahu. Proto jen dvě hvězdy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Väčšinou sa filmy ku koncu zo všetkých síl usilujú o vyvrcholenie a katarziu, preto sa snažím nezvyšovať hodnotenie priemerným kúskom len kvôli podarenému záveru. A rovnako by nebolo fér dobrému filmu hodnotenie znížiť kvôli pateticky absurdnému finále. Tak ako tu v podobe salutovania nepriateľovi, len pre pochopenie jeho chladnokrvnosti. Na americký vojnový film tomu ale predchádzala riadna dávka sebareflexie. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Friedkin nezapomněl točit filmy a tenhle kousek se dá považovat za poměrně povedený. Scénář je poměrně solidní a patosu a proamerikanismu tam není tolik, jak bych čekal, což je samozřejmě dobře. Dialogy jsou velice úderné a to především, co se soudní síně týče a děj rychlý, nepostrádající dynamiku a napětí. Akční scény jsou místy dost nevěrohodné a válečná atmosféra nepřesvědčivá (zejména úvodní akce ve Vietnamu), ale hlavní bod ve filmu - masakr v Jemenu - je natočen překvapivě zručně a velice mě zaujaly některé kameramanské fígle (oční pohled na mušku zbraně apod). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ideologicky veľmi diskutabilný film. Nedoporučujem horkokrvnejším arabom a hipisákom. Treba si ale priznať, že má v mnohom pravdu a niektoré činy vo vojne s terorizmom nemôžu byť v nijakom prípade čiernobiele. Týmto aspoň Friedkin dokáže provokovať. Film vyzerá ako typický štúdiový výrobok, takže Friedkin musel nechať svoj rukopis v šuflíku. Pokiaľ týmto chcela US army nových rekruitov, asi neuspela.... ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

První co mě trochu vyděsilo bylo, že za 28 let od Vietnamu postavy Jonese a Jacksona ani trochu nezestárli. Ale co i to se může stát (i když jen zřídka). A celý ten film byl taková polévka, co by potřebovala trochu osolit, aby jsem si na ní pochutnal. Prostě na mě to bylo málo slané, ale jinak hvězdné obsazení zvládlo svou roli na jedničku. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Pôvodný scenár Jima Webba sa od finálneho filmu líšil: akčná scéna veľvyslanectva sa pôvodne odohrávala v stredoamerickej krajine, námornou prokurátorkou bola žena, ktorá mala románik s obhajcom, a dve hlavné postavy sa navzájom nenávideli. (Arsenal83)
  • Okrem Maroka sa natáčalo v Nokesville, Virginia, Warrenton, Virginia (scény vojenskej základne), Hunting Island, Južná Karolína (scény vo Vietname) a Mount Washington, Virginia (scény generála Hodgesa). S produkciou filmu pomáhalo Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických a US Marine Corp. Film sa nakrúcal od 12. marca do 24. júna 1999. (Arsenal83)

Reklama

Reklama