Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí soudní drama se skvělou válečnou částí (skvělý akční začátek - krutý Vietnam a masakr v Jemenu), poté s navazující vyšetřovací částí a strhující soudní částí (krásná a zajímavá ukázka typického amerického soudnictví) a to vše ještě umocňují nadprůměrné herecké výkony všech hlavních postav. Celý film má spád, svižné tempo děje a nepostrádá tolik důležité napětí a tudíž nebyl důvod k tomu, abych se nudil. 70% ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

zajímavé je že tento film je z roku 2000 a v 2001 džihád napadl dvojčata to je skoro úsměvné deda, jaká je doba přežití poručíka ve Vietnamu? 16 minut no coment TLJones u soudu skvělý :-) 6 11 18 tento film mě vždycky (nasere) zvedne žaludek :-) vezmeme si arabáky domů? to snad ne :-) i dnes to stojí za houno, tento film miluji i herce 26.2.2020 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tak trochu ohraná písnička. Na nebezpečnou misi ho sice poslali, ale od jejího výsledku se sakra hlasitě distancovali. Jasně, skončilo to masakrem, nicméně duo přátel se před vojenským soudem nedá. Plukovník Samuela L. Jacksona už dávno pochopil, že kdyby se držel kupříkladu ve Vietnamu příruček a pravidel, svému kamarádovi Tommymu Lee Jonesovi by nosil na hrob květiny a sám by možná přišel k újmě. Nyní je čas „splatit“ dluh, protože ze střechy americké ambasády v Jemenu rozkázal pálit do zfanatizovaného davu. 83 mrtvých. Tohle musí někdo odskákat. Pomůže právě kolega z Vietnamu, který s pompou odešel do důchodu. Zkušený režisér William Friedkin potěšil hned v úvodu slušnými jatkami ve Vietnamu, navázal další solidně natočenou akcí v Jemenu, aby vše uzavřel a výrazně zvolnil v soudní síni. I tehdy to má své kvality, ale kupříkladu prozření vietnamského důstojníka nesnese každý. Stejně jako mdlého (přitom jindy skvělého) Bena Kingsleyho i místy odfláknutý scénář. Přesto platí, že pořád dobré. Na solidní tři zářezy. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Abych to trochu ujasnil, miluju filmy z prostředí soudů a miluju vojenské filmy. A když se to skloubí, tak to je pro mě naprostá pecka. Dost mi to připomnělo film Pár správných chlapů a musím říct, že v některých momentech se mu dokonce vyrovná! Ale je jasné, že kdo chce hledat americkou propagandu, najde ji. Kdo chce hledat americkou agitku, najde ji. Já v tom hledal vynikající film. Našel jsem ho. Navíc zde máme Tommyho Lee a Samuela L., kteří film posunují na další level. Prostě a jednoduše pět hvězd! ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Koukám na tenhle film už poněkolikáté.Vždy se objeví cosi zajímavého.Vespod je standardní konflikt mezi etikou a formální mocí.Zde vojenskou.Ochrana ambasády je jistě nutná a potřebná věc a standardní součást bezpečnostního protokolu snad každé země. Nestandardní je ale útočník.Dav namixovaný z teroristů a civilistů všech věkových kategorií. Velitel jednotky byl konfrontován se situací,kterou vyřešit bez improvizace nebylo možné.Po nějaké chvíli ostřelování z davu a zabití několika vlastních vojáků dává velitel rozkaz k útoku a dav je z podstatné části postřílen včetně civilistů.Není samozřejmě možné použít v takové situaci praktiky odstřelovačů.Mezi tím je evakuován velvyslanec i s rodinou.Celá akce je posouzena jako hromadná vražda a velitel čelí obvinění.Dobře je zde podán průběh procesu,jeho příprava a zákulisní intriky.Stát se snaží setřást vinu za každou cenu.Nicméně i stát má také,naštěstí,jen soudní cestu,kterou toho lze dosáhnout.Tohle je jedna z výhod demokracie.A tady je také slabé místo.Manipulace s důkazy,zákulisní diplomacie,argumentace a standardní postup,konečně finále v americkém stylu,kdy spravedlnost vítězí.Slušný film. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • Pôvodný scenár Jima Webba sa od finálneho filmu líšil: akčná scéna veľvyslanectva sa pôvodne odohrávala v stredoamerickej krajine, námornou prokurátorkou bola žena, ktorá mala románik s obhajcom, a dve hlavné postavy sa navzájom nenávideli. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno