Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Legas 

všechny recenze uživatele

Krvavá volba je americký film – hodně americký. Japonci (Češi, kdokoliv jiný) by ho natočit nemohli. Chyběl by v něm ten americký pohled na věc, který je zcela nezaměnitelný. Proto tentokrát toleruji tu obrovskou nálepku „Made in USA“. Prvních válečných 30 minut má svižné tempo a William Friedkin předvádí, že by mohl klidně zmáknout Black Hawk Down místo Ridleyho Scotta. Potom ovšem nastane v rámci děje nutný přelom do příliš poklidného vyšetřování. Napraví to až závěrečná půlhodinka, kde Friedkin nastolí řádné soudní drama, jehož nejvypjatější moment je skutečně brilantně natočen a hlavně svižně sestříhán. Musím přiznat, že ač se mi zdají americká soudní dramata téměř identická, tahle pře byla nejen zajímavá, ale i dokonce chvílemi napínavá. Zasloužili se o to také herecké výkony hlavních představitelů Samuela L. Jacksona a Tommy Lee Jonese, které ovšem suverénně převálcoval vedlejší Guy Pearce. Takže ačkoliv jsem milovník dramatických válečných akcí a první 30 minut jsem si výtečně užil, tak zbylá stopáž filmu nebyla vůbec k zahození. Myslím, že 4* si Krvavá volba s přimhouřením oka zaslouží. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Film, který je z poloviny válečným (akce ve Vietnamu a Jemenu) a z druhé poloviny soudní drama, kde se projednává, zda se jeden z hlavních hrdinů provinil, když nechal při záchranné akci amerického velvyslance a jeho rodiny z Jemenu střílet do davu, kde podle něj byli ozbrojenci. Je to napínavý, dobře natočený i sestříhaný film, který nenechá diváka v klidu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Friedkin nezapomněl točit filmy a tenhle kousek se dá považovat za poměrně povedený. Scénář je poměrně solidní a patosu a proamerikanismu tam není tolik, jak bych čekal, což je samozřejmě dobře. Dialogy jsou velice úderné a to především, co se soudní síně týče a děj rychlý, nepostrádající dynamiku a napětí. Akční scény jsou místy dost nevěrohodné a válečná atmosféra nepřesvědčivá (zejména úvodní akce ve Vietnamu), ale hlavní bod ve filmu - masakr v Jemenu - je natočen překvapivě zručně a velice mě zaujaly některé kameramanské fígle (oční pohled na mušku zbraně apod). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený vojenský thriller s vydatnou absencí amerického vlasteneckého brnkání na nervy ukazuje, jak osudné může být rozhodnutí ve vypjaté situaci, pokud si potřebuje krýt zadek stát a jeho posluhovači umístění nejvýše na výplatní listině. Rázem je zapomenuto poklepávání po rameni a potřásání rukou, obětní beránek je vybrán a vše, o čem kdy rozhodl a co vykonal, je obráceno proti němu. Nezbytný patos se vyskytne na konci, kdy bývalý nepřítel Cao vzdá po vojensku úctu Childersovi, ale nakonec, proč ne? Na mě to tedy zapůsobilo, stejně, jako brilantní herecké výkony S. L. Jacksona, T. L. Jonese a G. Pearceho. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Scény obliehania veľvyslanectva USA boli natočené s pomocou 1500 miestnych komparzistov a vrtuľníkov z marockých kráľovských vzdušných síl. (Arsenal83)

Reklama

Reklama