Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle soudní drama mě bohužel zklamalo na plné čáře. Tommy Lee Jones i Samuel L. Jackson jsou sice velice dobří herci, ale tenhle opravdu silně podprůměrný scénář jejich výkony zachránit nedokázaly. Přitom námět měl docela slušný potenciál a až do konce jemenského masakru jsem čekal, že z něho bude i slušný film – řada klišé doplňovaná přehnaným patosem ale způsobila, že jsem se rychle začal nudit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc a dost mě to sklamalo. William Friedkin natočil na začátku své kariéry bohužel pouze dva velké filmy, z čehož jeho ostatní díla jsou daleko pod nimi. "Krvavá volba" sice začíná slibně, avšak v zápětí se z toho stane nudný film, kde se skoro celý film přešlapuje na jednom místě. A ani slušní herci to moc nezachání. ()

Reklama

WoWoW 

všechny recenze uživatele

První co mě trochu vyděsilo bylo, že za 28 let od Vietnamu postavy Jonese a Jacksona ani trochu nezestárli. Ale co i to se může stát (i když jen zřídka). A celý ten film byl taková polévka, co by potřebovala trochu osolit, aby jsem si na ní pochutnal. Prostě na mě to bylo málo slané, ale jinak hvězdné obsazení zvládlo svou roli na jedničku. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený vojenský thriller s vydatnou absencí amerického vlasteneckého brnkání na nervy ukazuje, jak osudné může být rozhodnutí ve vypjaté situaci, pokud si potřebuje krýt zadek stát a jeho posluhovači umístění nejvýše na výplatní listině. Rázem je zapomenuto poklepávání po rameni a potřásání rukou, obětní beránek je vybrán a vše, o čem kdy rozhodl a co vykonal, je obráceno proti němu. Nezbytný patos se vyskytne na konci, kdy bývalý nepřítel Cao vzdá po vojensku úctu Childersovi, ale nakonec, proč ne? Na mě to tedy zapůsobilo, stejně, jako brilantní herecké výkony S. L. Jacksona, T. L. Jonese a G. Pearceho. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné (akční) a soudní (psychologické) drama v jednom, prolnutí žánrů mi v tomto snímku sedlo.. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson to rozehráli skvěle, v rolích plukovníků jim to nesmírně seklo.. Příběh mužů, kteří zasvětili svůj život plnění rozkazů či velení záchranných akcí, mě vtáhl na první dobrou a ač nejsem voják, chovám úctu k čestným a statečným chlapům.. Beze zbytku věřím tomu, co bylo ve filmu zmíněno, kdo nebyl v akci, nepochopí.. K tomu velice zajímavá demonstrace manipulace, právnických kliček, informací vytržených z kontextu, zastrašování svědků, ztráta videokazety.. Nebýt toho s prominutím přiblblého konce, byla by to plná palba.. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Akcent hercov, ktorí stvárňujú obyvateľov Jemenu, má charakteristický marocký nádych. (Arsenal83)
  • Arabčina, ktorú používajú dôstojníci pri vypočúvaní Hodgesa (Tommy Lee Jones), je miestny dialekt - Levant. Týmto dialektom však hovoria ľudia žijúci v Izraeli a Jordánsku, nie v Jemene, kde sa film odohráva. (Arsenal83)
  • Herci a komparzisti prešli rozsiahlym vojenským výcvikom pod velením bývalého kapitána námornej pechoty Dale Dyea. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno