Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak mám mluvit o jednom z prvních filmů, který jsem si pořídil na DVD a doteď si ho doma chovám v úctě. Krvavá volba je dost zajímavé válečné drama, kde patos a patriotismus jde stranou. Zde se hraje na všechny strany a právě Američané se snaží být ti nejsprávnější, jako obvykle. Na svojí délku se na to nechá koukat. První půlhodina je plná parádní akce, druhá část, tedy hodina a půl je spíše volnější a více ukecanější. Mně osobně filmy odehrávající se valnou část příběhu v soudní síni vadí. Tenhle jakoby zázrakem ne. Nevím čím to je. Možná díky případu, který je i v dnešní době aktuálním. Povedené herecké výkony dvouch hlavních představitelů už jen dokazují, že si dali sraz v solidním filmu, který není takový jak by se od něj čekalo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tak trochu ohraná písnička. Na nebezpečnou misi ho sice poslali, ale od jejího výsledku se sakra hlasitě distancovali. Jasně, skončilo to masakrem, nicméně duo přátel se před vojenským soudem nedá. Plukovník Samuela L. Jacksona už dávno pochopil, že kdyby se držel kupříkladu ve Vietnamu příruček a pravidel, svému kamarádovi Tommymu Lee Jonesovi by nosil na hrob květiny a sám by možná přišel k újmě. Nyní je čas „splatit“ dluh, protože ze střechy americké ambasády v Jemenu rozkázal pálit do zfanatizovaného davu. 83 mrtvých. Tohle musí někdo odskákat. Pomůže právě kolega z Vietnamu, který s pompou odešel do důchodu. Zkušený režisér William Friedkin potěšil hned v úvodu slušnými jatkami ve Vietnamu, navázal další solidně natočenou akcí v Jemenu, aby vše uzavřel a výrazně zvolnil v soudní síni. I tehdy to má své kvality, ale kupříkladu prozření vietnamského důstojníka nesnese každý. Stejně jako mdlého (přitom jindy skvělého) Bena Kingsleyho i místy odfláknutý scénář. Přesto platí, že pořád dobré. Na solidní tři zářezy. ()

Reklama

Piri 

všechny recenze uživatele

Má to gule, tu ťažko hodnotiť akciu, keďže jadrom filmu je súdny proces. Ten má však medzery a niektoré súvislosti sú nevyjasnené a divák nemá šancu vidieť zákulisie ostatných postáv. Je to dramatické a aj napínavé, herecky je to výborné. Pearce je na tieto úlohy ako stvorený a tie jeho gestá stoja za to :) 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ideologicky veľmi diskutabilný film. Nedoporučujem horkokrvnejším arabom a hipisákom. Treba si ale priznať, že má v mnohom pravdu a niektoré činy vo vojne s terorizmom nemôžu byť v nijakom prípade čiernobiele. Týmto aspoň Friedkin dokáže provokovať. Film vyzerá ako typický štúdiový výrobok, takže Friedkin musel nechať svoj rukopis v šuflíku. Pokiaľ týmto chcela US army nových rekruitov, asi neuspela.... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

To jsem takhle jednou šel do kina na nějakou romantickou komedii s jistou pipinkou a vlezli jsme omylem do špatnýho sálu v okamžiku, kdy mariňáci rozpoutali brutální masakr jemenských civilistů. Ta koukala! Po těch drahných letech si vybavuju, že po slibném začátku následovaly dvě hodiny žvanění v rámci soudního procesu, tudíž jsem se dost nudil. A pipinu to asi taky nebavilo, protože mě pak poslala do řiti. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Jack G. Shaheen v recenzii pre Washington Report označil film za „najnehanebnejšie rasistický film, aký som kedy videl“. (Arsenal83)
  • Lietadlo s mariňákmi na palube je model CH-46 Sea Knights s tromi podvozkami. Následné výstrely sa však idú z CH-47 Chinook so štyrmi podvozkami. (Arsenal83)
  • Herci a komparzisti prešli rozsiahlym vojenským výcvikom pod velením bývalého kapitána námornej pechoty Dale Dyea. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno