Reklama

Reklama

Kingdom

(seriál)
Trailer 2
Japonsko, (2012–2024), 58 h 57 min (Minutáž: 24–25 min)

Předloha:

Jasuhisa Hara (komiks)

Hrají:

Džun Fukujama, Rie Kugimija, Jóko Hikasa, Masakazu Morita, Džun'iči Suwabe, Teššó Genda, Takeši Kusao, Šinpači Cudži, Kóki Mijata, Kósuke Toriumi (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(142)

Obsahy(1)

V období čínských dějin označovaných jako „Doba válčících států“ žili dva mladí chlapci, váleční sirotci Xin a Piao, kteří snili o tom, že se v dospělosti stanou velkými generály a konečně opustí život v bídě. Jednoho dne je však Piao odveden vojáky zdejšího ministra, aby sloužil na hradě. O pár měsíců později se Piao vrací do vesnice, smrtelně zraněný a snaží se z posledních sil přesvědčit Xina, aby utekl. Během útěku se Xin potkává s mladým chlapcem, který jako by Piaovi z oka vypadl. Je jím Ying Zheng, nový král na trůně státu Qin. Od něj se Xin dozvídá, že Piao sloužil jako dvojník krále a byl smrtelně zraněn během rozbroje při souboji o trůn. Xin je z počátků na Ying Zhenga naštvaný, ovšem rychle se sblíží a díky tomuto setkání se Xin dostává k titulu velitele malé vojenské jednotky, což mu bude sloužit jako odrazový můstek k jeho cestě stát se největším ze všech generálů a zároveň se tak stane pomocníkem krále Zhenga na jeho cestě za sjednocením celé Číny... (Jeoffrey)

(více)

Recenze uživatele Jeoffrey k tomuto seriálu (4)

Kingdom (2012) 

Před lety jsem byl (mimo jiné) vášnivý hráč Age of Empires II a v současné době slintám pří pohledu na gameplaye z nových Mount & Blade II: Bannerlord (a plánuji postavit nový počítač, abych si to zahrál). Také třeba docela často hraji Civilizaci V i VI. Tím chci říct, že mám hodně rád bitvy velkých starověkých armád, obzvlášť pokud počet bojovníků je někde v řádech 1000+ a používají se různé formace, válečné strategie atp. Také rád koukám na to jak se vytvářejí velké říše, sjednocují či dobývají území. Zkrátka jsem milovník velkých bitev, monumentálních říší - prostě ideální divák pro tohle anime. Navíc mám rád i souboje charismatických generálů 1v1, líbí se mi shounen... Je třeba říkat víc? Nemyslím si. Kingdom mi učarovalo už během první řady, druhá pak byla ještě o chloupek lepší a ta třetí zatím vypadá, že strčí obě předchozí do kapsy... Má to spoustu nedostatků, některé s postupem času mizí (třeba ta animace se řadu od řady zlepšuje) a možná někomu (Subjektiv) nesedne takovéhle přibarvování dějin. Ale zajímá mě to? Ne! Chci prostě jen sledovat další velké bitvy a cestu hrdinů za jejich snem ať už jakkoli zidealizovanou. Prostě pro mě je tohle anime požitek. 9/10 ()

Season 3 (2020) (S03) 

Jestli nějakému anime opravdu hodně uškodil COVID-19, pak je to právě Kingdom. To velké přerušení vysílání skoro na rok rozhodně nepomohlo napínavé atmosféře, kterou třetí sezóna buduje a já jsem tak stihl docela vychladnout, než se anime dokázalo letos vrátit. Přeci jen se tu dějí velké věci, impozantní souboje a hlavní postavy prochází zatím asi největšími krizemi na své cestě, které musí zdárně překonat. Vše, co se tu děje, bylo náležitě epické a velkolepé, bitvy byly (pro někoho jako já) prostě okouzlující a napínavé, včetně soubojů strategií generálů, ale i těch mezi postavami jeden na jednoho. Navíc se vše animačně ustálilo, a tak se na to válčení i dobře dívá.  V druhé půlce mě vše kolem koalice a bitvy o Hangu Pass zaujalo natolik, že jsem se pustil do studia všech těch událostí tehdejší doby, což značí, že jsem něčím opravdu uchvácen. Co mě trošku zklamalo bylo zjištění, že to historicky vlastně zase až tak nesedí a že období velkých aliancí se odehrávalo o něco dříve, než Zheng stihl nastoupit na trůn říše Qin, ale na druhou stranu chápu, proč si autor pro účely příběhu ty události prostě půjčuje a dělá z už tak zajímavého příběhu o sjednocení Číny něco ještě mnohem většího a dramatičtějšího. Zkrátka ve výsledku zklamaný vůbec nejsem, bylo to napínavé, povedené a pokud máte rádi bitvy obrovských starověkých armád (vyrostli jste třeba na Age og Empires, nebo Shogunovi), pak byste i tentokrát měli být spokojení. Já byl a jsem navnaděný na případnou další sérii, protože tuším, co mě v ní čeká a že teď teprve začíná to opravdové sjednocování… 9/10 ()

Season 4 (2022) (S04) 

Kingdom je pro mě jistotou dobré zábavy, i když z téhle 4. série jsem ze začátku nebyl tak nadšený, jako z té předchozí. Očekával jsem, že už je konečně na čase, aby království Šin přešlo do protiofenzívy a začala se tak opravdová cesta za sjednocením celé Číny, ale místo toho jsem vlastně dostal jen řešení vnitřních sporů. Na druhou stranu je to ale logické, po impozantních bitvách z předešlé sezóny, které dostaly království Šin až na pokraj zničení je přeci jasné, že tohohle vnitřního oslabení bude chtít někdo řádně využít a když hned vedle máte vypočítavého a ambiciózního kancléře, který jen čeká na svou příležitost, tak je na problémy zaděláno. A Lü Buwei je opravdu zdatný intrikán, jeho vnitřní síla a lstivost jsou úctyhodné, takže rychle rozjíždí své plány, které postupně vedou k hned dvěma nebezpečným pokusům o revoluci, kdy pokaždé využívá dalších mocných hráčů z císařova okolí. Co mě však nakonec bavilo víc než všechny ty revoluce a s tím spojené bitvy, byl způsob, jak skvěle mi seriál dokázal prokreslit většinu jejich aktérů. Jak bratr, tak i matka budoucího císaře měli hodně zajímavý příběhový arc, poznal jsem opravdu do hloubky jejich komplikované vzájemné vztahy a složitou minulost s tím, že především královna-vdova měla neskutečně silný a dramatický dějový oblouk, který mi ji krásně vykreslil jako zhrzenou a tragickou ženu, která věřila, že alespoň na chvíli zase našla štěstí, a i když to rozhodně nemá být kladná postava, tak jsem k ní dokázal pocítit opravdu silný soucit. Vynikající byla i samotná konfrontace císaře a jeho kancléře, kdy dojde na odhalení jejich vlastních plánů a vizí, které jsou v obou případech logické a silné. Zkrátka i toho Lü Buweie dokážete dobře pochopit a jeho plán na sjednocení celé říše za pomoci peněz mi přišel stejně přijatelný, jako plán císaře a použití síly. Navíc obě vize jsou náležitě rozebrány a v rámci doby a současného stavu věcí vám nakonec přijde i jasné, která z nich je správnější. Takže nakonec jsem nebyl zklamán, i když šlo v celé sérii jen o konečné rozřešení vnitřních půtek a snad již definitivní sjednocení celého království Šin do jednoho pevného a stabilního celku, který by nyní měl být dostatečně připravený na to, aby začal své vlastní válečné výboje. I když to nebyla ta nejsilnější a nejnapínavější část celého příběhu, byla evidentně nutná, a tak kvalitně zpracovaná, že jsem si jí skvěle užil. Kingdom je pro mě jistota dobré zábavy, autor má vše solidně promyšlené, dokáže mi prodat všechna dramata i jednotlivé postavy a stále servíruje zajímavé bitvy obrovských armád. Nyní je tedy šachovnice již opravdu připravena, figurky jsou konečně na svých místech a ta velká hra může už konečně začít… 8,5/10 ()

Season 5 (2024) (S05) 

Přestože byla pátá sezóna podstatně kratší, než na co jsem běžně zvyklý, rozhodně mě nezklamala. Ukázalo se, jakým chce Šin být generálem, jeho jednotka musela čelit dalším nebezpečným situacím, a hlavně si uvědomit, jak chce bojovat. Ten kontrast mezi Šinovou armádou a tou Kan Kiho, co všechno jsou a nejsou ochotné udělat pro vítězství, jaké metody dokáže armáda vystavěná z bývalých lupičů a banditů vymyslet a jak děsivá díky nim může válka být, byl pro mě hlavním tahounem téhle série. A přestože je člověku jasné, komu tu chce fandit, pod kým by chtěl v boji sloužit, kdo je tu morálnější, přesto jsou i Kan Kiho metody hodně zajímavé a vzhledem k dobovému zasazení mnohem reálnější než Šinův idealismus. Stejně tak Ei Sei v závěrečné epizodě opět poodkrývá své karty, ukazuje, jak chce dosáhnout spojení sedmi království a jak jim chce vládnout a jeho proslov je emotivní, dává smysl, zkrátka i jemu dál fandím. K tomu si přidávám velké bitvy mohutných armád vedené zajímavými generály, které mi seriál vždy uspokojivě představí (hlavně co je pohání), hromadu strategie (tentokrát zaměřenou na zalesněný terén s kopci) a úskoků, tentokrát opravdu podlých a mám další vynikající zážitek, který jsem si skvěle užil. 9/10 ()

Reklama

Reklama