Reklama

Reklama

Frances Ha

(festivalový název)
  • USA Frances Ha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Frances je sedmadvacet a obývá s přítelkyní Sophií byt v Brooklynu. Zabývá se tancem, její ambice i sny jsou však nejasné nejen pro její okolí, ale i pro ni samotnou. Neznamená to však, že je nešťastná a že ztratila naději... V prostoru mezi díly Erica Rohmera a Woodyho Allena rýsuje newyorský nezávislý režisér Noah Baumbach křehký černobílý příběh neukotvené hrdinky, které nechybí chuť do života ani strhující spontaneita. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (90)

silentname 

všechny recenze uživatele

Noah Baumbach spolu s Gretou Gerwig fungujú skutočne vynikajúco. Po scenáristickej stránke dali spolu dokopy dielko, ktoré človek môže jedine náležite oceniť. Začneme sa na to pozerať a páči sa mi čiernobiely štýl filmu, no súčasne si hovorím, že najlepšie na filme je, že proste hovorí o živote ako takom. A niekedy človek musí padnúť úplne na dno, aby mohol ísť hore. Ja Gretu Gerwig veľmi obdivujem a podľa mňa je veľmi talentovaná. A okrem toho, keď sa na ňu človek pozrie má pocit, že vidí normálnu americkú ženu a žiaden prototyp sexy krásky, ktoré tak rada Amerika marketuje. To je podľa mňa veľký krok vpred. Atmosféra je občas trošku pomalá, no rovnako vie občas Greta povedať hlášku, ktorá pobaví, alebo príde scénka, kde sa človek zasmeje a dvíha to film hore. Osobne by som povedal, že ich neskoršia spolupráca v "Mistress America" mi sadla o niečo viac, no nič to nemení na fakt, že "Frances Ha" je veľmi dobrým filmom, ktorý stojí za pozretie. Hodnotenie: B+ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po překonání Happy-Go-Lucky syndromu živelné nenávisti k hlavním postavám (a afektovanému vedení i atmosféře) musím ocenit Baumbachovo elegantní vypravěčství, chytře napsané dialogy, odvahu dělat nesympatické postavy vymykající se škatulce "pohodoví Přátelé" a literární stavbu příběhu (vztahů). Frances Ha mě nijak zvlášť nezasáhla, ale je to bystrá a nebanální konverzační komedie, která navíc černobíle zachycuje atmosféru New Yorku (a krásně cituje Zlou krev Leose Caraxe - což jsem, pravda, ocenil až na přátelské upozornění). Nakonec příjemný film, s jehož hrdinkou se sice těžko navazuje citové pouto, ale lze jí celkem snadno pochopit a se zaujetím sledovat. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Díky své černobílosti se to tváří více intelektuálně a hip, než to opravdu je, ale já mám černobílé filmy rád a toto je navíc prostě dobrá nezávislárna. Ze začátku mi byla hlavní hrdinka, takové nezodpovědné trdlo, celkem nesympatická, ale pak mi jí začalo být líto a fandil jsem jí. Není to nic originálního a trochu mi to připomínalo filmy Woodyho Allena. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Trošku drama, trošku komedie, od každého něco, pěkně spravedlivě na obě strany. Milá, černobílá až taková nenápadná ukázka toho, že se v USA točí i úplně jiné filmy, než na jaké jsme zvyklí povětšinou z kina. Zdánlivě o ničem a přesto víc, než zajímavý snímek. O jedné obyčejné, mladé dívce, která prožívá své každodenní starosti i radosti, ve svém obyčejném životě, jakých jsou kolem nás stovky. O Frances Ha, jejíž jméno vzniklo tak trošku úsměvně a nedopatřením. Ale to až úplně na konci. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Jaromíra Blažejovského, Frances Ha je kultovní film, který si sám sebe uvědomuje jako kult. Empaticky jsem se na to nenapojil jako třeba na Greenberga a jen s odstupem obdivoval, jak film šlape jako hodinky. Troufám si tvrdit, že tohle je pro Baumbacha definitivní breakthrough movie. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Rodiče Frances hrají praví rodiče její představitelky Grety Gerwig. (..Lucas..)
  • Greta Gerwig se objevuje v každé scéně filmu. (..Lucas..)

Související novinky

Nejlepší filmy roku podle Tarantina

Nejlepší filmy roku podle Tarantina

09.10.2013

Ještě ani naplno nevypukla „oscarová sezóna", ale bývalý šílenec z videopůjčovny už se vytasil s prozatímní TOP 10 nejlepších filmů, které letos viděl. Proč by to mělo svět zajímat? Protože Tarantino… (více)

Reklama

Reklama