Reklama

Reklama

Batman

  • USA The Batman (více)
Trailer 1

Dva roky slídění po ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, zavedly Bruce Waynea hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a vysoce postavených osobností má osamělý mstitel jen několik důvěryhodných spojenců - Alfreda Pennywortha a poručíka Jamese Gordona - a mezi svými spoluobčany se stal jediným ztělesněním pomsty. Když se vrah sérií sadistických machinací zaměří na gothamskou smetánku, stopa záhadných indicií pošle Největšího detektiva světa na vyšetřování do podsvětí, kde se setká s postavami jako Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone a Selina Kyleová. Jakmile důkazy začnou vést blíže k domovu a začne být jasný rozsah pachatelových plánů, musí Batman navázat nové vztahy a odhalit pachatele, aby se stal symbolem naděje Gotham City. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 251)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nový a dá se říci originální "tejk na" příběh Netopýřího muže, na kterém je v mém vesmíru nejzajímavější asi to, že definitivně rehabilituje Roberta Pattinsona jako herce. Ne že bych mu Twilight ságu zapomněl, ale už se jí můžeme smát jako tragickému mladickému pomýlení:) Naprosto mne uchvátil obrazový cit kameramana (a možná režiséra), a byť prostě v Batmanovi očekávám víc "comicsového nereálna" než jen mikrovysílačky, velmi rád si dopřeju pokračování. Atmosféra prohnilého Gothamu, větší důraz na jeho sociální rozměr, poněkud odlišná práce s osobou Thomase Waynea, a až fyzicky nepříjemné ztvárnění Riddlera... kdyby to nebylo tak nepatřičné, řekl bych, že "krása stíhá nádheru":) A co může být pozitivní překvapení pro všechny bez rozdílu - navzdory stopáži film plyne velmi dobře a jeví se podstatně kratší než lecjaký jeho nejenom comicsový konkurent. 80% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nelze v tom nevidět sto a více zdrojů inspirace; od sedmdesátkového Lumeta přes thrillerového Finchera až po raného Proyase. To samé co se týče inspiračních zdrojů konkrétních komiksů, her a animáků s Temným rytířem. Přesto to je ryze Reevesova svébytná vize, která nejde po tradičním blockbusterovém pozlátku. Staví na atmosféře, špíně, korupci velkoměsta, stylu (již jen ta kamera a práce se světlem), podprahové tenzi a (ne)tempu. Gotham je tu více charakterem než většina ansámblu. Pattinson Batmana (u)hraje čistě skrze zaryté mlčení a pronikavé pohledy jako "voyeuristického nezkušeného podivína v kostýmu" místo tradičního (super)hrdiny. Co však Reeves neukočíroval je stopáž. Ne že by něco působilo vyloženě nepatřičně, a ne že by se to táhlo, ale hned několik témat a postav (pohříchu včetně civilního Bruce) je natolik na druhé až třetí koleji, že mohly (a měly) být až v případném pokračování. Ovšem jako "origin zemitého Batuniversa" to nemá chybu. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kdyby neexistoval svět Batmana, který stvořil Christopher Nolan, byl by The Batman Matta Reevese více než důstojný upgrade starých Burtonovek. Protože hlavní devízy původních filmů, tedy gotické kulisy, potemnělou atmosféru a intenzivní orchestrální hudbu tady tvůrci solidně restaurují, modernizují a upgradují pro současného diváka. Avšak s "vyšším rozměrem", který vtiskl svým nezaměnitelným rukopisem hlavnímu hrdinovi Nolan se tady nijak nepracuje. A tak zatímco v Batman Begins si můžete check all the boxes, tak reboot je vlastně jen zamotaná, temná noirová detektivka se zajímavým narativem a x dobře napsanými postavami. Sledovat ale celý tenhle kolos 176 minut, ve kterém je každý druhý záběr, gesto a pohled 3x delší, než by bylo záhodno (a ano, i ta automobilová honička je šíleně dlouhá a nenápaditá), je tedy pořádně husarský kousek. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Amalgám Sedmi a Zodiaca, natočený jako PG-13, bez krve a explicitní mluvy. Navrch s Batmanem v roli hlavního vyšetřovatele série nečekaně osobních vražd. Komiksová poetika zápasí s realistickým pojetím a přes několik drobných zakolísání, způsobených ne úplně stoprocentním scénářem Reeves většinu času zdárně balancuje obojí. Pomalý a atmosférický příběh čas od času protne geniálně ozvučená, vizuálně působivá a navíc přehledně natočená akční scéna, z nichž tou největší laskominou je automobilová honička s Ozem. Bob Pattinson si Batmana celkem dává, jeho agresivní styl zavádění pořádku je smypatický, ale jako Bruce Wayne neměl čas přesvědčit. Catwoman je kočka. Dano si svůj part vychutnává. Finální konfrontace s Hádankářem je špičková. Oreo s Batmanem potěšilo. Nýmand!!! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Greig Fraser, Robert Pattinson, Zoë Kravitz a Paul Dano. K tomu hodně latexu, deště a Kurta Cobaina. A atmosférického soundtracku, u kterého si divák řekne „paráda, už je tu zase ten syrový drásající motiv“. A do toho všeho samozřejmě Matt Reeves, který musel projít hodně potemnělých míst. V jednotlivostech je to TOP. Bruce Waynea na veřejnosti roky nikdo „neviděl“, společnost dělá Alfredovi, nejvěrnějšímu z nejvěrnějších. Že se Gotham rozpadá zevnitř, mu ale lhostejné rozhodně není. Korupce je v politice, u vysokých úředníků, v policejním sboru, takže příchod sériového vraha se zálibou v hádankách, který ukazuje a trestá mocenské hráče a odhaluje nejtemnější pravdy města, napětí ještě vystupňuje. Nálada á la Se7en, detektivní stránka á la Zodiac, což jsme v předešlých verzích neviděli. To už ale za sebou máme velmi poctivou kresbu světa plného nesmazatelných jizev. Tenhle Batman je asi trochu jiný, než zhýčkaný divák čekal, mě trochu zamrzelo méně prostoru pro Penquina, slabší dynamika s Alfredem a krapet „nijaký“ Jim Gordon. Tím, že je Bruce v civilu méně, nestihne tolik přirůst k srdci. Pattinson, který poslední dekádu volil kvalitní tvůrce a nelimonádové postavy, je nicméně boží. Boží je i to, že výsledek jednoduše není pohádková digitální destrukce všeho, jen prostě tahle další verze třiaosmdesát let staré legendy netáhne potřebnou emoční silou. Vizuálně skvělá sebevědomá deprese. A brutální tříhodinová stopáž vcelku utekla. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (55)

  • V traileru byla ukázána Riddlerova (Paul Dano) zpráva s nápisem: „Co dělá mrtvý lhář?“, doplněná odpovědí složenou z neznámých symbolů. Fanoušek Andrew Lane hádanku rozluštil a zjistil, že se jedná o slovní hříčku, která ale funguje jen v původní angličtině. Odpověď zní: „He lies still.“ „He lies still“ totiž znamená „pořád lže“, ale také „nehybně leží“. (G....)
  • Poprvé se postava Batmana objevila v roce 1939 v komiksovém sešitu „Detective comics #27“. (Bube1)
  • Batmanovo auto – Batmobil – ve filmu vypadá skoro jako klasické auto, ne jako obrněný tank, jako tomu bylo v Nolanově trilogii. Odkazuje to na rukodělnou práci Bruce Wayna a částečný návrat do 60. let 20. století. (Egl)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama