Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Liqid odpad!

všechny recenze uživatele

Vážně katastrofa. Je mi velice líto těch herců, kteří hráli v normálních filmech, asi chtěli zachránit tento divný počin. Neskutečná TV slátanina stojící na zvučných jménech, kterým bohužel nedává prostor nic moc předvést. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Duo Bocan - Stransky uz by se na to melo vysrat. Stranskeho jsem mival rad a cetl jsem od nej snad vsechno. Hodne u me klesnul v dobe kolem prezidentskych voleb, kdy se verejne distancoval od Dejdara za to, ze si dovolil vyjadrit podporu Zemanovi. Skutecne demokraticky pocin. A co se tyce teto inscenace - byl to smutny pohled za plejadu bezradnych hercu s velkym H. Pri zaverecne "akcni" zachranne scene smutek vystridal nekontrolovatelny zachvat smichu pri pohledu na Trisku ala cesky Bruce Willis. Nejpozdeji v tuto dobu se snimek zmenil v nechtenou parodii. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Tato konverzačka se nepovedla, a to přes angažmá všech možných gerontů českého filmu, kteří byli snad komplet (vidět Nárožného, který byl za komára snad v každé televizní inscenaci, jak se poplácává po ramenou a vzpomíná na "lágr" s Třískou, to byla fakt pecka). Nepovedlo se to ze dvou důvodů: jednak tam byly naprosto debilní pseudopsychologické vedlejší zápletky (jakože jedna paní někdy v pravěku někoho opíchala a pro jejího současného životem poučeného mazáka, který prošel lágrem, je to problém, protože, a co bych to neprozradil, to byl zrovínka jeho syn, slzička. A za druhé, protože bylo od začátku jasné, že nás budou zkoušet napínat, kdo teda byl ten práskač, a mě to došlo nějak těsně za půlkou, takže jsem šel dělat užitečnější práci a ke konci jsem si jen odskočil ověřit správnost svých vývodů. Paradoxně jediné, co stálo za to, byly prostřihy ze seriálu Zdivočelá země, bez jeho znalosti by se člověk cítil spíš jako ty děti a vnuci hlavních hrdinů, co taky měli místo poslouchání těch keců chuť jít radši do lesa. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pan režisér sa vrátil k téme 50tych rokov a utrpenia v komunistických lágroch. Myslím si, že túto etapu našich spoločných dejín si musíme pripomínať, aby sa na týchto ľudí nezabudlo. Film sami páčil svojou atmosférou, hudbou a samozrejme hereckým obsadením. Tento televízny film hodnotím 75%. ()

crass.48 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru nepravděpodobný námět (to mi neříkej, že by si ti lidé brali na jednání o tom, kdo ze zúčastněných je bonzák, i své blízké) velmi špatně napsaný film s několika světlými momenty. Špatné vedení herců a opravdu mizerní vedlejší herci - ta strojenost byla nesnesitelná. Při napětí scény u díry jsem se musel uchechtnout. Jinak samozřejmě vítám film o lágrech 50. let, příště ale kvalitou vzhůru. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert. Neskutečně sugestivní scéna přiznání "zrádce". Herce-zrádce moc nemusím, ale tady... ta minuta přiznání... ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Nebýt hvězdného obsazení, tak hodnotím ještě níže. Slabý scénář, sentimentální, často trapné. Jediný dobrý okamžik byl, když se děti vzdálily a došly k rokli. Všechno ostatní bylo tak prvoplánovité jako filmy z 50.let. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k věku obou hlavních tvůrců jsem z toho měl docela strach, ale nakonec se to docela vydařilo. Silně emocionální prohlídka komunistickým lágrem s průvodci české herecké elity. Ve scénáři je spousta nedořešených motivů, ovšem pan Munzar v osmdesáti letech stále dokáže podat mistrovský výkon. Stejně, jako ostatní. Pana Bočana je mi trochu líto, do jeho předešlých dramatických opusů to má hodně daleko. I přesto kvalitní televizní záležitost !! Hezké hudební motivy... I přes to, že tam byla slabá místa, postavy byly uvěřitelné, lidské a dostatečně hořké na to, abych je přes 80 minut sledoval.. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Já jsem to, čemu se teď říká primitivní antikomunista, ale tohle je vážně medvědí služba dobré věci; téměř kompletní herecká sešlost z 30 případů majora Zemana předstírá politické vězně, kteří se snaží mezi sebou objevit bomzáka. Když se jim to podaří, zjistí, že jim na tom vlastně vůbec nesejde, protože si na něm nic nevezmou. To vše v balastním, nekompaktním a stále se opakujícím scénáři kdysi tak bravurních tvůrců, jakými byli Stránský a Bočan. K tomu jako nečekaný a nežádaný bonus několik zbytečně rozvíjených (a často nedořešených) vedlejších konfliktů a zážitek na pokraji smrti coby duševní deus ex machina. Hvězdičku za vynikajícího Luďka Munzara. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Takovou sestavu ze samých Legend českého plátna hned tak neuvidíme.Tahle generace herců bohužel odchází a po ní,zbyde hodně velká díra,,bohužel.Pár chybiček sem našel ale mám uctu k tomu o čem film vyprávi,stejně tak k hercům. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert staré gardy, kterou už v této konstelaci neuvidíme. Velmi slušný scénář, který sice místy působí poněkud didakticky, ale jak tak koukám na některé komentáře, je to potřeba. Co se týče vyrovnávání s minulostí, je to o několik tříd výš než Staříci. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Námět s velkým potenciálem, který by si nejspíš zasloužil úplně jiné zpracování. Za těch osmdesát minut jsem nestihl zaregistrovat, kdo je kdo. K čemu mi je na konci to, že ten a ten umřel a zbytek už se tam nevrátili, když nevím o koho jde. Scénář a kamera byly hrozné, ohyzdné a protivně odporné. Místy se mi chtělo zvracet a na něco takového se už nechci nikdy dívat. Jediné plus byl ten ensemble starších herců, kteří hráli skvěle, jako obvykle. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

To takhle člověk v neděli večer uloží svoje holky do postele a přemýšlí, co s časem před skvostným filmovým soubojem Belmondo vs. Ventura. Napadne jej, že dá šanci novému českému filmu dle scénáře Stránského a s plejádou hereckých ikon let minulých. Mno... dodíval jsem se na to jen z úcty ke jménům jako Tříska, Trojan st., Munzar, Nárožný, Janžurová a spol. Všechno špatně, úplně všechno. Jedna hvězdička za téma 50. let, které je třeba furt připomínat, aby se vědělo, jací byli komunisti sráči a svině. Jinak nostalgická bída třená se scénáristickou nouzí. ()

sandinista 

všechny recenze uživatele

Námět výborný, ale ten konec, kde J. Tříska zachraňuje život dítěti balancujícímu nad propastí, si mohl tvůrce odpustit. HDTV ()

Candida 

všechny recenze uživatele

AD: quixote: Silné téma, výborní herci, ale velmi diskutabilní scénář *** Ano, nemůžu dát víc hvězdiček, protože scénář místy ujíždí - třeba se mi nechce věřit, že když jsou ve skupině dva mladí chlapi, nechají slaňovat pro spadlé dítě starého ( s prominutím) dědka - a ani se nepokusí mu to rozmluvit... Občas rozvleklé a některé dialogy také skřípaly... Výkony hereckých bardů bez debat výtečné, pravdu má Mylouch, že "Rozehrát takovou řadu rovnocenných postav..." je náročné, ale herci to zvládli takříkajíc "bez ztráty kytičky"...pan režisér ale nikoliv... :-( ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...silné téma, úcta k hercům a J.Stránský...víc * si film nezaslouží...místy jsem měla silný pocit, že musím odejít od TV, abych mohla celému filmu uvěřit (záchranná akce působila nevěrohodně, některé postavy téměř zbytečně ploše a předvídatelně) méně by bylo v tomto případě určitě více - méně postav, menší stopáž nebo menší snaha dostat tam "všechno"...velká převeliká škoda vzhledem k tématu... ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Velmi dojemný nízkorozpočtový snímek o partě kamarádů, kteří se pomalu nad hrobem sejdou v uranovém lágru, kde spolu prožili dlouhé roky za hlubokého komunistického režimu. Skvělí herci zachránili nízké náklady filmu a příběh si myslím, ne jednoho diváka chytne za srdce. KS měli zrušit hned po plyšákovi a to by byl ještě malý trest pro ty svině komunistický! ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Většina starých pánů bohužel hraje tak, že jim jejich role prostě nevěřím. Vyjma Oldy Vlacha, ten je tradičně skvělý. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Legendy českého filmu se sejdou ve snímku o bývalých vězních, aby zavzpomínali na dobu minulou a pokusili se zjistit, kdo je v oněch temných dobách udával. Nemůžu si pomoct, ale mám nutkání tento námět porovnat s předešlými obdobnými počiny, jako jsou 'Pamětnice' či 'Školní výlet'. Skoro bych řekl, že se jedná o mix obojího. Tomáš Magnusek byl za ně značně kritizován. Teď to zkusil Hynek Bočan a použil zcela stejnou metodu. Jedná se však o televizní počin a tak výsledek vyznívá spíše inscenačně. Příběh je tak jednoduchý, že jednodušší snad už ani být nemohl. Klidný a jemný filmový zážitek hodně kazilo neustálé promlouvání o tom, kdo z nich by mohl být udavač. Častokrát to bylo až neskutečně otravné. Tragikomické osudy každého pamětníka se mi zdála dosti nedovyprávěná. Vlastně jsme se o jednotlivcích nedozvěděli téměř nic. Nebýt postavy ztvárněné Janem Třískou, který se každého neustále na něco vyptával, nebyli by prozrazeny ani střípky. Podivné bylo i použití několika záběrů ze seriálu 'Zdivočelá země'. Důvodem byli úspory? Že by se měla 50. léta připomínat jednoznačně souhlasím, ale rozhodně pořádnými snímky. Například již zmíněná 'Zdivočelá země' tento úkol plní dobře. Tohle se ale Bočanovi rozhodně nepovedlo. Nechci tvrdit, že je film špatně natočený, ba naopak. Jen mi vadí velmi slabý scénář. ()

Reklama

Reklama