Reklama

Reklama

Jak dostat tatínka do polepšovny

(TV film)
  • angličtina How to Get Dad Into Reform School (více)

Obsahy(1)

„Dělá si ten kluk ze mě blázny? Samozřejmě, že si dělá blázny! On je totiž celej po tobě!… Netlumoč, já si poslechnu originál… Čeká na tebe takovej pokojíček, až tě bude přecházet zrak!… Jenom si na skálu sáhneme a hned zase pojedeme…“. Ještě nevíte, o čem je řeč? Tak tomu nevěříme. Ano – je tu volné pokračování nestárnoucí a mezinárodními festivalovými vavříny ověnčené komedie režisérky M. Poledňákové s podnikavým Vaškem (T. Holý), jeho milovanou maminkou (J. Preissová), nově nalezeným tatínkem Lubošem (F. Němec) a dědou (J. Karlík), o kterém na začátku příběhu ještě malý rošťák nemá ani ponětí. A přitom spolu nakonec prožijí nejedno prázdninové dobrodružství. Když se Luboš dozvěděl, že je Vašek jeho syn, rozhodl se, že mu vynahradí všechen ztracený čas. Hned první letní prázdniny chtějí strávit společně. Představy maminky a tatínka o tom, jak by měly probíhat, se ale od počátku poněkud rozcházejí… Anna balí kufry a těší se na klidnou dovolenou, během které si chce hlavně odpočinout. Nakonec ale musí hned první den šlapat na kole a spát pod stanem. Když dorazí k cíli cesty – k Lubošově rodné chalupě – nemá k pláči daleko. Vašek je však ze svého nového dědy přímo u vytržení. A opravdové prázdninové dobrodružství může začít…. (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když přirozenou cestou odezněl hodnotový úhor tvrdé normalizace první poloviny sedmdesátých let, začala se spontánně prosazovat potřeba lehčích, oddechových děl "socialistického realismu"; režim, který se snažil přesvědčit sebe i veřejnost o svém úspěchu a vážnosti, se nestavěl proti. Naopak. Poledňáková se svými projekty přišla jako na zavolanou; přitom se jí podařilo víc než překonat původní předsevzetí a do velmi volného cyklu její tvorby dostat neopakovatelnou osobnost Tomáše Holého, jehož kultivované uličnictví si oblíbil a oblibuje snad každý. Skutečnost, že Poledňákové tvorba má i svůj společenský náboj (osud osamělých matek a jejich enormní úsilí o vychování běžně se v populaci vyskytujících dětí z neúplných rodin a naopak existence bariér usilujících o eliminaci těchto snah), partnerské jiskření muže, který dospěl čerstvě z adolescentnosti ke skutečně "dospělému" otcovství, aniž o tom věděl, z rozverné komedie činí dílo s podstatně většími ambicemi i poselstvím. I po mnoha letech, která upustila od jeho premiéry, si TATÍNEK uchovává svou svěžest a čerstvost. Zřejmě i v mladé a nejmladší generaci, která si ho cení především pro rozvernost, v níž jakoby se hlásila ozvěna příští doby: Ať už je z hlubin světa vyloveno cokoliv, zaslouží si to úctu a uznání, pokud v tom lze nalézt lidství, mravní zodpovědnost a uměleckou nápadidost, která si nemusí za každou cennu libovat v neskrývané negaci své neopakovatelné situace. Naopak: podle svých možností ukazuje tato pozitivní orientace dál, výš, rychleji. Ano, i to je poselství, i to je hodnota, která je něco víc než slepá ulička konzumentství naší současnosti; dnešek, který - ještě prožíván - se mění přímo před očima ve svůj opak předvídatelného, zřejmého, konformního, nudného. Se zahozeným snem, s rezignací na třeba i nevyslovitelný ideál a tužbu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Super. Po mojom miernom odrovnaní prvej časti tejto roztomilej rodinnej komédie som sa konečne dopracoval aj k druhému dielu a neskrývam nadšenie. Príjemná rodinná oddychovka, ktorá konečne využíva talentu Tomáša Hollého a hlavne nesporne obrovského komediálneho talentu celého príbehu. Zasmial som sa nadštandardne a dej odsýpal ako mak. 85%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně plný počet hvězdiček. Tento film je pro mě jedním z klenotů československé filmové tvorby, hlášky z filmu jsou kultovní, prostředí, ve kterém se film natáčel znám velice dobře, herecké obsazení je úžasné ... nádherná pocitovka, na kterou se vždycky moc ráda podívám :-) ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Teprve až po letech jsem schopný docenit kvality téhle komedie. Narozdíl od prvního trochu komorního dílu má ten druhý větší spád, zajímavější prostředí. Film je jasně postavený na potenciálu dětského herce, který Tomáš Holý využil naplno. Ať je v jakémkoliv záběru, v jakékoliv situaci, vždycky je naprosto přesvědčivý, legrační a spontánní. Příběh je jednoduchý, snadno srozumitelný a podobně jako Na samotě u lesa hodně těží z prostředí, kde se odehrává. Dobře napsaná postava Vaškova dědy, který sype hlášky a nápady. František Němec zdatně Tomáši Holému sekunduje a jako nenapravitelný tatík předvádí jednu ze svých nej rolí. V porovnání s komediemi dneška je tatínek v polepšovně milým a rozhodně ne sentimentálním kořením. Pro mě jasnej kandidát na pět hvězdiček, který veze k cíli Máňa a ta potvora nebrzdí :o) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

První film, po kterém mi přišlo, že mít rodinu by bylo celkem fajn. Moc dalším se to od té doby nepodařilo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Oproti komornímu prvnímu dílu je zde více exteriérů, vtipných situací a postav. Kromě naší oblíbené trojky zde máme svérázného dědu Josefa Karlíka, pošťáka Petra Nárožného a hasiče Bronislava Poloczka a Luďka Sobotu. Jeden z nejlepších českých televizních filmů všech dob. 95%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy Marie Poledňákovej. Nepáči sa mi je režisérsky rukopis a nemám zmysel pre jej druh humoru. A všimol som si, že s každým ďalším titulom, pod ktorým je podpísaná ide kvalita krôčik po krôčiku nenápadne dole. Ak bude tento trend u nej takto pokračovať ďalej, a ja som presvedčený, že bude, tak to skončí až v odpade. Koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia však natočila dve rodinné komédie, ktorým predsa len môžem s čistým svedomím dať tri hviezdičky. Jednou z nich je snímok z roku 1978 „Jak dostat tatínka do polepšovny“. *** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Klenot české filmové komedie. V dnešní době si v návaznosti na tento skvost nelze odpustit jeden povzdechnuvší dotaz:Řekni, kde ta Poledňáková je... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhý díl je určitě lepší, přibylo humoru a hlavně přibyla postava dědečka, kterého nezapomenutelně ztvárnil pan Karlík. Vedlejší role jsou obsazeny rovněž luxusně (Sobota, Nárožný, Poloczek, Peterka). Zkrátka spolu s prvním díle jsou tohle rodinné komedie, na které se rád podívám kdykoliv. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film, ke kterému se člověk stále rád vrací. Pro mne lepší než jednička, asi tím, že je zde léto, slunce, skály....i když proti depresivní zimě nic nemám a například s Tebou mě baví svět, kde je zima kupodivu vesele rozjuchaná, je rovněž povedený. Sympatičtí herci, vtipné situace střídají komické, případně se promíchávají. ,,Jé, Pepa!" ,,To není Pepa...." Chytlavá hudba, nádherná příroda a klokan přiletí v březnu....dnes už se takové filmy netočí. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejoblíbenějších dětských komedií. Tomáš Holý a jeho role jsou skvělé. V dětství jsem tenhle film zbožňoval a viděl jsem ho aspoň 10x. Svěží humor, krásná příroda, fajnoví herci. 90% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásné pokračování....milé, naivňoučké, ale to přeci všichni od filmu chceme, aby nás těšil a rozmazloval..! :-) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Když vidím jak přirozené, lidské a vtipné filmy dokázala Marie Poleňáková tenkrát točit, je mi z toho až smutno. V dnešní době, kdy se všechno jezdí na první dobrou, asi takový film nemůže vzniknout. ()

juta 

všechny recenze uživatele

O něco více zábavy a dobrodružství, než tomu bylo v prvním díle. Nudnějších pasáží razantně ubylo a malý Tomáš neztrácí tempo. Možná bych pozměnil název a to na "Jak dostat maminku do blázince" ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Nepopírám žádnou z pravd, pronesených zde kýmkoliv, ale neodpustím si poznámku, že čím více bylo Holého Tomáše, tím víc mě sral. A to, že se vykašlal na film a dal se na práva, mu asi vzalo život, ale mě ho tím asi zachránil. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nemám rád (pretože ma nebaví) českú, slovenskú či československú tvorbu, ale toto zaradujem medzi absolútnu špičku. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film, který mě v mládí hodně ovlivlnil (myšleno mou ruku vybírající nějakou starou VHS) a také vždy zaručeně pobavil. Každý, kdo chce točit nějaký pohodový rodinný film, měl by se nejdříve podívat na "Polepšovnu", aby věděl, jak to má správně vypadat. Ale i když se bude snažit seč může, nikdy už nebude mít k dispozici velikána Tomáše Holého, takže tomuhle skvostu se stejně ani nepřiblíží. Krokodýlové to jasně dokládají.. 100% ()

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama