Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 1

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (123)

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Hmm vypadá to, že jsem jedna z mála komu se tenhle film líbil a tím myslím jako kurva hodně líbil. Nevím jestli je to Benedictem nebo tématem, každopádně mě tenhle film hodně zaujal a to i přesto, že jsem tak půlce věcí co tam řekli nerozuměla. Taky si nejsem zrovna jistá do jaký míry je příběh založenej na pravdě, každopádně je podanej úžasně a to mi nějakým způsobem v tomhle případě výjimečně stačilo. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Vědění je moc. Příběh jedné myšlenky na pozadí několika konfliktů: střet internetových pionýrů a tradičních umírajících médií, práva na informace a práva na soukromí, australského podivínského samorosta a rakouského idealistického hackera. Film trochu jako Wikileaks: kopa informací a balastu na jednom místě, ale vybírat, třídit a analyzovat je musíte po vzoru Popelky sami, nikdo vám v tom nepomůže. Ani brilantní duo Cumberbatch-Bruhl. ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. Čekal jsem, že mě film vtáhne a objasní mi celou problematiku týkající se WikiLeaks. Jak to vše fungovalo, jak co vzniklo, a tak podobně. Bohužel film je tak nešikovně zpracovaný - od scénáře, přes kameru, až po děj/příběh, že jsem se v podstatě nedozvěděl absolutně nic. Navíc jsem měl problém vůbec film dokoukat do konce. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z filmu cítím takový nenaplněný potenciál. Asi není snadné vytvářet film o něčem, o čem nikdo raději pořádně nic neví. Bill Condom si zřejmě ani nemohl příliš troufnout na nějaký ten agresivní snímek. To by jej mohlo také stát jeho plodnou režisérskou kariéru. Cumberbatch sice sype na diváky jednou motivační moudro za druhým, ale všechny vyznívají celkem nijak, ba dokonce skoro až negativně. Těžko odhadovat, zdali se tak stalo nedopatřením, nebo se film krotí zcela záměrně. Na duo Cumberbatch Brühl se koukalo pěkně. Počítal jsem s malinko větší účastí číče Carice van Houten, která se nakonec objevila asi ve 2 až 3 dialozích. Pokud se na snímek chcete náhodou kouknout kvůli ní, raději zvolte něco jiného. Film je v mnoha směrech úplně brutálně umírněný, proto nemá nejmenší potenciál někoho oslnit. Na 3 * bych to přeci jen viděl. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Je ironií, že film, který obviňuje ústy hlavního hrdiny zakladatele WikiLeaks z manipulativního chování, je sám veskrze manipulativní. Teze, kterou nám představuje, je jak z brožurky populární psychologie pro zaostalé: Assange má za sebou těžké dětství a z toho plyne, že se chová asociálně a bezohledně. A aby to bylo divákům zcela jasné, zobrazuje naopak americkou státní správu jako partu beznadějných dobráků, kteří se přeci pouze snaží sloužit své zemi v tomhle beznadějně komplikovaném světě. V souvislosti s cynickým videem zachycujícím brutální likvidaci civilistů si dokonce ústy sympaťáka Stanleyho Tucci sami vystaví generální pardon: "Jsou to počítačoví podivíni, kteří se dívají na válku uchem jehly." Assange zjistil, jak hluboko vede králičí nora, zatímco tvůrci filmu jen bezradně přešlapují u ní. I proto vyznívá jejich film spíš jako diskreditace systému nepohodlné osoby na objednávku z vyšších míst. O nějakém objektivním zhodnocení Assange nemůže být ani řeč. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení musel Benedict Cumberbatch nosit tři různé paruky, falešné zuby a modré kontaktní čočky, aby odpovídal fyzickým vlastnostem Juliana Assange. (Zdroj: wikipedia.org) (s.m.43.)
  • Do úlohy Daniela Domscheit-Berga bol obsadený James McAvoy, ktorý však kvôli účinkovaniu v divadelnej hre Macbeth musel odstúpiť. Nahradil ho Daniel Brühl. (ti88na)
  • Server WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. (morgos)

Reklama

Reklama