Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Kult a zároveň jeden z filmů mého dětství, který neztrácácí kouzlo ani po dvaceti (od svého vzniku dokonce padesáti) letech a desítkách zhlédnutí. Westernový klenot.:-) Velká pětka podle oblíbenosti: "Vinnetou", "Poklad na Stříbrném jezeře", "Vinnetou: Poslední výstřel", "Vinnetou: Rudý gentleman" a "Old Shatterhand". ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná filmová klasika, Vinnetou před osudovou volbou a já si říkám, jak mohl ve třetím filmu zemřít střelou do srdce, když už tam žádné srdce nebylo, protože si ho právě teď a tady vyrval, aby zabránil válce. Strhující dobrodružství, láska, silné emoce, Old Shatterhand a Vinnetou v nejlepší formě, k tomu mladý Terence Hill, dokonalý Castlepool a důstojný padouch, kterého skvěle doplňuje jeho slizký poskok Kinski. Rozhodně jedna z nejlepších mayovek, která potěší i po letech a mnoha reprízách. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nejzdařilejší filmová mayovka. Šálek dobrodružné indiánky je po okraj plný děje, zajímavých zvratů plných emocí (Rybanin nečekaný sňatek), pevných charakterů (Olda bránící svého koně) a nefalšované jugoslávské romantiky. Rudý gentleman je pěknou ukázkou toho, že různé národy, lidé s různou barvou pleti, mluvící jinými jazyky, nikdy nezvládnou žít pohromadě na jednom území. Tento známí fakt je sice prezentován dětským, až naivním způsobem, ale je pochopitelný pro všechny. K plusu Rudého gentlemana je třeba připočíst ještě téměř žádný výskyt titulování se "bratře" a vůbec absenci kýčovitých dialogů. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Když jsme si jako děti hrávali na indiány, lítali jsme a hulákali to svoje huahuahua! v lese kolem zatopeného lomu. Já (vždycky nemusí být hezká nevinná tvářička výhodou) jsem často musel hrát Ribannu ... A navíc nějakýho pitomce (na štěstí pro něho si už nepamatuju kterýho :-) napadlo nám hru ozvláštňovat uměleckou scénou, jak se Ribanna koupe a pak smyslně vylejzá z jezírka. O letních prázdninách to ještě šlo, ale řeknu vám, že při uhelných prázdninách v zimě jsem si to teda moc neužíval... ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Tohle už s žádnou Mayovou předlohou nemá nic společného. Nicméně indiánka je to pořád pěkná. Tentokrát se zamiluje Vinnetou, ale v zájmu vyššího principu mravního musí ustoupit Terencovi Hillovi. Jo, tady asi najdeme nejvíc pozdějších hvězd. Hill, tehdy ještě Girotti, tu bohužel nemá Spencera, ale zato je tu ještě Klaus Kinski a v malé roli Gojko Mitič. Hlavní padouch není tentokrát až taková třída, ačkoli proti tomu, co přišlo později, je ještě prima, ale Kinski, i když s malým prostorem, vládne. Jinak Olda je proti prvním dvěma filmům poměrně v pozadí, což je trochu škoda. Tady už se to vyloženě soustředí na Brice, který z těchhle dvou byl vždycky ten nudnější (pozor, mám ho rád, to jo! Ale Barkera radši). Pořádně si prohlédněte výbuch naftového vrtu, uvidíte ho ještě mockrát. A i tady už se objevuje pár starších záběrů z Pokladu... Jinak asi jediný film se Shatterhandem, kde není Sam Hawkens. Vlastně mi tu ale ani nechybí. "Ač jsem tělem i duší pravý Skot, koupím si tři tyto klobouky!" ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Během scény, v níž se k velké poradě sjíždějí náčelníci všech různých kmenů, může pozorný divák v jednom záběru zahlédnout v povzdálí jedoucí nákladní automobil. (Vojcl)
  • Behom boja v jaskyni, tesne po tom, čo sa zločincom podarí zraniť poručíka Merrila (Terence Hill) a zajať ho aj s jeho manželkou Ribannou (Karin Dor) sa objaví záber, ktorý má znázorňovať Winnetoua (Pierre Brice) a Assiniboinov, cválajúcich na koňoch. Jedná sa však o záber z Pokladu na Striebornom jazere (1962), konkrétne z bitky o Buttlerovu farmu. Nezrovnalosť sa dá spoznať z toho, že Indiáni v tomto zábere sú od pása hore nahí, zatiaľ čo v ostatných scénach majú odevy. (ČSFD)
  • Piere Brice (Vinnetou) jezdil v tomto filmu na dvou koních - jeden byl využíván čistě pro jezdecké záběry a druhý byl jeho dvojníkem, používaným pro trikové scény. Onen dvojník bohužel během natáčení zemřel a štáb tak musel použít speciální barvící prostředky na jiného "nováčka". (hippyman)

Reklama

Reklama