Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba na pozadí další "Indiánky a Máyovky"..Tentokráte se náčelník Apačů setkává s novým přítelem, traperem Old Firehandem, jehož ruka je opravdu ohnivá. Winnetou se svou sestrou Nšo-či i Old Firehand s přáteli se však připlétají do cesty bandě zlotřilých desperátů proradného Silerse, který terorizuje celý kraj se svým nyní zatčeným bratrem... Bratr Silerse je však při úětku z vězení zabit a šéf bandy slibuje pomstu všem zúčastněným a spojí se s mexickým banditou a jeho lidmi..nastává boj na život a na smrt, v němž vítězí vždy dobro a spravedlnost..! ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 5,3/10 | Rotten Tomatoes - ? | FDb.cz - 60,2% | Jeden z nejslabšíh článků série o Vinnetouovi. Kam se podělo to kouzlo moudrého náčelníka Apačů? Tady už je to hned na první pohled pěkná šaškárna a umělá sračka, která nás chvílemi rozesmála a kde je samotný indián jen na okrasu. Ovšem ne že bychom se nudili, či že bychom se cítili nějak uraženi. To zas ne :) 45% ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Očividně inspirováno Sedmi statečnými. Tohle má s mayovkami společné jen prostředí a tři postavy (Firehand, Vinnetou, Nšo-Či). Akce jsou narozdíl od filmu Apanači celkem slušně natočené, ale to rozhodně nestačí. Film postrádá jakékoliv napětí, herecké výkony jsou nanejvýš silně průměrné. Nejlepší je asi H. Leipnitz v roli Silerse (Salase?), který měl však smůlu na filmy. Leipnitz si zahrál ve dvou "mayovkách", které považuji za vůbec nejslabší. Vedle tohoto snímku jde o Petrolejového prince. 30 % ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Víc americké, víc westernové, Vinnetou působí spíše jako zbytečný kompars s otřesným dabingem, nelogicky obživnutá Nšo-či, Old Firehand jako nesympatický skoro šedesátiletý zálesák, Rik Battaglia jako klaďas, záporáckou bandu vystihl nejlépe mučáčo Sančéz větou: "jsme jak banda idiotů", v tomhle filmu je špatně snad úplně vše a připomíná to nějakou nepovedenou Sedmičku statečných. Nejhorší Mayovka co jsem měl šanci doposud vidět. Jedna hvězda aspoň za tu hudbu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani zďaleka nie tak hrozné, ako majú všetci zafixované. Predmetom predsudkov u tohto filmu je porovnávanie s klasickou trilógiou, ktorá sa skladá zo štyroch filmov a zo sklamania z charizmy Old Firehanda. Po scenáristickej stránke sa však jedná o klasický tuctový western s dobre zvolenými lokáciami a fajn prestrelkami. Pripomína to viac americké westerny, čo bolo určite zámerom, na Siedmych statočných si spomeniete viackrát. Len škoda teda toho Firehanda a nie príliš šťastného oživenia deja v podobe viacerých romantických liniek. Aj ten Winnetou je tu akoby do počtu a pre dej nemá valný význam. Skúste sa pozerať nabudúce na tento film iba ako na western, ktorý nebudete s ničím porovnávať a možno sa vám celkom zapáči. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • Film nevyráběl (na rozdíl od ostatních tehdejších Mayovek) Constantin Film, ale americká Columbia Pictures. (mar48)
  • Celkově napočítal Jadran Film Rialtu produkční náklady ve výši 2 249 617 089 DM. V konečném součtu stál Old Firehand okolo čtyř milionů marek. (hippyman)

Reklama

Reklama