Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

tron 

všechny recenze uživatele

„Situácia je vážna, avšak nie zúfalá.“ Prehnane žoviálny Old Surehand v miestami až komediálnom podaní Stewarta Grangera sa síce dočkal trilógie (Medzi supmi, Old Surehand a Petrolejový princ), čo vôbec nie je málo, ale rozdelil publikum na divákov, ktorí boli plus mínus spokojní a na tých, ktorí si sťažovali, že to zašlo priďaleko, že sa z toho stáva fraška. Granger neznášal Pierrea Bricea, snažil sa Winnetouov priestor zoškrtať na minimum a keď sa nedalo, aspoň ho prehlušil svojím hlúpym, afektovaným, prehnane dominantným výkonom. Tým jemného Winnetoua síce zatlačil do úzadia, ale čas ukázal, že to proste bol debil a zakomplexovaný (pseudo)samec, kým nekonfliktný pacifista Pierre Brice to zahral ozaj dobre. Každopádne, tvorcovia zrejme pochopili, že je lepšie nedráždiť hada bosou nohou a už jeden rok po tretej časti ponúkli divákom nového Winnetouovho bieleho brata – trapera z hôr , ktorý nikdy neminie svoj cieľ menom Old Firehand. Hoci to takmer dvojmetrový Američan Rod Cameron poňal tiež do značnej miery odľahčene (čo je ale zrejme dané čiastočne azda i osobou režiséra – Alfred Vohrer podobne humorne, čudne a nemotorne natočil už Medzi supmi a Old Firehanda), predsa len má traper bližšie skôr k rešpekt budiacemu Old Shatterhandovi, než k fraškovému Old Surehandovi. Vidieť je to minimálne na úctivom vzťahu k Winnetouovi, ktorého neberie na takú ľahkú váhu, ako Old Surehand (ale jasné, nie je to ani Old Shatterhand). Na filme Old Firehand je prekvapivé, že Old Firehand vlastne ani nie je príliš titulným hrdinom. Nie je ním však ani Winnetou. Dalo by sa povedať, že je to skôr tímovka pripomínajúca zápletkou Sedem statočných. Paradoxom je, že najviac charizmy široko-ďaleko (samozrejme s výnimkou Winnetoua) má kladný veliteľ vojakov v podaní Rika Battagliau, pričom Rik rok predtým hral hlavnú zápornú rolu v Poslednom výstrele, kde zastrelil náčelníka Apačov (pravdaže ako iná postava). ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Ne, jen za ty hezké oči Nšoči ty tři hvězdičky nedám. Jedna věc mě ale zaujala: Proč, když ta nepřátelská banda do vesnice chytře propašuje bedny z dynamitem a nechá je tam odpálit, místo aby zaútočila a dorazila zmatené vesničany, je nechá vyzbrojit a opevnit se, aby jejich další útok mohli odrazit? :-) A to není jedíná scénáristická "podivnost".. ()

Reklama

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Nebude náhoda, že zpracování od Alfreda Vohrera nejsou to pravé ořechové. On prostě neumí ve filmu vynahradit L. Barkera a čarovného ducha Pokladu a Vinnetou... Všechny zpracování od něho mi přijdou nedostatečně promyšlené, odfláknuté za vidinou peněz. ádoby romantická zápletka Nšo-či mě přinutila se spíše zamračit a ignorovat, Old Firehand mě také nenadchnul. Skutečně je zde cítit jakási tendece amerického westernu, ale dámy a pánové - mně se to sem nehodí. Za mě nejhorší Mayovka. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba na pozadí další "Indiánky a Máyovky"..Tentokráte se náčelník Apačů setkává s novým přítelem, traperem Old Firehandem, jehož ruka je opravdu ohnivá. Winnetou se svou sestrou Nšo-či i Old Firehand s přáteli se však připlétají do cesty bandě zlotřilých desperátů proradného Silerse, který terorizuje celý kraj se svým nyní zatčeným bratrem... Bratr Silerse je však při úětku z vězení zabit a šéf bandy slibuje pomstu všem zúčastněným a spojí se s mexickým banditou a jeho lidmi..nastává boj na život a na smrt, v němž vítězí vždy dobro a spravedlnost..! ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Očividně inspirováno Sedmi statečnými. Tohle má s mayovkami společné jen prostředí a tři postavy (Firehand, Vinnetou, Nšo-Či). Akce jsou narozdíl od filmu Apanači celkem slušně natočené, ale to rozhodně nestačí. Film postrádá jakékoliv napětí, herecké výkony jsou nanejvýš silně průměrné. Nejlepší je asi H. Leipnitz v roli Silerse (Salase?), který měl však smůlu na filmy. Leipnitz si zahrál ve dvou "mayovkách", které považuji za vůbec nejslabší. Vedle tohoto snímku jde o Petrolejového prince. 30 % ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • Celkově napočítal Jadran Film Rialtu produkční náklady ve výši 2 249 617 089 DM. V konečném součtu stál Old Firehand okolo čtyř milionů marek. (hippyman)
  • Místa natáčení - Jugoslávie: Solin u Splitu, Stobreć u Splitu, Vrlika. (hippyman)
  • Natáčení provázely četné bóry. Jednou se v prudkém ledovém větru splašilo 110 koní odpočívajících v ohradě. Tu prorazili, mnozí popadali a přitom se poranili. Jeden musel být utracen. (hippyman)

Reklama

Reklama