Reklama

Reklama

Heart no kuni no Alice: Wonderful Wonder World

  • Japonsko ハートの国のアリス ~Wonderful Wonder World~ (více)

Obsahy(1)

Japonská variace na téma Alenky v říši divů není zpracováním knižní předlohy, ale volnou hrou s prostředím původního příběhu a s některými z jeho postav, které ovšem tvůrci pojímají po svém. Kromě Alenky je tu krutá srdcová královna Vivaldi, bílý králík Petr White, srdcový spodek Ace, dvojčata Dee a Dum, kloboučník Blood Dupre, zajíc „Březňák" Elliot March, kočičí postava Boris Airay, hodinář Julius Monrey, žolíci, mnoho nejrůznějších „postav bez tváří"... Vyprávění začíná v zahradě, kde se Alenka v letním odpoledni probudí z divokého snu o jakési hře a pravidlech nad knížkou vedle své starší sestry. Poté se rozbíhá zběsilé pronásledování Alenky tlupou gangsterů, po něm pád králičí norou, vypití lektvaru a následná snaha Alenky zorientovat se v bláznivém světě divů a hlavně vrátit se z toho světa domů. Nic zdánlivě nemá logiku, chaoticky řazené epizody zdánlivě neskládají žádný děj, změny prostředí i jednání postav jsou nepředvídatelné, pronášená hluboká životní moudra jsou vzápětí vystřídána něčím na první pohled šíleným a nesmyslným. Na divákovi zůstává, zda si ze všech indicií dokáže poskládat mozaiku osudů a pochopit charaktery postav a jestli ve filmu najde filozoficky mnohovýznamovou alegorii o lidském životě a nebo uvidí jen vizuálně zajímavý, místy cíleně kýčovitý chaos nevyhýbající se ani krvavé brutalitě a tématu smrti. (bergenia)

(více)

Diskuze

Captain.Nemo

Captain.Nemo (hodnocení, recenze)

Jelikož nemám práva vkládat komentáře, vložím svůj názor do diskuze:

 

Hodnocení příběhu
Trochu mě zklamalo, že to bylo tak odlišné od mangy.. Manga byla skoro dokonalá, takže jsem se převelice těšila na něco podobného.. A místo toho jsem dostala tohle.. Velká, velká škoda..
Zklamalo mě také to, že Alenka od začátku věděla, že není ve svém světě. Objevují se tu myšlenky a dotazy na "skutečný" svět. To mě štve. Hodně. Původní Alence z mangy byly vzpomínky vymazány, jakékoliv dotazy na divná vidění, která se Alence čas od času zjevovala (vzpomínky ze skutečnosti), byly potlačené, odpovědi na ně byly zanedbány. V anime si Alenka pamatuje. To mě štve.
Jasně, můžete říct, že bych chtěla, aby to jelo celé podle mangy. Jenže takhle to není. Já ráda změny, ale prostě tohle? Tohle by bylo mnohem lepší, kdyby to podle té mangy udělali...
Abych upřímně řekla, ani mě to příliš nebavilo.
Je docela smutné, že byla potlačená hlavní dějová linka z mangy - pokus o návrat Alenky do "reálu". /I když, mohli by se najít lidé, kteří by s tímto FAKTEM nesouhlasili.. Alenka přece celé anime hledala skleněnou flaštičku! o.O/


Hodnocení postav
Nemám jinou možnost, jak jinak ohodnotit postavy než desítkou! Postavy jsou skvělé! Opravdu skvělé! Moc a moc se mi líbilo, jak byly hlavní postavy odlišeny od vedlejších tím, že měli udělané obličeje (vedlejší pak měli pouze prázdnou tvář). Ale tak, tohle bylo stejné i v manze, takže nevím, co chválit :D
Moc se mi líbí, jak je každá postava odlišná, jaké mají všichni různé vlastnosti a vzhled tomu odpovídající.
A ohledně postav vůbec nemám, co bych vytkla.


Hodnocení hudby
Opening: to je první hudební věc, která zaujme... a tady vskutku zaujme! Písnička je skvělá jak melodicky, tak textově. Velké PLUS!
Další hudební doprovod byl dle mého názoru taky naprosto úžasný! A hlavně vhodný ^^ (což se cení :D) Líbilo se mi prolínání mezi moderní hudbou s klasickou. Třeba takový ples, kde se hrála jednodušší hudba (která v člověku nezanechá žádný dojem.. ani špatný, ani dobrý.. takové to "nic moc") a najednou akce, která byla podtržená naprosto odlišnou hudbou, naprosto vhodnými kytarami a bicími. Tohle se podle mě taky cení :) Když je tak plyné prolnutí :)


Hodnocení kresby
Přijde mi trochu smutné, že se autoři více nepohráli s kresbou třeba plesových šatů... Vypadá to tak.. chudě? Jednoduché, ničím se nevyznačující šaty.. Možná by je tak mohli i nechat, přece jen, jde o obyčejné šaty postav bez jmen.. Ale ve všech následujících scénách mají ony postavy mnohem hezčí než ty plesové. To mi přijde zvláštní. + co třeba takové Vivaldiny (srdcová královna) šaty? Proč alespoň ty neudělat krásnými? a) je to královna, b) jedna z hlavních postav, pokud jen tohle nestačí, přidám za c) v manze to byla nejlépe nakreslená postava, kde na kresbě šatů si dal ilustrátor vskutku záležet. Tak proč to v anime odflakávat? ;)
Postavy? Ty hlavní byli udělány skvěle! Propracované oblečení, rysy atp. Kromě teda již zmiňované "odfláklé" Vivaldi na plese.
Jinak se mi kresba zamlouvala. Všechny ty budovy, akce atp.


Celkové hodnocení
• Nejslabší částí je příběh. Jak jste se jistě dočetli z Hodnocení příběhu (pokud jste to teda nepřeskočili :D), hodně to porovnávám s mangou. Ono to vlastně ani jinak nejde, když máte proti sobě takové dva extrémy! Příběh byl na trojčičku, ani né průměrný. Vlastně tam možná ani žádný příběh nebyl. V porovnání s mangou - hodně o ničem.
• Postavy byly krásné, ale tohle je zásluhou mangy.
• Hudba byla kvalitní a ani u té nemám co vytknout.
• Kresba ušla a i když není nejlepší, není ani nejhorší, 7/10 je pro ní myslím to pravé.

Když to tak vezmu kol a kolem, je mi smutno, že člověku, který nečetl mangu, zůstane ukryto spousta věcí... Vlastně celkově pochybuji, že vůbec pochopí, oč tu běží.: Jak je možné, že se lidi tak jednoduše zabijí? Proč Ace přijde oblečen v krvavém plášti a s několika hodinkami od krve u opasku? Tyhle docela podstatné detaily zůstanou pro diváka tajemstvím... A tohle může (musí) budit dojem neúplnosti a hlouposti anime.

Celkově tomuto filmu dávám 2* a to jen kvůli tomu, že jde o adaptaci krásné mangy, kterou nemohli zkazit ani touhle nesmyslnou honbou za skleněnou lahvičkou.

Reklama

Reklama