Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin - The Final Season

(série)
Trailer 3
Japonsko, (2020–2023), 13 h 9 min (Minutáž: 23–85 min)

Předloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Scénář:

Hiroši Seko

Hrají:

Masaja Macukaze, Júmi Kawašima, Ajumu Murase, Tošiki Masuda, Manami Numakura, Ajane Sakura, Nacuki Hanae, Takehito Kojasu, Hiroši Kamija, Romi Paku (více)
(další profese)

Epizody(30)

Obsahy(1)

Finále oceňovaného anime Shingeki no Kyojin podle předlohy Hadžime Isajamy. Před několika lety se národ Marley pokusil jednou provždy odstranit nebezpečí, které představuje pro budoucnost světa ostrov Paradis a jeho titáni. Mise, na kterou byli posláni vybraní válečníci – nositelé Síly titánů, však nešla podle plánu a nakonec zcela selhala. V důsledku těchto událostí byla těžce poškozena reputace Marley jako přední vojenské a politické mocnosti na kontinentu.
Falco je mladý Eldian, který byl vybrán do programu, jehož úkolem je vytvořit novou generaci válečníků. Jeho křest ohněm přichází dříve než čekal, když musí bojovat na straně Marley ve válce. Na základě projevených schopností v boji má být on nebo někdo z dalších kandidátů vybrán pro čestnou pozici nového nositele Síly titánů. Jeho kamarádka Gabi je sebevědomá, ctižádostivá Eldianka, jejímž jediným přáním je být tou, kterou na tuto pozici vyberou. Chce tak ukázat všem Marleyanům i celému světu, že ne všichni Eldiani jsou stejní jako nebezpeční ďáblové, kteří žijí na Paradis. Poté, co se Falco při jedné příležitosti seznámí s tajemným mužem, jsou však oba dva i všichni ostatní v Marley vrženi do víru událostí, které nikdo nemohl předvídat. (TheDarKnig)

(více)

Diskuze

Dolero

Dolero (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Já to myslel tak, že ty 1-2 díly mohli udělat navíc, aby se dostali na kapitolu 119, ale teď se koukám, a ono to fakt skončilo spíše kapitolou 115 (jelikož Mappa ty události mezi kapitolami někdy namixuje), takže bych to viděl spíše na ty 3 epizody navíc, aby došli na úplnej konec 119, kterej je jeden z mých nejoblíbenějších. To jsem se fakt ten měsíc tehdy nemohl dočkat na to, jak to bude pokračovat a myslím si, že anime fandové s myšlenkou "až za rok" by to ve velkém nevydrželi a pustili by se do mangy :) 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Několikrát během této sezony se stalo, že se čtvrtá sezona dostala na první místo v TOP anime na MALu, ale vždy ji po chvíli fanoušci FMA:B sestřelili zpátky na druhé, naposledy dneska či včera :)

AoT Season 3: Part 2 je jinak na 3. místě, o které se dělí se Steins Gate. 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Dolero

1-2 díly na kapitoly 117, 118, 119, 120, 121 a 122 (přičemž celej tento miniarc SnK končí ve skutečnosti až kapitolou 123, takže bych přidal i tu).. To by byla strašná adaptace. Na těchto 7 kapitol bych vyhradil min. 4 epizody, možná dokonce raději 5. Doufám, že to MAPPA zadaptuje  jak nejlépe to půjde a vynechá maximálně pár řádků dialogu.

Osobně jsem mimochodem začal číst mangu již někdy během čekání na 2. sezonu. Už si ale nepamatuji jak jsem si to dávkoval, několikrát jsem to udělal tak, že jsem přečetl vše, co bylo a pak zase čekal třeba i rok, než se nahromadily další kapitoly :) 

Aspoň si teď anime diváci užijí trochu toho čekání, někteří manga čtenáři museli čekat 12 let měsíc co měsíc, a téměř každá kapitola SnK končí docela velkým cliffhangerem. I tento začátek druhého boje o Shiganshinu byl cliffhanger i v manze :)

Ale mám pocit, že další velká část z nich to nevydrží a prostě půjde číst mangu, zvlášť když příští týden vychází už poslední kapitola. Popravdě všem lidem bych doporučoval si jít přečíst dosavadní mangu alespoň už od Uprising arcu (tedy od kapitoly 51) do kapitol 114, 116 (upozorňuji že epizoda 16 vynechala jednu důležitou scénu z kapitoly 115, takže pokud byste nechtěli žádný spoiler, tu kapitolu musíte vynechat). 

na příspěvěk reagoval Dolero

Dolero

Dolero (hodnocení, recenze)

fallanga

Tak tahle část skončila kapitolou 116. To, co se stane na konci kapitoly 119 a pár kapitol po ní do 122, je ale úplně jinej masakr a až je mi líto, že neudělali ten 1-2 díly navíc a neutnuli to v tu chvíli. To by totiž dle teorie DarKniga o podpoře nákupu mangy bylo mnohem logičtější, jelikož po tom celým WTF by lidi fakt čekat nevydrželi :D 
Já to třeba nevydržel po sérii 2 a hnedka, co skončil tehdy poslední díl a ukázal se poprvé Zeke vylezenej z titána, jsem začal číst Uprising Ark :) 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Uživatel Dolero smazal svůj příspěvek.

MasterMagic

MasterMagic (hodnocení, recenze)

fallanga

No, MAPPA se k adaptaci přihlásila ještě před covidem. Nejspíš by to furt vycházelo, kdyby se jim nepodělal harmonogram. Taky ten cliffhanger i vypadá. Utli to přesně tak jako kdyby ta epizoda měla vyjít příští týden.

na příspěvěk reagoval fallanga

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

fallanga

Když tak přemýšlím, možná to byl záměr od začátku. Aby se zvedly prodeje mangy, která zrovna finišuje. U těch po penězích bažících produkčních stájí bych se nedivil ničemu.

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

Nejsem fanoušek tohoto cliffhangeru v půli děje. Předtím bylo přerušení vždy pěkně umístěno tak aby tam byl nějaký hook do budoucna, ale zároveň byl ten nejbližší příběh uzavřen. Ale jak mám vydržet rok čekání na to, zda přežil Levi, nebo co se stalo se Zekem, nebo na Eren vs everyone else? Mappa mě chce zničit.

 

Btw... ten záběr na tu holčičku byl dost creepy.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, MasterMagic

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Tak pokud to lidé přeložili správně, druhá část 4. sezony by měla začít vycházet v zimní anime sezoně - tedy nejdříve v lednu 2022.

SPOILER S04E16 SPOILER Zimní sezóna roku 2021 už nicméně skončila, ale stejně mě úplně zamrazilo, když jsem uviděl ten půlvteřinový záběr na holku s kbelíkem. A pak se připlazil jakýsi titán. :)

Jinak celá epizoda je vlastně jeden obrovský poslední cliffhanger, haha. To je SnK. Přičemž jak je v této sérii též zvykem, Isayama do toho ještě vsune i nějaký ten zvrat, který se vyřeší hned během epizody (v manze bys na řešení ale čekal téměř vždy měsíc, výhoda pro anime diváky za cenu toho, že se občas musí osekávat dialogy více než by bylo zdrávo)

Fajn, že větší prostor dostaly i Yelena a hlavně Pieck-chan. Obě si dokonce připsaly jednu brutální vraždu, nejde je nemilovat... Hlavně Pieck-chan. :D 

Uživatel TheDarKnig smazal svůj příspěvek.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Dolero

Isayama kreslil hůře ze začátku mangy, ale jeho styl se neustále zlepšoval. A kapitoly, co teď adaptuje MAPPA, už mají kresbu fakt povedenou, nevím o čem hovoříš :) Nemluvě o síle Isayamova vizuálního storytellingu, jak jsou jednotlivé panely na stránkách uloženy atd., to mu šlo už od začátku.

Dolero

Dolero (hodnocení, recenze)

Ten Floch je lepší a lepší. Se neuvěřitelně povedl, jeho výstupy působí o něco lépe, než v manze. Už se těším na druhou polovinu, kde bude Floch hrát taky důležitou roli. 

A taky bylo na rozdíl od mangy opravdu poznat, co zamýšlel Keith Shadis. Obrovský charakter. 

Anime velice těží z toho, že manga je skvělá, ovšem zatímco Wit dokázal tu slabší část mangy opravdu pozvednout do výšin, tak Mappa prostě takovou kvalitu v anime nemá. Což je škoda, jelikož to nepěkné CGI a divně zpracované postavy tomu dost ubírají. To druhé je poměrně škoda, jelikož zatímco Wit sázel na vlastní design už jen z důvodu, že Isayama kreslí jako prase, tak Mappa kopíruje jeho styl a to se mi nelíbí. Snk asi (skoro) nikdo nečte kvůli artstyle... 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Beruthiel

Beruthiel (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jistě, pak by celá akce musela být provedena poněkud decentněji. :)

 

SPOILER S04E15 Na tenhle díl, jsem z jistých důvodů příliš nespěchala, ale konečně mám zkouknuto a rozhodně nelituji. 

Určitě nijak nezměnil moje sympatie, nebo antipatie k jednotlivým postavám, ale vysvětlil mnohé. Jen mi tedy není jasná jedna věc, měla jsem dojem, že Erenovy plány jsou v podstatě v přímém rozporu s těmi Zekovými. Znamená to, že od toho rozhovoru, kdy mu vlastně odkýval Euthanasii, změnil názor? Nebo prostě lhal? 

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jo však na tomhle se shodneme, jelikož nejsem postava v tom příběhu, tak jejich činy nutně hodnotím jako divák. Zda uvažuji racionálně či iracionálně, to je složitá otázka :D Ale nemůžeš popřít, že Rumbling + Euthanasia je ultimátním řešením lidských konfliktů :D

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

fallanga

Však jo, já tě chápu. Ale uvažuješ stále příliš racionálně (nebo počkat... možná stejnou měrou racionálně i iracionálně vzhledem k tomu, že si přeješ aby měl Zeke ambice ukončit veškerý život na zemi pomocí naprosto brutální metody rumblingu :D) a odtažitě. Prostě jako divák zvnějšku. Jen to se snažím říct :)

na příspěvěk reagoval fallanga

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jasně, já rozumím jeho motivaci. Jen jak jsem říkal, mohl by mít větší ambice. Tohle není hate na Isayamův příběh, je to jen takové povzdechnutí nad nedomyšleným plánem.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

fallanga

SPOILER Jo no.. to by dávalo smysl, to sjednocení proti Marley. Ale Zeke má prostě nihilistický náhled, myslí si, že jedinou spásou pro Eldii je, když nebude existovat. Ten motiv nenávisti k sobě samému se v této sezoně stále opakuje, vlastně i král zdí byl takový, jen Zeke chce tu práci dotáhnout do konce. A pak bude osvobozen i zbytek světa a co s tou svobodou udělá.. to už mu je jedno :-) On nenávidí víc sebe než svět a v zastoupení celou svou rasu (podobně jako lord Tybur nebo Gabi). 

na příspěvěk reagoval fallanga

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Tak si někdo jiný najde obětní beránky, třeba se všichni spiknou vůči Marley za to jak je terorizovala silou titánů, a začne další utlačování. Pokud by se tam historie vyvíjela jako v našem světě, tak si moc nepolepší, tbh :D

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

fallanga

"tak si Marley najde jiné obětní beránky. A co když se objeví Ymir číslo 2? Bum, titáni jsou zde znova."

Když zmizí titáni, tak je Marley v prdeli. :) A historie se začne vyvíjet třeba tak jak v našem světě.

Ale jemu to je prostě jedno, on chce zachránit hlavně Eldiany a odstranit titány.

na příspěvěk reagoval fallanga

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Já chápu proč on chce to co chce, jenom tvrdím, že by měl chtít něco jiného :D Tohle bude odfláknutí práce. Jakmile zmizí Eldiané, tak si Marley najde jiné obětní beránky. A co když se objeví Ymir číslo 2? Bum, titáni jsou zde znova. Tento plán mi od Zeka přijde krátkozraký vzhledem k možnostem, které on má.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

fallanga

SPOILER S04E15 Protože Zeke nechce brutálně zabít všechny lidi na planetě, Zeke chce eutanazii Eldianů - tedy bezbolestně přivést konec rasy, která v historii způsobila tolik zla kvůli síle titánů (tedy jestli je pravda, co říkají v Marley) a která teď za to trpí.. staví to na svých osobních pocitech, pochopitelně. Nejraději by se nikdy nenarodil a rozhodl se, že to bude nejlepší i pro všechny ostatní (protože viděl, kolik tragédií se kolem něho stále opakuje). A Eren se k němu prostě přidal.

na příspěvěk reagoval fallanga

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jak jsem řekl, když budou mít bratři Yeagerovi de facto moc boha, tak proč tu práci odfláknout?

 

Myslím si, že to s Židy je dobrá analogie, hlavně kvůli tomu, že ji Isayama sám do určité míry používá. To že se nemění na monstra je pravda, na druhou stranu, spousta lidí si ještě dnes myslí, že židozednáři ovládají svět :D

Jo, Palestinci to mají těžké no :D Sami mají teroristickou vládu a k tomu jsou na nich ještě páchány válečné zločiny jinou teroristickou vládou. Ale to je asi topic, který s AoT až tak moc nesouvisí.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Beruthiel

No právě, po fašírce.. v tu chvíli už by nic vyjednat asi nešlo :)

fallanga: protože Zeke chce jednoduše ukončit trápení Eldianů, a taky osvobodit svět od prokletí titánů. Ostatní věci neřeší. Pokus se do něho vcítit, z jeho pohledu je to perfektně opodstatněné. :-)

To s těmi Židy není úplně nejlepší příklad, Židé se nemění na monstra, nemají takové božské schopnosti a nedělali pomocí nich 1800 let celosvětové etnické čistky... Dneska už persekuováni nejsou.. to se spíše můžou stěžovat Palestinci.. ale ti by se měli stěžovat hlavně na svou teroristickou vládu.

na příspěvěk reagoval fallanga, Beruthiel

Beruthiel

Beruthiel (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

No, ti dva, aby zase až tak nevadili, v jednu chvíli nebyli moc akceschopní, což už tedy bylo po té fašírce z průzkumníků, ale ten krátký čas beru, to rozhodně dává smysl. (a přiznám bez mučení, zapomněla jsem na ně :D)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Beruthiel

Taky tam byl Reiner a Berthold, možná jsi zapomněla :-) Zeke šel rozehrát fakt nebezpečnou, komplexní hru a tehdy na to ještě nebyl dostatečně připraven. Sotva chvíli předtím, cca 2 měsíce, se poprvé dověděl o tom, že má bratra.

na příspěvěk reagoval Beruthiel

Beruthiel

Beruthiel (hodnocení, recenze)

fallanga

Tak či tak, ho musel napřed přesvědčit, aby se na jeho stranu přidal, a to mohl udělat stejně tak dobře, když bylo Erenovi 15, jako když mu bylo 19. Ale třeba to mělo skutečně nějaký hlubší důvod, proč čekal.

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Ano ano, čím jsem starší, tím více fandím agentu Smithovi :D

Ale vážně, pokud se už chystají vyhladit jedno etnikum, tak proč nevyhladit teda všechny? Takovéhle myšlení bychom mohli aplikovat i na Holokaust. Když vyhladíme Židy, tak už nebudou persekuováni a uklidní se situace v pásmu Gaza. To zní jako cool plán, ne? No, ne úplně, je to pořád masivní genocida.

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

Beruthiel

Hm, myslím, že v tomto případě existovala důvodná pochybnost ohledně Erena. Bylo by od Zeka celkem hloupé desertovat než si bude jist tím, že je Eren na jeho straně.

na příspěvěk reagoval Beruthiel

Beruthiel

Beruthiel (hodnocení, recenze)

fallanga

Mě by spíš zajímalo, proč Zeke nedezertoval v době kdy byl na Pardis, myslím během bitvy o  Shiganshinu. Z inteligentních bytostí tam byl za Marley jen on a Pieck, žádní jiní vojáci. Co mu bránilo, místo toho aby dělal z průzkumnických nováčků fašírku, přeji na druhou stranu? V plánu už to měl v té době, ne? 

na příspěvěk reagoval fallanga, TheDarKnig

Reklama

Reklama