Reklama

Reklama

Běž, chlapče, běž

  • Německo Lauf Junge lauf (více)
Trailer
Německo / Francie, 2013, 112 min (Alternativní 103 min)

Obsahy(1)

Srulikovi je devět let, když v roce 1942 uteče z varšavského ghetta. Schová se v nedalekých lesích, kde se se spolu s dalšími uprchlými židovskými dětmi snaží přežít do konce války. Spí v korunách stromů a živí se tím, co si sami uloví nebo ukradou na přilehlých farmách. Hlad a zima Srulika ale přinutí, aby se vrátil zpátky do civilizace, kde si musí změnit jméno na Jurek Staniak a předstírat, že je sirotek z katolické rodiny. Ve vesnicích potká lidi, kteří riskují vlastní životy, aby mu pomohli, ale i ty, kteří ho zradí. Dojemný a zároveň inspirující příběh o cestě jednoho chlapce, který musel ze dne na den dospět, aby přežil. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Němci tu adaptaci vzali překvapivě poctivě, včetně toho že asi 95% dialogů je v polštině a polských herců tu je také výrazně více než německých. Pro producenty je vždycky výhra najít herecky nadaná dvojčata. Kamil a Andrzej Tkaczovi zvládli hlavní roli tak dobře, že v podstatě sami utáhnou celý film. Režisér se z tématu naštěstí nesnažil udělat doják a vypjaté scény zbytečně nešponuje. Na jedničku je i práce kameramana, takže vznikl opravdu silný a dobrý film. ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

Asi největší zklamání za posledních několik měsíců. Dvojčata zahrála hlavního hrdinu moc pěkně. Nicméně dialogy, některé části scénáře i zbytečně rychlé epizodní příběhy ve filmu srážely jakoukoli snahu o sblížení se s charaktery. Pokud by mi stejný příběh vyprávěl někdo v hospodě, případně bych to četl ve formě knihy, možná by to bylo zajímavější. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príbeh malého chlapca podľa skutočnosti, ktorý si musel prejsť nejednou, nie vždy pozitívnou životnou skúsenosťou, aby počas druhej svetovej vojny prežil. V určitých pasážach "vďaka" nepochopiteľnému správaniu ľudí pomerne smutný snímok, ktorý vzbudzuje v divákovi rozčarovanie. Nuž národ židovský bol odsúdený na nemilosť u mnoha ľuďoch. V závere tento inak pekný film vo mne vyvolal kombináciu rôznych dojmov. Od smutných, cez zamyslenia hodné, až po pozitívne. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Tak silný příběh, že jsem to několikrát málem vypl... Je až neuvěřitelné kolik toho musel Srulik/ Jurek Staniak vytrpět (hlavně proto, že byl žid)... Vzhledem k tomu, že moje babička za války v Polsku schovávala židovskou holčičku, a vzhledem k tomu, že se jí už pak nikdy neozvala, vím, že jsou tyto příběhy pravdivé a doslova mrazivé. Samotný film je nadprůměrný s dobrou kamerou i efekty (amputace ruky)... Slovenská televize to uvedla v polském znění, takže to dodalo na autenticitě....90% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naprosto emočně sterilní film o útrapách malého Žida za války schytal ránu pod pás příšerným slovenským dabingem. Ta paní, která otřesně mluví Srulika (to se skutečně na Slovensku nenajde ani jeden chlapec, který by mohl dabovat? ), je využita i při Srulikově utěku z nemocnice na namluvení starce. To už je opravdu příliš velká vychytávka i pro nás, kteří nemáme rádi stereotyp. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle skutečné události. Skutečný aktér se natáčení v Německu účastnil a objeví se v závěru filmu. (troufalka)
  • Pro chlapce byly nejnáročnější emotivní scény a pak ty, při kterých se jedlo, protože toho museli díky opakování scén sníst opravdu hodně. (troufalka)

Související novinky

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama