Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První epizoda druhé řady kriminálního seriálu Případy 1. oddělení se vrací k mediálně známým kauzám. Vrah, který utloukl dvě pracovnice advokátní kanceláře v centru Prahy, byl usvědčen vyšetřovacím pokusem, který se zapsal do dějin domácí kriminalistiky. Příběh už byl jednou televizně zpracován, ale tentokrát ho uvidíte s důrazem na skutečný průběh vyšetřování. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Kriminálka spolupracuje s SPJ. Speciální pořádková jednotka tvoří samostatný odbor v rámci vnější služby Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Při své činnosti se SPJ řídí bezpečnostními typovými plány, pokyny krizových štábů nebo plní úkoly v rámci integrovaného záchranného systému. (sator)
  • Vražda, která se stala předlohou epizody, se odehrála v červenci 1999 v pražském Karlíně. Po shromáždění důkazů byl do vazby vzat advokát, který měl kancelář hned vedle zavražděné advokátky a měl k ní blízký vztah. Ve vazbě se pak muž, který před rokem 1989 pracoval pro komunistickou StB, pokusil o sebevraždu, když se podřezal sklíčky z rozbitých brýlí. Tenhle pokus byl však demonstrativní. Napodruhé to však obviněnému už vyšlo – v pankrácké vazbě se oběsil na prostěradle. (sator)
  • Na konci epizody při cvičných střelbách vidíme kriminalisty Anděla (Petr Stach) a Pražáka (Filip Blažek) střílet ze skutečných zbraní. Je to poprvé a naposledy v seriálu. Jinak nosí představitelé policistů 1. oddělení makety policejních pistolí a tasí je např. při vstupu do bytu, kde pátrají po podezřelém (v epizodě Policajt na odstřel, 2014), ale přímo v terénu nikdy nestřílejí. (melica)
  • Plíšek (Bolek Polívka) se proti nařčení ze špatných střeleckých výkonů brání slovy: „Viděl jsi někdy Columba střílet?“ Tuto větu podle svých slov používal při povinných střelbách scenárista Josef Mareš, který střelbu také nevyhledával. (melica)
  • Scenáristovi Josefu Marešovi na ztvárnění případu slepého svědka vadilo, že představitel pachatele Jiří Štrébl byl proti skutečnému vrahovi menší a starší, takže působil méně hrozivým dojmem. Kozák (Ondřej Vetchý) se také v jednu chvíli otočí k podezřelému zády, což by z bezpečnostních důvodů rozhodně neměl. (melica)
  • Případ zavražděných advokátek, jenž se stal předlohou pro 1. díl 2. série, se pod názvem Hyena objevil již v září 2011 v seriálu Expozitura (od r. 2008) a stal se spouštěcím impulzem pro vznik Případů 1. oddělení: Tehdy ještě budoucí scnárista a šéf pražské mordparty Josef Mareš, který tento případ sám vyšetřoval a považoval jej za osobní, byl velmi nespokojen s jeho zpracováním v seriálu Expozitura. Nabídku účasti na vzniku nového detektivního seriálu, kterou Josef Mareš dostal od scénáristy Jana Malindy, přijal mj. právě proto, že chtěl divákům nabídnout realističtější pohled na policejní vyšetřování. (Šéfik)

Případy 1. oddělení - Série 2 (2016) (série) (S02)

Reklama

Reklama