Reklama

Reklama

Hornblower - Rovná šance

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: The Even Chance (více)

Obsahy(1)

Historicko - dobrodružná filmová séria životnej cesty Horatia Hornblowera, legendárneho britského dôstojníka, s vynikajúcim hereckým obsadením. Veľkolepé a výpravné ťaženia britského impéria nepoznali hranice. Práve naopak, neustále ich prekračovali. A v tom bol Hornblower lepší ako ktokoľvek iný. Už od verbovačky v prístavnom mestečku Portsmouth bolo jasné, že do služieb britskej armády vstupuje muž, na ktorého sa len tak ľahko nezabudne. A jeho kariéra je dostatočne bohatá na to, aby sa pri tom nikto nenudil. Vojny zúria všade na okolo a my sa staneme spoločníkmi jedného z najudatnejších dôstojníkov svojej doby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hornblower - zrození :o). Takle by se to klidně mohlo jmenovat. Už je to spousty roků, co sem to sledoval v přímým přenosu v TV. Uplně sem na tenhle kousek zapomněl, ale nedávno sem viděl MAsters a Commander a to mi tohle připomnělo. A jo, je to piřád stejně poutavý jako za mlada. Sice poměrně obyčejný, ale fakt chytlavý. Záporak vostrej jako prase... ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tohle je počátek jedné z mých nejoblíbenějších filmových sérií, kterou by měl vidět každej. První díl ještě není po filmařské stránce tak dobrý, jako ty následující, ale už teď je vidět potenciál, který bude plně využíván. Je to prostě námořnická dobrodružná plavba za nebezpečím a slávou. Hlavní hrdina Horacio Hornblower je úplný zelenáč, ale hned se snaží sžít se se svojí rolí na lodi Indifatigable. Moc mu to zatím nejde a o to lepší je sledovat, jak se potom v průběhu série vypracovavá... teda pokud přežije tento díl. Vždyť proti němu stojí podlý Simpson nehledě na desetitisíce frantíků, kteří chtějí být se svými loďmi potopeni. ()

Reklama

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Nechci obviňovat tvůrce, tohoto jinak výborného televizního dobrodružného filmu, že by neměli základní znalosti o boji na moři během revolučních válek a historicko-technické chyby dělali schválně. Myslím, že se prostě natáčelo s tím, co bylo po ruce a k dispozici a i příběh byl sepsán tak, aby šlo o maximální dobrodružství. Problém tedy není s příběhem, vymýšlet se dá cokoliv a koneckonců scénář čerpal z knižní předlohy. Co mi ale lehce vadilo, že loď, na které se Horatio nacházel první část filmu, byla krásná 74 dělová řadová loď a uváděna zde byla jako bárka. Horší už bylo, když byla potopena! francouzskou lodí s pár děly, která poté prchala před Indy, což byla fregata s bezmála polovičkou děl než první Horatiova loď. Asi drobnost, ale já na to musel stále myslet. Více prostoru než jsem čekal, dostali i ostatní členové posádky a ne jen samotný Horatio, ale snad by to chtělo ještě maličko víc a naopak méně naivity. Potěšila i, na televizní film, zdařilá výprava. Takže pokud divák přivře oči a realitu na plátně přijme, vše ostatní je výborné a jedná se o znamenitý první díl, hádám dopředu, povedené série. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejlepší! Horacio si mě získal hned od začátku a nepustil mě ani po posledním díle. Jeho příběhy a dobrodružství co prožíval, jsem si užil opravdu srdečně. Všechny filmy jsou kvalitně natočené až se nechce věřit, že je to TV film. Představitel Horacia Hornblowera si s tou rolí nadmíru výborně poradil. Škoda že to osmým filmem končí. Prostě výborný román a z vojenského prostředí 18. a 19 stol, u kterého se člověk nenudí. Nemrzí mě ty hodiny co jsem u toho strávil. Pro mě plný počet a výborné zpestření vánoc 2009. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Horatio neztrácí ani po letech. Je správňácký jako superman. Možná i víc. Alespoň v tomto prvním díle na něm nelpí snad ani smítko. Rovná šance má spoustu děje a pěkně vystavený příběh. Pořád je ale během devadesáti minut i spousta času na rozvinutí charakterů všech potřebných postav. Zásluha patří i skvělým hercům, kterým stačí se trochu zatvářit a divákovi je hned všechno jasné. Ke konci jsem se už jen tetelil nad lehkými vtípky a spravedlností pro toho nejsprávnějšího námořníka. Nějaké ty škraloupy se najdou. Hlavně co se týče technického spracování a nějaké té nadsázky, ale stejně je to parádní rodinná podívaná. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná HMS Indefatigable byla spuštěna na vodu v prosinci 1794. Měla velmi dlouhou a impozantní kariéru pod spoustou skvělých velitelů. Nicméně prvním z nich byl opravdu i Sir Edward Pelew, kterého ve filmu hraje Robert Lindsay. (Untentrauer)
  • Speciálně pro tento seriál byla postavena loď s názvem „Grand Turk“ inspirovaná skutečnou lodí HMS Blandford. Na jedné straně byla natřena černou a na druhé červenou barvou, takže mohla sloužit jako britská nebo francouzská loď, v závislosti na úhlu, ze kterého byla točena. Dnes se tato loď nazývá Étoile du Roy (Královská hvězda) a je využívána zejména pro firemní akce a reklamní účely. (Untentrauer)

Reklama

Reklama