Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

džanik 

všechny recenze uživatele

Den předtím jsem pane Zelenko a paní Bohdalová viděl "vaši" Nesmrtelnou tetu, které jsem dal tři... Tady váhám mezi jednou a dvěma, a pokud bych zde hodnotil dvěma, potom bych si musel Nesmrtelnou tetu zařadit mezi mých deset "nej" pohádek. Na tuto pohádku, proč to skrývat, jsem byl zvědavý kvůli účasti Veroniky Kubařové, která mě poprvé zaujala právě v pohádce. Krom jejího krásného úsměvu a hlasu, Viktora Preisse a pár triků nemá ovšem tato pohádka nic. Pardon, Vochomůrku v oranžové paruce (Bohdalová tentokrát, při vší úctě, trapas). P.S. Nepřipomíná vám František Skopal Horsta Buchholze? ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička, že se na to dalo koukat a druhá za výkon Viktora Preisse, jeho podání ducha jako italského zlatníka se mi moc líbilo a asi i proto jsem se dodívala do konce. Bohdalku raději nekomentovat, ta role mi k ní vůbec nesedla, připadala mi oteklá a celé to bylo křečovité. Nemusí přece hrát za každou cenu v každé pohádce. ()

Reklama

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Když to vezmu jako pohádku, tak ano dávám 3 hvězdy. Když bych to chtěl brát jako film, dám hvězd míň. Scénář moc nefunguje a člověk nad ním radši nesmí moc přemýšlet. Postrádá jakousi vnitřní logiku. Napadá mě třeba scéna, kdy Vojta přijde o křesadlo. Stará pomalá babice mu ho vezme a on čumí a nedělá nic. Přitom se za ní mohl krásně rozeběhnout, zkopnout ji, a křesadlo bylo zase jeho. A tak bych mohl pokračovat dál. S tímhle mají bohužel problémy Zelenkovy scénáře obecně. Vzpomínám si např. na podobné u Kouzel králů. Jinak je to příjemná podívaná s nějakou tou pozitivní energií uvnitř, zazní pěkná písnička, sem tam humorná scénka a na princeznu je taky radost pohledět ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Českotelevizní pohádkové kouzlo: ať už předlohu napsal Erben, Němcová nebo Andersen, jejich adaptace jsou jedna jako druhá. Máme tu mladý pohledný pár, který ovšem musí jít stranou, pokud se zrovna mohou předvádět Bohdalová s Preissem. Že pohádka v tu chvíli začne nudit, přece vadí jen těm pár stovkám internetových remcalů. Čím to je, že čím mají filmaři úžasnější technologie, tím průměrnější filmy točí? No nic, nashle o příštích Vánocích u další úplně stejně průměrné pohádky. Diváci tak dostanou přesně to, co čekají. A tak je to v pořádku, nebo ne? (50%) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

A já se tak těšila na vánoční pohádku s Preissem, která bude mít ducha. Ačkoliv duch tam byl, oduševnělé to bylo pramálo. K pozitivům bych, kromě pana Preisse, který patří mezi naši hereckou elitu, přičetla půvabnou princeznu, sympatického hlavního hrdinu, tři roztomilá děcka (děj by si vystačil s jedním) a parádní šibenici. Vlastně ještě to štěně. K negativům všechno ostatní, od dementního krále (vím, že manipulovaný trochu tupý král má od Pyšné princezny tradici, ale tohle už bylo moc), přes natahovaný děj a křečovité haha scény (nošení pokladu, paní rádkyně v noční košili pádící z mužské ložnice) až po poslední perličku a ještě falešnou. Přesně taková měla být tahle pohádka - perlička na ozdobu svátků, ukázala se perličkou falešnou, k mému zhnusení ještě zakončeno písničkou, kterou nezachránilo ani to, že Preiss umí zpívat. Takovéhle texty by byl schopen vytvářet program na generování náhodného pořadí zvolených slov. Co ten blábol měl znamenat? ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Jiřina Bohdalová se prý inspirovala pro vzhled dvorní dámy dřevěnou panenkou matrjoškou. (Aknah)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)
  • Film se od knižní předlohy Hanse Christiana Andersena liší. Například v knize to není duch, nýbrž tři velcí psi, kteří majiteli křesadla nosí peníze. (Nick321)

Reklama

Reklama