Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

baribal 

všechny recenze uživatele

S těma týnejdžrama ta puberta mlátila jedna báseň. Ale jinak to bylo skvěle zfilmované shakespearovské drama, u kterého nebyla cítit taková divadelní pachuť. I když takové to divadelní "přehrávání" přehlédnout prostě nešlo. Na čsfd trošku přeceňované, ale i tak lepší puberťácké drama než "háj skůl mjůzikl". ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Asi budu tak trochu za rouhače,ale postmoderní variace na Romea a Julii v podání Baze Luhrmanna se mi líbila přeci jen trochu víc,než vznešená,divadelně pojatá verze Franca Zeffirelliho.Ta má vše,co si od podobného filmu lze přát,tedy nádherné prostředí,citlivou režijní ruku,nestárnoucí verše,Michaela Yorka v roli Tybalta a vskutku čarovnou Julii,která se svými nádherně černými vlasy strká do kapsy většinou současných přelíčených krásek.Na druhou stranu,ona divadelnost občas byla až nepříjemná,ne všechny scény odsýpaly takovým způsobem,jaký bych si představoval a představitel Romea mě svým vzhledem složeným ze Zacka Efrona a Orlanda Blooma občas trochu vytáčel.Nicméně třeba scéna od smrti Mercutia po Romeovo vyhoštění je vyloženě výtečná a závěr má prostě sílu pořád a navždy ji mít bude.Bezesporu krásný film,jen jsem možná čekal trochu víc.A vlastně ani nevím proč. 80 % ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Toto klasické dílo starého dobrého Willa se dočkalo už několika zpracování, já doteď viděl jen to v moderním hávu s úžasnou Claire Danes a (jak jinak) přehrávajícím DiCapriem, což, buďme upřímní, je takové všelijaké. Naopak Romeo a Julie od Franca Zeffirelliho vypadá přesně tak, jak si to jeden při čtení knižní předlohy představoval. Úžasné exteriéry i interiéry, skvěle vytypovaní herci (kdo by se do této Julie dokázal nezamilovat), podmanivá hudba... Netřeba více dodávat, tomuto člověk musí podlehnout, i když se jinak romantickým filmům vyhýbá. A balkónová scéna s legendárním "Ach, Romeo, Romeo! Proč jsi Romeo? Své jméno zapři, odřekni se otce, anebo nechceš-li, zasvěť se mně, a přestanu být Kapuletová." nemůže samozřejmě chybět ;-) A ještě jedno ponaučení jsem si z tohoto filmu vzal- nevěřte chlapům v punčocháčích :-) ()

detektiv 

všechny recenze uživatele

Úžasné, absolutně věrohodné scenérie a historické obrazy, bezchybné kostýmy, líbezná ústřední melodie, něžná Julie, nedostižný a krásný Romeo. Příběh nejsmutnější lásky v dějinách, která,ač už je stará několik staletí, je neustále silná. Scéna v hrobce Kapuletů vystihuje lásku a trápení jako žádná jiná v dějinách filmu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ze všech filmových i televizních verzí, které byly v průběhu mnoha desetiletí natočeny, je Zeffirelliho film nepochybně nejslavnější a nejlepší. Poprvé se v něm - proti zažité tradici, ale tak, jak to Shakespeare napsal - v titulních rolích objevili mladičcí představitelé, skoro ještě děti: Leonard Whiting a Olivia Husseyová. Ocenění: Oscar 1968 - kamera, kostýmy; nominace: režie, film BAFTA - kostýmy Zlatý glóbus - zahraniční anglicky mluvený film, nejnadějnější herecký nováček (O. Hussey), nejnadějnější herecký nováček (L. Whiting) Italian National Syndicate of Film Journalists - kamera (barvená), kostýmy, režie, hudba National Board of Review - režie ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Olivia Hussey o nahej scéne ešte v auguste 2018 pre Fox News povedala: "Natočili sme to na konci filmu. Takže v tom čase sme už boli jednou veľkou rodinou. Nebol to taký veľký problém. A Leonard sa vôbec nehanbil! Uprostred natáčania som aj zabudla na to, že nemám na sebe oblečenie." A následne pre Variety tiež bránila túto scénu s odôvodnením, že to bola výzva, pretože "nikto predo mnou to dovtedy neurobil". 4 roky na to však podala žalobu na Paramount, že sa cíti zneužitá a vykoristená. Prípad bol zamietnutý na Najvyššom súde v Los Angeles 25. mája 2023. (Arsenal83)
  • Kvôli nahote vo filme Olivia Hussey v čase jeho vydania nemohla na tento film ísť do kina, keďže nemala 18 rokov. Bizarné na tom je, že nahá bola ona sama. (Arsenal83)
  • Když Romeo (Leonard Whiting) zabije Tybalta (Michael York), je v jednom záběru košile od krve na pravé straně, ale v dalším záběru je košile s krvavým flekem na straně druhé. (Hans.)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama