Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (657)

maco19 

všechny recenze uživatele

Už od začiatku som vedel že to bude krásny film. Filmu nemám čo vyčítať. Skvelý dej, herecké výkony, hudba. Malá zlodejka kníh v pestúnskej nemeckej rodine skrývajúca žida počas druhej svetovej vojny. Strach, neistota a všadeprítomná smrť ktorá je sama vyprávačom filmu. Smrťou to začína a smrťou to končí. Smrti nikto neutečie aj keď sa akokoľvek snaží. Film nás zavedie do nacistického nemecka. Uvidíme pohľad obyčajných ľudí na druhú svetovú vojnu od začiatku až po koniec. Čo si myslia deti o svojom vodcovi ? Ako chápu vojnu? Hitler sa chystá dobyť Moskvu. „Svet sa zbláznil, ale čo veď my nevyhrávame? " Jediné mínus filmu je angličtina zasadená do filmu. Liesel nevie čítať ani písať. No za nejaký čas už číta knihy v angličtine. Dávam 95% ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Film nebyl špatný, proto taky 4 hvězdy, herecké výkony naprosto fenomenální, ale celkově tak nějak roztahané, někdy dost nudné pasáže, ale beru to jako historickou výpověď o nástupu nacistů k moci a života normální, obyčejné, bezpartajní rodiny a života v německém městě. Každopádně se velmi těším na knížku. ()

gurmet 

všechny recenze uživatele

Bolestně šablonovité, mnohokrát viděné, za použití standardních postupů, přesto však nikoliv bez kouzla. ()

Poga 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film, ktorý môže stavať hlavne na hereckých výkonoch. Menovite Geoffrey Rush a Emily Watson, a mladunkej, šarmantnej Sophie Nélisse. Hlavne vďaka nim je film dopozerateľný až do konca, nakoľko scenár neoplýva dramaturgiou. Je tu nastolená základná premisa, ktorá sa bohužiaľ nikam ďalej nevyvíja a neposúva nám príbeh a tak po prvej, vcelku pútavej tretine filmu, vlastne nemáme moc na čo čakať. Pekné obrazové a výpravné spracovanie (aj keď skôr to radím do kategórie dobrý televízny film) podporené Williamsovou príjemnou hudbou. V skratke: Pekný televízny film, ktorý nám však neprinesie nič nové. Lepší priemer, 60%. ()

vorel999 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně povedený film, ve kterém se mi moc líbil Geoffrey Rush, který patří k opravdu nej hercům. Sophie Nelisse také moc pěkně zahrála a hrozmě mě ze začátku srala ta matka, která jí neměla ráda a jak tam pak přišel ten žid, tak mi připadal jak ňákej úchyl na Liesel. :D. Moc pěkná atmosféra, ale na knihu, kterou jsem již četl to bohužel nemá. Skvělá hudba a naprosto netypické vyprávění paní smrtky. Trošku mi vadilo, že němci umí tak skvěle anglicky, ale pan Rush asi německy neumí no :D Samozřejmě naprosto skvělý příběh. Dávám 80% ()

Big Daddy 

všechny recenze uživatele

V zásadě nic nového pod sluncem. Asi největší síla filmu je jeho útok na city, což ale není moc dobrá zpráva pro méně sentimentálního diváka. Za další je velmi příjemné vidět Geoffrey Rushe a Emily Watson v obsazení jedněch z hlavních rolí, ikdyž scénář nemačká maximum z jejich umění. Scenérie, a to především ulice městečka, působí příliš studiově což by v opačném případě atmosféře jen prospělo.Význam názvu Zlodějka knih mi zůstal poměrně utajen, ikdyž ano, hlavní hrdinka měla ráda knihy:) ()

migl 

všechny recenze uživatele

Pripomína mi to príbeh z produkcie Hallmark(u).V nespočet krát omletej téme o nezmyselnosti a krutosti 2. svet. vojny nič prevratné sa nekoná,ale nemení to nič na fakte že je to celkom dobre pozerateľný film.Ten záverečný do očí bijúci product placement je trapný,záverečná scéna na spomienkové fotky z tej doby a medzi tým monitor z veľkým logom apple ()

nikan 

všechny recenze uživatele

Kniha byla krásná a dojemná, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Film neurazí, snaží se zachytit některé z detailů knihy, ale ...NENÍ TO ONO! V knize jsou postavy výraznější, živější než ve filmu, ačkoli v něm bylo prostoru dost. Chyběla mi vyřídilka Rosy a některé postavy. Určitě stojí za to přečíst knihu, film neurazí. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Německo 1938. Malá Liesel (Sophie Nélisse) přijíždí ke svým novým rodičům Hansovi (Geoffrey Rush) a Rose (Emily Watson), kteří ji koupili společně s jejím bratrem od jejich matky, která už je nedokázala živit. Bratr ale po cestě zemřel a tak se Liesel ocitá sama v úplně novém prostředí. Brzy se seznámí se stejně starým chlapcem ze sousedství Rudym (Nico Liersch), který veme Liesel poprvé do školy. Liesel ale neumí číst a tak se stane terčem posměšků. Se svým problém se svěří svému novému otci Hansovi a ten ji ve sklepě učí číst. Když jde jednoho dne Liesel s čistým prádlem do starostova domu, objeví zde obrovskou knihovnu, ze které začne krást knihy. Problémy ale Liesel a její okolí teprve čekají a to ve chvíli, kdy začne Hans s Rose schovávat na půdě jejich přítele, hledaného židovského chlapce Maxe (Ben Schnetzer) a Německo vzápětí vstoupí do války...Nádherný příběh malé holčičky, která se vinou velmi špatné nevlídné doby ocitá u cizí rodiny. Film má sice pomalejší rozjezd, ale snaží se příběh plně rozvíjet a seznámit diváky s těmi důležitějšími postavami. Druhá půlka filmu už je pak balzámem na duši, především díky hlavní představitelce Sophie Nélisse a jejím nevlastním rodičům, které bravůrně sehrála dvojice Rush-Watson. Kaňkou na krásném filmu je snad jen nepříliš dobrý český dabing a tak doporučuji shlédnout film v původním znění. 70% ()

Bilbo.cz 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě trochu zarazilo byla kombinace němčiny u nápisů na ulicích a angličtiny v knihách a Lieselině slovníku. Jinak skvělý film s ještě skvělejším Geoffreyem Rushem. Možná to někomu může připadat ohrané, ale pro mě je to naprosto čisté a dojemné ztvárnění doby. Rozhodně doporučuji. ()

sikky 

všechny recenze uživatele

Dojímavý příběh se silnou myšlenkou. Herecky výborné. Hudba mi nepřišla až tak extra, Williamsův standard. CO ovšem silně snižuje dojem z filmu, jsou německé reálie s anglickými texty v knihách i "ve slovníku". Stejně tak jsem nepochopil, proč v té verzi, co jsem viděl, je 95% filmu česky, jen několik pasáží v němčině s anglickými titulky. ()

KikiNetka 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda dolů za úplně zbytečné klišé. Dvanáctiletému chlapci vkládat do úst slova Miluji tě, mi přijde naprosto stupidní a za uši tahající! ()

Great.Gatsby 

všechny recenze uživatele

Knihu som nečítal čo teraz ľutujem ale film krásny. Smutný no nie sentimentálny, herecké výkony výborné(Rush je jeden z mojich obľúbencov). Najkrajší moment bola finálna scéna s monológom Smrti. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama