Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (257)

hansel97 

všechny recenze uživatele

O osudu ženy, který je křivděno a celý život jsou jí pouze házeny klacky pod nohy, ale ani to ji nerozhodí a nedonutí zastavit. Kate si to užívá, evidentně a neskutečně mě celé dvě hodiny na plátně bavila. Brilantní vyváženost mezi humorem a tragickou stránkou příběh. Jen mi trochu neseděl Hemsworth jako milenec o 14 let starší herečky, ten rozdíl fakt až bil do očí. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, bol to taky sebareflexívny pohľad na austrálsky vidiek ? alebo snaha o satiru ? Priznám sa byť Austrálčanom,  cítil by som sa urazený. Napriek snahe Katy Winsletovej ma dej filmu neoslovil, snaha o spojenie dramatiičnosti s komédiou bola slabá. Naviac dvakrát tam jedli rajčinovú polievku ... a tú ja naozaj nemusím. :D ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Švadlenka Madlenka zpívá písničku uplakanou, nad šicím strojem se kývá a slzy jí zvolna kanou…„ to ani náhodou.. berušky. Tahle Švadlena je živelná a prudce chytlavá! Následuje bratříček spoiler!! Tilly Dunnage se vrátila, aby… rozvířila stojaté vody, módně ošatila pár namyšlených (čti hloupých a to se držím!!) fiflen z Mrskačské Lhoty, kdesi mezi rozmanitou australskou havětí. Vygruntovala chalupu i život, hodila do latě matku, zamilovala se.. vzpomněla si... a bez mrknutí oka rozcupovala své nesmazatelné stigma.. ale hlavně, nakopala všem zadky do úhledných geometrických tvarů. A odešla hrdě středem z doutnající minulostí za zády. „Prokletí je jen v Tvé hlavě – lidská zloba je skutečná.“ ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3+ Australská kinematografie přináší často zvláštní kousky a tenhle „moderní ženský western“ do té škatulky hezky zapadá. Hlavním tématem této ujeté černé komedie je vyřizování účtů s minulostí v rodilém zapadákově a na to hlavní hrdince stačí skoro jen jehla a nůžky ;-). Žádný průkopnický film z toho nevznikne, ale jako oddechový mišmaš mě to docela bavilo a i díky bohaté výpravě se na to hezky koukalo – takže lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hodně černá komedie. Taky mě zaskočila jakási prapodivná žánrová směsice tohoto filmu. Ale protože mám ráda počáteční snímky Baze Luhrmanna (a tento mi to po letech připomněl!) , nechala jsem se vtáhnout. Chyba tvůrců nespočívá v pojetí, nýbrž v ostrých přechodech mezi scénami a náladami příběhu. Nevyrovnané tempo působí jako jízda na tobogánu a je to škoda. Citlivější sestříhání a seskládání by jistě učinilo příběh pro mnohého diváka koukatelnějším. Kate vynikající, Judy Davis také a, tak často tady kritizovaný, Liam Hemsworth byl fajn. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)
  • Pro scény v silu bylo použito 300 myší. (BMW12)

Reklama

Reklama