Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (257)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Mám z toho zmiešané pocity. Tento príbeh si zaslúžil byť čistou drámou, teda bez všetkých tých bizarných snáh o komediálne prevedenie niektorých situácií. Neviem prečo sa k tomu tvorcovia uchýlili, ale nepasovalo mi to tam. Ako čistá dráma s retrospektívnou krimi zápletkou by bolo oveľa lepšie. V prvej polovici filmu som sa dosť strácal, po príchode Tilly do toho zapadákova sa tam zrazu vyrojilo príliš veľa postáv, ťažko sa v tom hľadali vlastne súvislosti, do toho ešte aj tá retrospektíva, no občas dosť zmätok. Neskôr sa to už ustálilo a dalo sa v tom ako tak orientovať. Po dejovej stránke nadpriemer, takisto aj kulisy a kostýmy, ale to spracovanie ma až tak neočarilo. Aspoň že ten koniec stál za to! (a samozrejme aj vynikajúca Kate Winslet) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Podivný mix sociálnej drámy, v ktorej sa riešia detské traumy, násilné odtrhnutie a bolestivé odcudzenie od rodiny, s bláznivou komédiou, v ktorej sa máme hehňať Hugovi Weavingovi, gayovsky poskakujúcemu v ženských šatoch. Pre mňa dva nezlúčiteľné filmové svety, aspoň teda nie v tomto excentrickom, živelnom austrálskom podaní. Nejakému Samovi Mendesovi by to možno prešlo. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zvláštní. Na jedné straně to byla komedie se situačními gagy vyprávěvějící o moderní ženě, které svým přístupem k oblékání rozmetá zažité konvence australského zapadákova a na té druhé drama provázející tragické události jak z minulosti, tak ze současnosti. Aby ten kontrast byl ještě větší, vystupuje zde řada obskurních postaviček, které vlastně v ani jedné linii nemají co dělat, ale ve finále tahle kaše jak od pejska kočičky, až na drobné výhrady, tvoří víc než solidní celek, jehož výrazným kořením jsou výborní herci. Kate Winslet s Judy Davis byly úžasné, Hemsworth mi překvapivě nebyl protivný a pobavil i parádivý seržant v podání Hugo Weavinga. Podivnost. Ale dobrá. 75% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malý vzorek populace na omezeném životním prostoru, v poměrně širokém spektru (místy až norských) deviací... Věčná škoda, že se kamera nedržela vskutku dokonalého flashbackového ladění i v roli průvodce vysokou krejčovinou, odměněnou nálezným kosterních úlomků jednoho velkého kostlivce, zvaného křivda. Možná by se příjemné vzruchy dostavovaly nejen při vzpomínce na plnost křivek tradičně okouzlující Kate Winslet nebo ztepilost Liama "dopůltěla" Hemswortha, případně sarkastické špindíry Judy Davis, ale i na obrazové umocnění gurmánského zážitku, ze speciality studené kuchyně s názvem pomsta, která nakonec nebyla tak sladká, jak se o ní povídá... Zda jde víc o drama či komedii, v tom Jocelyn Moorhouse evidentně nemá jasno, respektive nedokáže oba žánry sladit tak, aby se vzájemně nevystrkávaly, což jinak půvabné oddychovce ubírá body. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Převelice poučné pojednání o všech aspektech prokletí ... obzvláště pokud vezmu v úvahu, že život není žádná procházka růžovým sadem. Maličko absurdní drama, které se zhlédlo ve westernu. Navrhlo elegantní střih, sladilo vhodné barvy, zvolilo kvalitní materiál, zakoupilo originální doplňky a své dílo korunovalo precizním vypracováním a stylovou prezentací. Věrným průvodcem je mu jakýsi podprahový, správně cynický humor - nenápadný společník, který nikdy nespatřil denní světlo, neboť jeho domovem je spletitá síť temných chodeb v podzemí, osídlená přičinlivým národem potkanů a občas proťatá nevábnou odpadní stokou. Výsledek je po všech stránkách interesantní, třebaže výše zmiňovaný sad s přívlastkem růžový dávno lehl popelem. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Liam Hemsworth podstúpil prísnu diétu kvôli scéne, kde bude bez trička. Kate Winslet sa vyjadrila, že keď mu v tej scéne merala pás, počula mu škvŕkať v bruchu. (megajalec)
  • Tillyn šijací stroj bol Singer 201K2. Bol veľmi ťažký a drahý, vyšiel zhruba šesťmesačný plat pracujúcej ženy. Odborníkmi je považovaný za jeden z najlepších strojov. (megajalec)
  • Film je svojím spôsobom raritou. Natočila ho žena, produkovala ho žena, v hlavnej úlohe je žena a je o vzťahu matky s dcérou. Kniha, z ktorej vychádza, je napísaná tiež ženou. (megajalec)

Reklama

Reklama