Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (CinemArt)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (581)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ještě štěstí, že mě po skončení Očisty Dzeyna nezabila, když u ní film vyvolává takový choutky.To by byla terno fotka pro bulvár, kino plný mrtvol a uprostřed Dzeyna jak houpe sekerou a bulvární nadpis "Toho dne byla Dzeyna poněkud neklidná." Nutno říct, že i já jsem měl touhu se očistit, konkrétně na kreténovi co psal dialogy, protože co tam byla ze sebe schopná vyblejt ta čtveřice zachráněnejch, to se hned tak nevidí, pokaždý když tam začali hlavního hrdinu poučovat, nebo si říkat jak se millujou či jinak fňukat jsem si říkal, že nejlepší by bylo, kdyby se na nich očistil každej Číňan na týhle planetě, aby už konečně držely huby. Já bych se na ně vysral hned jak bych je viděl, hlavně na toho kluka, ten mně vařil krev. Trošku jsem nechápal, proč ty fízlové jdou tak intezivně po těch dvou ženskejch, možná to souvisí s jedničkou, kterou jsem neviděl. Myšlenka filmu není uplně špatná, ale potřebovala dostat buď intelginentní scénář a nebo mnohem hutnější akčně-horrový pojetí, protože jediná scéna, která fakt stála za to, byla skoro hned na začátku, když se nám představí ta zamaskovaná partička. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dvojka sa vydala úplne iným smerom ako jej predchodkyňa jednotka. Upustilo sa od dusivej, psychologickej stránky home invasion motívu a miesto toho sa zamerala na akýsi druh prežitia v meste, kde je dovolené všetko, aj vražda. Niekomu vyhovuje to, inému ono, ja som skôr za jednotku a psycho dusnotu. Avšak nechápem, kde zodpovední dostali ten nápad a priradili tomuto filmu nálepku - horor, dokonca na prvom mieste. Nebolo tu nič, čo by sa dalo označiť za hororové, dokonca aj mordovačky boli úplne normálne, bez gore, väčšinou len so strelnou zbraňou. Podľa môjho názoru ide o úplne normálny akčný film. Logicky teda chýbala aj akákoľvek hororová atmosféra a napätie. Postavy sa zdali akési mdlé, umelé (až na Franka Grilla), a to až do takej miery, že človeku bolo jedno, kto z nich prežije a kto nie. Na druhú stranu však snímok disponuje slušnou akčnou stránkou a rôznymi naháňačkami. To jediné potešilo a zachránilo pred nudou. Je to škoda, pretože námet je fantastický, len sa ten ohromný potenciál, ktorý ponúka ani zďaleka nevyužil. Inak, celkom by ma zaujímalo, ako by takáto spoločnosť rozdelená na zhýralých bohatých a chudobných napredovala ďalej. Slušný scifi základ pre vytvorenie akejsi utopickej kastovnej spoločnosti. Čistý priemer. 60/100 ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

Takhle. Ve finále se nám z komorního dramatu (což původní Očista byla dočista) vyklubalo něco jako Hunger Games na jednu noc. To sice není nic moc, ale zaplaťsatan za to. Chcete být lovec, nebo být lovnou zvěří? SPOILER: Pokud mě má před osudem, že skončím někde na zdi jako trofejní kus, zachránit nějaký nástupce Černých panterů, tak snad radši tu větvičku do držky a dřevěnej límec. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jamec DeMonaco si po slabém prvním díle, nechal unést a já radostí tleskám, poněvadž jsem z kina odcházel spokojený a překvapen. Jedničce jsem vytýkal hlavně obrovský potenciál, který byl zcela nevyužit a vše se odehrálo v jednom baráku. Když jsem se dozvěděl, že Purge 2 má být v ulicích, začal jsem být zvědavý. Psychopati ve dvojce jsou daleko lepší, hlavně "Bůh" a jeho povedená parta s plno zajímavými maskami. Dočkáme se velmi solidní atmosféry, dost dobrého děje a dokonce i pár slušných lekaček. Ulice plné násilí byli zajímavé, přeci jenom těch psychopatů je tam spoustu. Celým vrcholem je vsunutí nápadu s bohatými, to bylo překvapení, které hodně pobavilo. Kdyby očista fungovala ve skutečnosti, tak věřím, že by to s těmi bohatými přesně nějak takhle bylo. Je to sice extrémní situace, ale diváka více než zaujme. Purge 1 a 2 jsou úplně rozdílné filmy a dvojka jedničku trumfne úplně ve všech směrech! Nejradši bych se šel samou radostí očistit .. 8/10 = 84% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako som písal pri úvodnom filme, tento príbeh by sa dal prerozprávať snáď 1000x a stále inak, preto je veľká pravdepodobnosť, že séria bude pokračovať. S pokračovaním Očisty som spokojný, dostal som presne to, čo som očakával. Je to nenáročná , klasická vyvražďovačka a revenge movie, ktorá mnohých asi veľmi nenadchne, ale obidva filmy stoja na dobrom základe s nápadom o jednom dni v roku, kedy je všetko dovolené. Snáď si séria aj v ďalších pokračovaniach udrží aspoň takúto kvalitu a vyhne sa samoúčelnému krviprelievaniu ako pri upadajúcej a pre mňa už dávno mŕtvej série Saw. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (14)

  • "Big Daddy" (Jack Conley) používá ve filmu zbraň Dillon Aero M134 ráže 7.62x51mm NATO. (dc125)
  • Příslušníci tzv. armády používají zbraně Kriss Vector. (JohnSmith)

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama