Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (313)

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem, pobavil se a vytkl bych toto. 1) Vtipů bylo plno, ale žádnej z nich vtipnej. Některý dokonce nedávaly smysl. 2) Výprava na mý poměry chudá. Tohle že stálo 50 milionů? Každej slušnej dobovej TV film pro ČT má podobnou výpravu a to nestojí 50 mega. Oprýskaný ulice a pár trhovců nejsou výprava. I když, abych byl fér, některý interiérový scény vypadaly draze. 3) Trikový dokreslovačky Bratislavy mizerný. 4) Přetažená stopáž a možná až příliš xenofobní fóry. Celkově jsem se slušně bavil, protože zbožňuju nepovedený filmy, ale za ty prachy, který to stálo, by člověk čekal mnohem lepší film. 30% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Něco tak ubohého už jsem vlastně dlouho neviděl. Ve filmu je spousta scén, které by měly být k smíchu, ale z nějakého záhadného důvodu nejsou. Stálo by za to zanalyzovat proč. Většina „humoru“ ovšem neměla šanci být vtipná v žádném ze známých vesmírů. Buď to žádná z osob zúčastněných na vzniku tohoto díla nepoznala, nebo to prostě všem bylo jedno. Na straně pozitiv jsou výprava, kostýmy, hudba a krása Táni P. (jo, a tomu vtipu s poštovním holubem jsem se vlastně zasmál – 10%). ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jako by film z dílny Wese Andersona vypadl! Silně podhodnocený film ujíždí na kýči, jehož kýčovitost osciluje kolem nulové linie, což divák jako já prostě musí ocenit. Pitoresknost je v tomto filmu hnána do absurdna - pokud tedy divák hledá serióznost či patos, musí hledat jinde a jindy. Na tuzemské poměry silně nedoceněno. 75 ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Je skvělý, že mě filmy pořád dokážou strhnout, každopádně po odchodu z Wilsonova jsem se celý třásl. Možná šlo dokonce malé nervové zhroucení. Je mi opravdovou záhadou, jak může vzniknout takový film, jak na něm může tolik lidí pracovat, aniž by se našel byť jediný, kdo by zavolal režisérovi nějakou odbornou pomoc. Absurdní ukázka českého buranského pitvořivého humoru, který uráží všechno a všechny bez jakékoliv agendy nebo sdělení, prostě pro radost z toho chovat se jako retard, co může jakýkoliv svůj dementní, xenofobní a rasistický názor skrýt výmluvou "to byl přece fór". To není omluva, když z toho fóru nic nevyplývá. PS: Až po zhlédnutí jsem zjistil, že scénář psal Epstein... to vysvětluje hodně věcí, předně to, proč kriminální zápletka nefunguje ani na nejzákladnější úrovni. V hodnocení něco mezi odpadem za všechno, co ten film představuje, a jednou hvězdou za nějaké to production values. Rozhodně v top 10 nejhoršího, co u nás po revoluci vzniklo. UPDATE: Po rozmyšlení nemůžu zůstat ani u jedný hvězdy. To prostě nejde! ()

klerik 

všechny recenze uživatele

50% Ak si odmyslíme brutálne premárnenú príležistosť na bratislavské Z PEKLA, nejde o úplny grc. Film si vybral svoju grotesknú cestu, ktorú si drží až do konca. Občas však neudrží dych a upadá do nudy (romantika). Veľká škoda je aj fakt, že tvorcovia sa zľakli pôvodnej mýtickej a náboženskej témy a uhli na politickú. Ktorá je sama o sebe občas zaujímavá, ale ten premrhaný potenciál... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Agent Food (Jiří Macháček) opakovane tvrdí, že je vo Wilsonove z úradnej moci FBI, avšak agentúra používa tento názov až od roku 1935, do tej doby fungovala pod názvom Bureau of Investigation (BOI) (od r. 1908). Navyše FBI má právomoci len na pôde USA, v zahraničí zasahuje CIA. Druhú spomínanú agentúru Food vo filme tiež spomína, avšak CIA bola založená až v roku 1947. (Raccoon.city)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)
  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno