Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Diskuze

meti

meti (hodnocení, recenze)

Gig

Nemohu si vybavit, ale kdysi jsem na Ct2 viděl pěkný film o unosu  kněžny Jitky knížetem Bretislavem z kláštera. S malým rozpočtem natočený nevelký film, který ale dokázal vystihnout dobu bez té tupé Jaklovo popkornovosti. 

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

EH17

"Jáklovi se povedlo stvořit něco, o čem se mluvilo, mluví a bude mluvit ještě dlouho. "

No tak to vidíte. Sám s onou diskuzí kolem filmu počítáte. Není člověk ten, aby zavděčil se všem a totéž platí o čemkoliv jiném. Bylo by zvláštní si myslet, že všechny diskuze, které se o něm povedou budou jen chvála. 

Co se toho konce týče škoda, že s dějem filmu vůbec nesouvisel a vypadal jako trailer na nějaký jiný film. Třeba na 3. díl.

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

EH17

Boooože, je to pořád dokola. Ano, není to dokument.  Je to historický film o době 1402 v Českých zemích. Jenže on to není ani historický film o roku 1402. Neodpovídá to oné době. Ono to neodpovídá žádné době. Je to pseudosvět. Opět nemluvím o historických nepřesnostech, nemluvím už vůbec o fiktivním příběhu, který v knihách, filmech je. Ano není to dokument. Ale není to historický film. Bohužel. A filmařsky. Chaotický střih, hloupý umělý nepříběh - jen řada náhodně vygenerovaných dialogů, postavy nezajímavé, po dobu dvou hodin člověk si nedokáže vytvořit vztah s žádnou postavou. Autor chtěl natočit své Statečné srdce, ale autor jako scénarista, jako režisér nemá na Gibsona. Ano, neměl na to takový rozpočet. Ale pokud jakýkoliv člověk, který hospodaří se svými penězi neumí zužitkovat,  tak to dopadá jak to dopadá. Jákl bude třeba dobrý produkční, ale jako scénarista i režisér zatím všude selhal a selhal i tu. Takže nemáme tu hloupou českou trapnou komedii. Máme tu hloupou "komedii" který chce být hollywoodskou... Bohužel. A jsme tu na diskusním fóru, tak se tu dennodenně něco rozebírá. Ano, hrozná nuda, když se do nekonečna opakují pr kecy od Jákla... 😂🥳 

na příspěvěk reagoval meti

Uživatel Gig smazal svůj příspěvek.

EH17

EH17 (hodnocení, recenze)

Booooože, to vás opravdu ještě baví dennodenně rozebírat kdejakou hostorickou nepřesnost ve filmu? Nechápu, musí být nuda v tom životě 🤷🏻‍♂️

Respektuju všechny historiky, ale kašlete fakt na to a prostě si film (čteno f-i-l-m, nikoli dokument) užijte jako historický akčňák. Hodnoďte filmařskou stránku filmu (která má sice mouchy, ale dle mého špatná opravdu není) a dejte těm nekonečným diskuzím jednou pro vždy pápá.

Jáklovi se povedlo stvořit něco, o čem se mluvilo, mluví a bude mluvit ještě dlouho. Ukázal, že má koule vystoupit ze zajetých kolejí a natočit něco "nečeského". Něco jineho. Kdyby takto vypadal každý český film (nebo aspoň každý druhý), tak já budu do kina na české filmy chodit s nadšením!

Ono je fakt podle mě totální hloupost hodnotit, jakej meč měl Žižka v ruce ve filmu, kterej je vlastně jen inspirován tím co bylo, sází na smyšlený děj a s nadsázkou řečeno má jediný úkol - dostat Žižku do povědomí, aby se o něm vědělo.

Za mě obecně průměrný film, na české poměry výrazně nadprůměrný. Scéna s Ktož su boží bojovníci a konec mi doslova přivodily husinu. Super.

na příspěvěk reagoval Gig, Gig, Dymnik, meti

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

HolyKeeper

"A film na začátku narovinu řekne, že je skutečnými událostmi pouze inspirovaný." Správně.

Popis z IMdb

Cit.:"The story of fifteenth century Czech icon and warlord Jan Zizka, who defeated armies of the Teutonic Order and the Holy Roman Empire."

Tam se nepíše nic o tom, že by byl film příběhem Jana Žižky pouze inspirován.  To se totiž divák dozví jak správně říkáte až na začátku filmu z plátna. 

na příspěvěk reagoval HolyKeeper, SeTTi

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

SONITA , SONITA

No, kdyby tam byla nějaká jen občas neřeknu ani popel. Důležité je, že se najdou lidé co se jim film líbil a to je to hlavní 😉

HolyKeeper

HolyKeeper (hodnocení, recenze)

SONITA

Já s tím souhlasím a něco podobného už jsem psal. Lidi mají problém, že to je o Žižkovi, reálné postavě. A film na začátku narovinu řekne, že je skutečnými událostmi pouze inspirovaný. Navíc ani z té doby není mnoho faktů potvrzeno a spousta věcí jsou jen spekulace. Nechápu proč se lidi přes to nedokážou přenést a spíš mi to přijde jako IN Jáklův film kritizovat. Ten trend nastavili už "historici", kteří kritizovali před premiérou trailer. A nakonec stejně všichni budou nadávat na trapné české komedie a že už jsou toho přesycení.. Přitom ten Žižka je podle mě i dobře natočený.

na příspěvěk reagoval Dymnik

SONITA

SONITA (hodnocení, recenze)

Dymnik

Kto chce kritizovať ten si dôvod proste vždy nájde. Chcete historickú presnosť ? Pozrite si dokument. Preto existujú dokumentárne filmy. A toto je film INŠPIROVANÝ Historickými udalosťami. INŠPIROVANÝ ! To znamená že treba počítať s tým že občas tam bude nejaká tá nepresnosť. Statočné srdce malo tiež veľa historických nezmyslov a tiež to bol úspešný film.

na příspěvěk reagoval Dymnik

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

SONITA

To nebyl Český lev. To byl obyčejný lev. Aby mohl být Český musel by mít dva ocasy a to neměl 😉.

na příspěvěk reagoval SONITA

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

SONITA

Na jedné straně říkáte, že nechápete negativní komentáře a následně píšete "Kašlite na historické nepresnosti". Co se filmu Gladiator týče vím, že existuje a asi jsem ho kdysi viděl v televizi, ale nijak mě neoslovil a prakticky si jeho děj nepamatuji. Proto jsem ho doposud ani nehodnotil. Kdyby se film jmenoval třeba Zemský škůdce nebo Lapka a postavy byly komplet smyšlené hned by to bylo jiné. Pokud se vám film líbil doporučuji knihu. Pro mě má výhodu v tom, že se mohu jak chci dlouho dívat na fotografie záběrů z filmu, které stojí zato. Obvykle to jsou snímky kde jsou vojáci, ale na záběru není žádná z hlavních postav. Až film vyleze na DVD tak si ho rovněž hodlám koupit. Jen je otázka jak dlouho bude v kinech. Abych se toho vydání díky nízké návštěvnosti v kinech taky ještě dožil 😊

na příspěvěk reagoval SONITA, SONITA

SONITA

SONITA (hodnocení, recenze)

Chvíľu som rozmýšľala že dám iba 4 hviezdy ale za to finále ako perfektne zamiešal karty Český Lev je to plných 5 hviezd. Český lev ma proste dostal ako Wernera.

na příspěvěk reagoval Dymnik

SONITA

SONITA (hodnocení, recenze)

Nechápem tie negatívne komentáre. Ja som bola po odchode z kina nadšená a dovolím si tvrdiť že som dostala viac ako som čakala. Kašlite na historické nepresnosti. Film GLADIATOR bol tiež úplne vymyslený príbeh a predsa mal obrovský úspech. Ja vám bratia Češi tlieskam a prajem vám ešte veľa takýchto filmov. Presne toto naša kinematografia potrebuje ! Už som unavená z toho ako neustále točíme filmy z obdobia socializmu a komédie ktoré po opakovanom zhliadnutí strácajú humor. U nás na Slovensku môžeme len snívať o tom aby nám natočili aspoň z polovice taký dobrý historický film. Radujte sa a buďte hrdí na Petra Jákla. Zaslúži si uznanie. Za mňa plných 5 hviezd a v pohode si kúpim ten film aj keď bude v predaji na DVD.

na příspěvěk reagoval Dymnik, HolyKeeper

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

Gig

Jeden z příspěvků:

mv022
před 9 dny
cit.:"Haven't seen the movie yet but it's possible it counts mainly with a native Czech viewer who knows the history and doesn't need the plot or the characters explained to them. But then it wouldn't make much sense doing it all in American English with American actors."

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Dymnik

To je jako s těmi prachami. Je to sice nejdražší český film, ale většina šla na zaplacení zahraničních herců a jejich pohodlí (myšleno jejich obskakování během natáčení - slova Jákla). Původně měl snad 150 miliónů. Poté co chytil na udičku první zahraniční rybku (a poté další) se to vše vyšplhalo na 450 mil. Člověk si říká, kdyby měl těch původních 150 mil. a točil. Možná by to dopadlo líp. Nemusel by dělat ony kompromisy. I když kdo ví. V každém případě by to musel být jiný scénář a ne mix Robina Hooda,Gladiátora. Pokud chtěl zůstat u toho roku 1402, tak bych tam dal aspoň tlupu, které byl Žižka součástí a jejich vůdce Matěje. Možná daleko zajímavější by bylo, kdyby ukázali jak nechali všechny popravit (i toho jejich vůdce), jak Jana omilostnili a končilo by to kdy odchází do Polska s Janem Sokolem. Nejen, že by tam bylo víc ze Žižky, ale bylo by to i víc dotýkající se jeho schopností, zkušeností. Sice to jsou taky jen dohady (bitva u Grunwaldu), ale daleko víc pravděpodobnější a víc žižkovské než nějaká love story a nějaká banda, které velel Žižka. A určitě bych tam dal skutečné osoby oné doby a ne fiktivního Boreše. A hned by to bylo možná i zajímavé pro Poláky či okolní země. V Americe na to nikdo nechodí. Takže kompromisy a prachy o ničem. 

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

Boreš je Boreš a ne  Boroš. To zní jako choroš 😄. Možná by bylo dobré to v sekci zajímavosti opravit.

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

Když už jsme u těch legend a pověstí je velká škoda, že jsme ve filmu nemohli vidět kováře u kterého si Žižka objednává okování koní své loupežnické bandy (no spíše které je členem)  kdy požaduje, aby byly podkovy na kopyta přibity obráceně. 

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

Filmantomas

"Žižka za půl miliardy? Točil jsem ho pro Čechy. V životě kompromisy dělám, ale u filmu ne, říká Jákl"

https://youtu.be/XZTAKSEEMRo?t=270

Český Žižka byl menší, všechno bylo takové lokálnější, ok. Myslím si, že pokud by se film změnil pro zahraničního diváka kompromis by to nebyl. Pokud je jeden film pro čechy i zahraničního diváka kompromis to podle mě je. 

na příspěvěk reagoval Gig

Uživatel Dymnik smazal svůj příspěvek.

CANNIBAL

CANNIBAL (hodnocení, recenze)

Gig

To prostě není pravda. Kumáni žili v Uhrách cca 200 let. A za tu dobu se jejich výbava prostě dostala do uherských královských zbrojnic. Takže dovybavit v krizové situaci narukovanýho žoldáka, na rozkaz Zikmunda nebyl problém.

na příspěvěk reagoval Filmantomas

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

Gig

Teď jsem pročítal ty komenty na YT pod těmi promo videi. No ono tady lidí se zájmem o historii je dost a ani se to tak nemusí jevit. Možná kdyby se v jeden den  všichni  vzali kostým a vyrazili do ulic mohlo by to být zajímavé. Pak by se teprve vidělo kolik takových ve společnosti je a možná by se paní kostymérka i divila. 

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama