Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (1 025)

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak na tuhle akční selanku o pobíhání v lese Jákl potřeboval pomoc renomovaných historiků? No to mě poser Žižka! Vypadá to stejně nuzně jako americká Kněžna Libuše před 14 lety, střídají se tu v podstatě jenom čtyři lokace – les, kaple se Zikmundem, jeskyně a lom Velká Amerika - a jeden jediny osamocený (!!) pěkný trikový záběr za celý film (příjezd Boreše do středověké Prahy) celkovou lacinost toho všeho nespasí. Dříve jsem si myslel, že Jákl je aspoň šikovný producent, který dokáže generovat nadité pytle zlaťáků, ale i o tomhle už začínám pochybovat. Ironicky dodám, že jeho dosavadním vrcholem je krvežíznivé pořvávání v Pterodactylovi, tam s ním byla aspoň sranda. __ PS: Fuka už se nedá brát vážně, je k smíchu čím dál více. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $20,3milióna║ Tržby USA $1,374,325║ Tržby Celosvetovo $4,418,699▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Petr Jákl má teda odvahu, to sa mu musí nechať. Pustiť sa do takéhoto pre Česko vysokorozpočtového filmu z takým dosť slušným medzi národným obsadeným. Nuž čakal som že to bude viac zadŕhať ale nakoniec si Jákl natočil asi skôr pre také svoje potešenie svojho českého Gladiátora. takže fajn. Vo veľa momentoch je to dosť porovnateľné ale samozrejme nie na tej zas oslnivej úrovni. V celku to ale šľapalo a aj bavilo.  /60%/ ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

3,5* Žižka není rozhodně bezchybný film, není to žádný velkofilm, na světové poměry je to low cost řežba v českých lesích a hájích, což diváky ve světě nemá čím zaujmout. Sám Žižka je jako postava napsanej hrozně špatně, Ben Foster nemá co hrát, nemůže rozvinout své charisma, má se prostě tvářit tu smutně, tu nasraně. To je vše. Jákl nestvořil vůdce, za kterým by šly davy. To je moje největší výtka. Navíc se asi střelil do vlastní nohy - Žižka by měl být vůdce, který k sobě táhl davy a jeho muži ho uznávali. A ve filmu? Dostane na budku a zůstane potupně uvázán u stromu. To mi přišlo neadekvátní této postavě. Historickou věrnost řešit nebudu. Co ale pochválit musím, je atmosféra, vizuální stránka filmu a hlavně herecké výkony. Včera jsme viděli první dva díly Prstenů moci, kde se to hemžilo hereckými střevy a týden starými vekami, co nebyly schopné krom nagelovaných vlasů předvést něco na způsob uvěřitelného hereckého výkonu. Žižka má bezvadné herce a já cítil ryzí nadšení sledovat tyhle lidi při práci - Schweiger, Moller, Foster a samozřejmě bílá růže Sophie Lowe, jim jsem věřil všechno. Tohle nebyly ty klasické škrobené herecké etudy, na které jsme zvyklí z našich Husů a Karlů od Svobody a spol. A k tomu Roden, kterému role Václava IV. sedla naprosto perfektně. Osvěžující film, který i přes haldu klišé, nedomyšlených scén a mnoha dalších a dalších neduhů působí upřímnou snahou svých tvůrců o moderní přepis Žižky. A srovnání s Prsteny moci je toto - mít peníze nestačí, i za pakatel lze natočit dobrej film, když ho točíme s jistou pokorou a nehoníme si bimbase, jak na to máme. Jo a Benu Cristovaovi něco vrtá hlavou :-) ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Do teď jsem na dílo slýchal jen samé chvalozpěvy. Je to největší a nejdražší Český film, říkali. Jaké překvapení pak byl tento průměrný pokus o další adaptaci Robina Hooda. Přitom toho má Žižka tolik co nabídnout a jeho život byl neobyčejně zajímavý. Zvolená doba, ve které se nám ho pokoušejí prezentovat není nejvhodnější a určitě nejsem jediný, kdo by si mnohem raději, než neustálé pobíhání po lesích, vychutnal jeho vůdcovský um a taktické smýšlení. Jsem o tom více než přesvědčený, neboť jedna taková scéna se ve filmu skutečně nachází, a tvoří jakýsi zlatý hřeb celkové stopáže. Zbytek zdaleka není takový. Náš protagonista se více podobá řadovému pěšáku než vůdci, nemluvě o tom, že film důležité historické události nastíní jen zevrubně a řeší spíše to nezajímavé pobíhání a zmatené pletichy. Je vidět, že nejsme na filmovém písečku žádnými velkými hráči a Česká senzace se opět nekoná. Hodnotím proto pouze jako dostatečně poutavé, nepříliš historické drama. V tomhle filmu se totiž rozhodně nic, co by mělo výrazný vliv na naše dějiny nestalo a nebo bylo zmíněno pouze v titulcích. 60% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem neměla žádná. Vlastně jsem jenom doufala, že bitevní scény by mohly být fajn, neboť všichni pořád pějí ódy na české kaskadéry a tak. Ale akce byla tak rozstříhaná a kamera tak rozklepaná, že ta jatka nejenže pozbyla veškerou působivost, ale často ani nešlo poznat, kde kdo je ve vztahu k ostatním a kdo s kým zrovna mečuje. Člověk tuší, že tuhle asi hekl Budař, ale záběr je pryč tak rychle, jako by střihač říkal, že je to jedno, jenom šum. A tak, jako se tvůrcům nepovedlo srozumitelně poskládat jednotlivé scény, se jim nepovedlo vybudovat ani celý příběh a jeho možný svět. Vysoké politické pletky jsou bez tušení pořádného podhoubí nezajímavě odrecitované v pasivních scénách a boží bojovníci se motají dokola a dokola v jednom lese a co je horší, v jednom kuse dostávají na budku. I když je to hezký les, na epický spektákl, kam asi autoři mířili, to nestačí. Nejasné motivace tvůrců, nezkušenost, promarněná snaha. Kdybych já dělala film o husitech, tak to bude akční horor. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (50)

  • V záverečnej scéne vidíme stáť na prvom voze vozovej hradby skupinu vzbúrencov. Muž uprostred je sám režisér filmu Petr Jákl. (johnsnow)
  • Součástí filmu se také staly některé zbraně a dobové kostýmy z Vávrovi trilogie z 50. let Za tu dobu navíc kostýmy chytily patinu, což bylo dle slov režiséra Jákla pro film výhodou. [Zdroj: ceskenovinky1.eu] (CANNIBAL)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama