Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Som megafunda namornych bitiek, lodi a vsetkeho, co malo vesla, plachtu a plavalo to. Reziser Roel Reine natocil genialny film, plny tychto fascinujucich mnou vymenovanych veci. Tematika 17. storocia a kapitana Michiela DeRuytera je zaujimava doteraz, dialogy su perfektne, kulisy na urovni. Namorne bitky su natocene jednotvarne ale rozhodne neomrzia a ja som si ich maximalne uzival. Trochu len zamrzi to, ze chyba dobova atmosfera 17. storocia a trochu by to chcelo kecov o hierarchii tej doby : 85 % ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mazec!!! Přiznávám, znám spíše anglické kapitány a admirály a o Ruyterovi jsem nikdá neslyšel...Ba co víc, neslyšel jsem ani o tom, že byl o něm natočen tento film. Naštěstí shodou náhod jsem se o něm dozvěděl a i když to není mé velmi oblíbené období admirála Nelsona (cca o 100 let dále), zíral jsem na film s pusou dokořán. Něco takového jsem už dlouho neviděl a to na filmy koukám zhusta a rád. Nizozemci asi rozbili nejedno prasátko a natočili dechberoucí historický film, jehož polovina se odehrává na souši a polovina na mořích. Z námořních bitev všech těch fregat vám půjde hlava kolem. Díky vymoženostem počítačových animací nám tu tvůrci předvedli učiněná kouzla, hlavně u panoramatických záběrů na taktické formace a bitvy samotné. Těch je ve filmu opravdu hodně a divák na vlastní oči uvidí co udělala dělová kule vypálená z dvaceti metrů, která prolétla trupem mezi nepřátelskou osádku... Doba Ruytera byla dobou válek s Anglií, kdy Angličané blokovaly obchodní trasy Nizozemců. Anglického krále Karla I. Stuarta si perfektně a s gustem střihl Charles Dance a bylo příjemné, že Angličané hovořili anglicky zatímco Nizozemci svým hrdelním jazykem :-). Malou ale opravdu malou výtku bych měl k těm zásahům na lodích kdy každý zásah následoval chuchvalec jakýchsi snad papírových ,,pilin''. Samozřejmě kule rvaly vše co jim přišlo do cesty a tak vzduchem létaly celé kusy zábradlí, prken, trupu atd... Nikde jsem neviděl užití kartáčových střel atd... Ale jak říkám, to už je vážně jen detail a nijak nehodlám snižovat na hodnocení. Víte k tomuto filmu říkám, že je skutečně důstojnou poctou. Poctou admirálovi. Ve srovnání s tímto náš nedávno dávaný TV film o Karlu IV. králi a císaři vypadá jak hodně chudý příbuzný. Jistě rozpočty asi byly jiné, ale co chybělo našim zainvestovat více, když je to výročí 700 let? Tady vše sedělo dokonalo. Interiéry, exteriéry, kostýmy... nejeden záběr by mohl být obrazem holandského mistra. Zejména lidé sledující z pláží bitvu loďstev na obzoru... Dokonalé - geniální hudbu Trevora Morrise nevyjímaje! Za poslední skladbu The End of Age bych dal Oskara jen za hudbu! Tleskám! Nutno vidět! 5 vlajkových signálů ! * * * * * ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi milé filmové překvapení. Tvůrci si nehráli na Hollywood a to bylo moc dobře. Sympatický Frank Lammers, na kterého jsem kulila oči, neboť kdyby mu zastřihli vlasy, byl to řidič ČSAD, kterého potkávám každé ráno.Jinak výborně uchopený námět o admirálu Michielu de Ruyterovi, který se před mocenskou vrchností ani v bouřlivých časech na hraně občanské války neohnul, byl vynikající, takřka geniální stratég, kterým Britům pěkně zatopil pod lodním kotlem a též báječný manžel i otec. Holanďané mohou být plným právem na tohoto muže hrdi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Že bych se dívala na filmy tématicky zaměřené na námořní bitvy to nemohu říct, ale tohle byl dokonalý film po všech stránkách. Chválím úžasný vizuál, herecké výkony bez výtky a já byla po dlouhé době fascinovaná snad úplně vším......včetně všech bitev a samozřejmě, že jsem o tomto muži a této historické události v dějinách Holandska nevěděla ani ťuk. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že Holandsko muselo do tohto filmu zainvestovať poriadne prachy, ale ako píše Cervenak vraj iba 8 miliónov eur. Slávneho holandského admirála som až doteraz nepoznal, ale o holandských obchodných a plavebných aktivitách v minulosti musí vedieť každý, kto aspoň okrajovo zahryzol do histórie. Hneď v úvode potešilo zjavenie R. Hauera, ktorý však už o necelú minútu! z obrazovky tragicky odišiel, čo ma dosť nasralo. Na bojových scénach sa nešetrilo, gule z diel lietajú a trhajú všetko, čo im príde do cesty. Zaujímavejšie však bolo politické pozadie a zradcovia na každom kroku. Možno aj vďaka Ch. Danceovi som na chvíľu videl boj o moc ako v seriály Hry o tróny. Filmu by som vytkol priveľa spomalených záberov, niektoré zbytočne uhladené a až príliš veľa vznešenej hudby, ktorá je sama o sebe skvelá, ale spolu so spomalenými zábermi zbytočne uberá na reálnosti. Mnoho vecí je veľmi zjednodušených, asi najviac zamrzí vek admirálových detí, ktoré sa rokmi, vôbec nemenia, rovnako admirál a všetci okolo neho nestarnú, aj keď je jasné, že tieto udalosti sa nestaly v priebehu jedného roka. Inak výborný historický film, stačilo málo a bola by to dokonalosť. 80%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Atmosféra 17. storočia sa vytvárala podľa obrazov z tohto obdobia. Napríklad slávny obraz majstra Johanna Vermeera „Mliekárka“ slúžil ako predloha scény, keď u rodiny Klaartjeovcov nalieva slúžka mlieko. (beso74)
  • Na začiatku filmu je možné v úlohách námorníkov na lodi vidieť skutočných námorníkov holandského námorníctva. (beso74)
  • Aby mohli byť organizované aj školské a rodinné premietania, bola zostrihaná aj verzia s obmedzením len do 12 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama