Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Zcela zbytečný počin. Celý koncept "subkultury" je dost problematický, kulturní teoretici ho většinou zavrhují a preferují pojem scéna. Koncept scény mnohem lépe vyjadřuje, co se ve skutečnosti v pop kultuře děje. Lidi jsou fanoušci určitého stylu hudby nebo nějakých kulturních činností a každý si ze škály různých stylů a trendů vybírá to, co ho uspokojuje; termín subkultura byl vymyšlen sociology pro popis "životního stylu" pracující chudiny ve velkých měsech západní Evropy a USA, a naznačuje tedy nějakou sociální vymezenost (vyloučensot), což o dnešních mladých frajerech, kteří sbírají vinily opravdu říct nejde. Je zajímavé, že dnešní civilizace plodí různá alienovaná individua, která odmítají dospět, ale to máme kolem sebe dnes a denně, a nepotřebujem do toho nějak obzvlášť zasvěcovat. Formát knihy s portrétama mi přijde k danému tématu naprosto dostatečný, můžu to prolistovat a pak na to zapomenout, i když nepopírám, že se na seriál budu dívat, stejně jako se dívám na idiotská videa na Youtube, kde někdo představuje svou kolekci tenisek, za kterou vyhodil desítky tisíc dolarů.____Docela by mě zajímalo, jak by se autoři filmu teoreticky poprali s tím, že dnes anarcho-pankáči (ale i neonacisté) hrají blackmetal, punk/hardcore se přemorfoval v metalcore neboli brocore (hudba ideologicky uvědomělá asi jako Skrillex), že H&M prodává bundy s metaovýma nášivkama, nebo že asi žádný metalista na světě neposlouchá výhradně thrash metal - pokud nežije v paralelní realitě, kde je pořád rok 1987. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trvalo mi dlouho si k tomuto seriálu zaujmout pevné stanovisko, protože kvalita jednotlivých dílů mi přišla silně kolísavá. Až pri metalheads mi došlo, že je jedno co si kdo o určité subkultuře myslí, autoři vám zkrátka odmítnou ukázat bezduché pozéry. To automaticky neznamená nadprůměrně inteligentní lidi. Ale ty, co to dělají s láskou a srdcem. Nepohybují se zrovna v nějaké životní fázi kdy se snaží někam patřit, ale skutečně tím žijí. Proto si myslím, že ať má kterýkoliv díl jakkoliv nevyužitý potenciál, musím za plný počet. ()

Reklama

S.Dedalus 

všechny recenze uživatele

ojedinělý dokumentární cyklus s velkým potenciálem, který sráží především značně kolísavá kvalita jednotlivých dílů. možná měli nechat točit jen schopné režiséry. některé díly se snaží pouze neinvazivně ukázat obrázky ze života jednotlivých subkultur a funguje to (pro mě zejména hooligans), jiné jdou tradičnější cestou a také to funguje (cosplay, rainbow), jiné díly jsou jednoduše nudné k uzoufání (graffiti), nebo nedokážou říct vůbec nic o dané subkultuře (metal, tattoo). z tématu se určitě dalo vyždímat víc. i tak je to jediný pořad za poslední rok co mě v televizi zaujal. ()

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předně musím říct - skvělej nápad (určitě by na to kouklo i zahraničí...), tak jako knihy. 1. PUNK - Anarchy vole - čupr díl s fajn pohodářem (chtěla bych poznat tebe a tvou výdělečnou činnost, nezajdem na píno?) a filosofií nestárnoucího kmene. 2. HOOLIGANS - nuda, zde naopak chybí filosofie tohoto "kmene", a to z úst členů, kteří by jen m_dali a _ukali podle jejich písně, byť maj na _urácích plísně. 3. RAP - těžcí, obstarožní, raperští papaláši s pivním pupkem ve své 8 míli dvaceti párů "Najek", které jsou jejich jediným majetkem. Povstalí z ničeho, žijící v ničem, manuálně soběstační, schopní žít bez hospodyňky. "Jou, jou". Nevidím žáden rozdíl mezi nimi a teplákovými homeboyi, které potkávám na ulici v Nike dresu, tlačící důležitou raperskou chůzí kočárek se svým x-tým parchantem. Nesnáším, když si někdo hraje na něco, co stejně nakonec v dokumentu ukáže, že není. Aby vám ty tiky s hlavou chlapci nezůstaly :) 4. COSPLAY - dobří magoři, aneb, když to s csfd až moc přeženete. Pochopím aktivní účast na rekonstrukcích bitev typu té u Gettysburgu, ale za Little Ponyho bych se nepřevlékla ani při sexuálních hrátkách, myslím, že mi postačí sbírat figurky. Jinak za Hobití nohy bych ušetřila, mám je od přírody. Sečteno a konstatováno - Cosplay u nás není nic jiného, než Čechy tolik nenáviděný Halloween mimo 31.10. 5. ... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Po prvních třech dílech mám pocit, že tvůrci hrají soutěž, kdo toho dokáže k tématu říct míň a kdo dokáže líp zpochybnit, že něco jako městské kmeny (aka subkultury) skutečně existuje. Punk - přehlídka několika náhodných tváří v náhodných rozhovorech o náhodných věcech (ale pořád ještě poměrně k tématu). Hooligans - záběry zpívajících polonahejch exotů střídaj záběry oblečenejch exotů, kteří si chtěj dát do držky (a to je vše). Rap - několikadenní stalkování jednoho až dvou raperů, kterak si vybíraj boty a jedí oběd přímo z pekáče, přičemž k tématu - překvápko! - neřeknou vůbec nic. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)
  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama