Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdičky sú maximom, ktoré som ochotný dať filmu, ktorý sa údajne opiera o skutočné udalosti, ale podľa môjho názoru príliš voľne. Už samotný koncept akcie "gayovia a lesby pomáhajú baníkom" je príliš riskantný na uveriteľnú realizáciu a režisér spravil príliš málo na to, aby sa rizikám vyhol. Pamätám si dobre na stávkové hnutia za vlády železnej lady aj na razanciu, s akou ich potláčala. O akcii spomínanej vo filme som pochopiteľne nikdy nepočul. Vychvaľované skladby som naopak počul mnohokrát, ale netuším, prečo by som mal film hodnotiť vyššie, ak v ňom zaznie niekoľko mojich obľúbených skladieb. Rovnako netuším, prečo je medzi žánrami filmu uvedená komédia. A na záver netuším, prečo toľko vypisujem o filme, na ktorý si o dva týždne možno ani nespomeniem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Proč by měli gayové jako já podporovat horníky?" "Protože horníci těží uhlí, které produkuje energii, a ta umožňuje gayům, jako jsi ty, tancovat na Bananarama do tří do rána." Lidi jsou opravdu banda hovad. Naštěstí se mezi nimi vyskytuje pár jedinců, dokazujících, že i ta hovada přísluší k lidské rase. A přesně o tomhle ten film je. Hodil mě tak dvacet let zpátky v čase. Cítil jsem mrazení, naskakovala mi husí kůže, ježily se chlupy. Při prvním proslovu v gay baru se mi hrnuly slzy do očí. Herectví v něm zmizelo, zůstali jen lidi. Bavil jsem se, dojímal, brečel, opět se zase cítil jako človek. A to se povede málokterému filmu. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fíha, o takom niečom som ani netušil, že sa udialo. Naozaj nevšedné spojenie homosexuálnych aktivistov a štrajkujúcich baníkov. A neuveriteľné, že ono to napokon aj fungovalo a vzájomná podpora sa ujala aj dlhodobejšie. Námetovo teda naozaj zaujímavý film. Ale musím priznať, že o týchto udalostiach a formovaní LGBT by bol určite vhodnejší dokument ako hraný film, ktorý v mnohých ohľadoch pôsobil dosť monotónne a bez poriadnej dejovej línie. Herecké výkony boli síce na vysokej úrovni, ale film ako celok by som naozaj radšej vymenil za dokumentárne spracovanie. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších good feeling filmů, co jsem mohl za poslední dobu vidět. A ač jsou mi homosexuálové v zásadě celkem ukradení, pokud nemají choutky se nějak veřejně předvádět, tak tady jsem jim ohromně fandil a soucítil s nima. Opravdu není jednoduché být homosexuálem, nebylo to jednoduché ani v 80. letech a nebude to jednoduché ani za 20 let. Kromě perfektně zvolených herců bych vyzdvihl fantastický soundtrack, úplně mi to připomnělo soundtracky k filmům Richarda Curtise, který to má taky v malíčku. Celkově parádní film, který by si zasloužil snad jen trochu lepší vysvětlení hornické krize... ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Je to přesně mezi 3-4*, ale nakonec spíš tři... Pride je takový ten typ filmu, který se tváří "podle skutečné události", ale nemusíte být ani znalci události, abyste z toho jasně nevycítili, že je to silně přitažené za vlasy... :) Opravdu mi to v mnoha momentech připadalo na míle vzdálené realitě, každopádně, že je to příjemný film se sympatickými hereckými výkony a plyne jako voda, o tom žádná. Celkový dojem tedy určitě fajn, ačkoli přesah to mohlo mít větší. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama