Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

campix 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že hodně osudová záležitost především pro brity a na nás ostatní až tolik nedopadá. Víme, že gayové a lesbičky neměli na růžích ustláno nikde, ale v Pride je všechno zatraktivněno krizí horníků (a celé Británie) za působení Margaret Thatcher a to je na ostrovech velice citlivé téma. Navíc je všechno inspirováno skutečnými událostmi, kdy se skupina LGSM postavila za waleské horníky a ti pak posléze za ně. V obsazení máme plno skvělých britských herců doplněných o naše oblíbené seriálové hvězdičky. Co se tedy pokazilo ? V mých očích to je nejednoznačnost uchopení látky. Vtipných momentů není dost a pro drama zde chybí určitá osudovost a velké věci jsou zde zmíněny jen tak mimoděk. Bavilo mě se dívat na Pride, ale těžko se podívám znovu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pride je vesměs pohodové a úsměvné dílko. V mnoha směrech může působit naivně, ale je to o té nadsázce, kterou film hojně využívá. Co se týče dojemnosti, v některých chvílích je to na hraně, ovšem v drtivé většině se ji tvůrcům podařilo docela s přehledem ukočírovat. Osobně jsem čekal o něco víc humoru a méně „životních rad“, proto dávám „jen“ slušné 4*. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Místy vtipné, místy vážné, místy dostatečně teplé, aby to v minutě dramaticky zchladilo. Pride vypráví příběh události, o které jsem neměl ani šajnu, dokud jsem neviděl The Imitation Game a nezjistil, co Velká Británie udělala s Alanem Turningem. Zajímavé, že oba dva filmy, kterými se prolíná právě příběh tohoto filmu vyšli v tomto roce. Holt občas je potřeba vykopat zakopané kostlivce, které už měl kde kdo. Škoda jen, že mě tenhle film dlouhé celé dvě hodiny hrozně nudil. Čekal jsem ten britskej náraz gayů a lesbiček s místními vesničany daleko brutálnější, ironičtější a zábavnější. Jenže to tak úplně nebylo. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíše komedii, ale dostalo se mi poctivého dramatu. Ne těžkého, ale rozhodně silného. Svět se v něm smrskl na úzkou perspektivu několika skupin lidí sledujících nějaký zájem proti skoro až anonymnímu nepříteli, vládě. Ten byl ale mnohem větší a mocnější než oni, takže to bylo dobře. V prvé řadě to byl film o lidech, o idealistech a bláznech, prostě o lidech (a ztvárněných skvělými herci). ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem čekal trošku víc, zejména po komediální stránce, ale zase mě překvapil ten příběh samotný. Neměl jsem nejmenší tušení, že se něco takového v UK odehrálo, a jsem rád, že jsem se dozvěděl o jednom zásadním historickém milníku. Že tento příběh měl přímý vliv na to, že labouristé v důsledku aktivit LGSM přijali boj za práva LGBT menšiny do svého volebního programu, mi přijde jako dostatečně vypovídající o jeho významu. Ano, film byl mírně přeslazený, ale pokud se dnes žijící aktéři vesměs shodnou na tom, že zachycuje atmosféru a ducha celého počinu víc než věrně, čtyřem hvězdám se neubráním. A čím déle visím na Wikipedii a v databázích a čtu detaily o Lesbians and Gays Support the Miners, tím víc si cením toho, že tento film vznikl. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama