Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obětavá zdravotní sestra Vlasta (Alena Mihulová) při své práci na jihomoravském venkově ošetřuje spoustu rázovitých místních pacientů. Když se však dozví, že sama potřebuje pomoc, musí ji začít hledat mimo prostředí, které zná. Díky dceři jednoho z pacientů (Tatiana Vilhelmová) a její esoterické mentorce (Zuzana Krónerová) začíná objevovat svět alternativního léčení a díky němu snad i sebe samu... To vše k velké nelibosti manžela Ladi (Bolek Polívka), který na tyhle "hňupoviny" nevěří. Vlasta tak musí bojovat nejen se svojí nemocí, ale i s Laďovým zdravým moravským "rozumem". Komedie a drama se proplétají, když si Vlasta poprvé v životě začíná uvědomovat, že taky ona potřebuje péči... (A-Company CZ)

(více)

Recenze (357)

Alex 

všechny recenze uživatele

Moc velká komedie to teda není. Snad jen to Bolkovo "Děvky, chlast a chlebíčky - to jsou naše koníčky" stálo za úsměv. A pak ještě ty alternativní metody "léčby". Ale jak jsem postřehl, to zase dost pohoršilo lidi, co na takové metody věří. Krásně udělaný film o všedních věcech drobných lidí. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době pro mě moc příjemný český filmový zážitek. Alena Mihulová byla úžasná moc jsem k ní pocitově přilnula a ač mi tu byl Polívka značně odporný zjevem a některými gesty zahrál to fajnově i bez svých trapných vtípků. Životní drama, kde se musíte zasmát i duševně umírat. / Velmi povedený komentář od uživatele Enšpígla, lépe bych to dnes nevyjádřila. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Vlastně to bylo takové povrchní, bez hloubky, nacházející jedinou útěchu v alternativním přikládání rukou a jakési psychosomatické teorii. Takřka v ničem, co se mezi postavami objevilo jako konfliktní, autor nešel do hloubky, jen to nakousl a zase s úsměvem pokračoval dál. Ve výsledku se paní smířila se smrtí díky čemu? Nejspíš proto, že to řekla dceři a už se zase měly rády?? Cítil jsem ambice a našel klouzání po povrchu a té naší rázovité Moravě, kde lidé mluví nářečím a mají rádi slivovičku a víno. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Snímek jakoby se nemohl rozhodnout, zda chce být komedií, tragikomedií nebo silným existenčním dramatem. Silná zápletka a pohled do života člověka, který v řádu dnů naprosto změní své životní postoje. Dvojice Mihulová/Polívka předvádějí krásně lidský a přirozený výkon. S. Horák umí vyprávět, umí vtáhnout do bezvýchodnosti situace hlavní hrdinky a nebojí se ukázat utrpení, kterým musí procházet. Ale i tak jsem měl po skončení snímku pocit, že tam přece jen něco chybělo. Možná víc citu, kdo ví. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o těch náročnějších chvílích života. Z filmu čišela lidskost a herecké výkony Bolka Polívky a především Aleny Mihulové byly vynikající! Cenu na MFF za Nejlepší ženský herecký výkon si určitě zasloužila! ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Civilní drama o člověku, který se rozdává na všech frontách, a přesto všechno ho postihne nespravedlivý úděl. Aktivní altruistická žena a pasivní egoistický muž žijí v manželství mnoho let, navzdory tomu jsou si tak vzdáleni, až je opět sblíží smrtelná nemoc. Otázkou je, proč se tento scénář opakuje v tolika domácnostech. Proč lidé, jak ovce žijí své životy, jako kdyby tady měli být věčně. Pak přijde nekompromisní rána osudu, která Vám z úst lékaře sdělí, že Vám zbývá půl roku života. A co zamrzí v této chvíli? Jednoduše vše, po čem jste prahli a nesplnili si to, ba co hůř, neměli jste odvahu si to splnit, i když to bylo reálné. ____ "Příroda je tady pro lidi a ne naopak!" Tento a jemu podobné citáty, to je noční můra nejen ekologů, ale i přírody samé a hlavně budoucnosti. Lidé (resp. instituce, společnosti, které v drtivé většině zastupují) ale tak uvažují (jsou tlačeni studiem, trhem). ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Slávek Horák natočil milý film s citem pro lidskost a objevování pozitivních stránek života. Podařilo se mu vyhnout zbytečnému patosu a udržuje si lehký nadhled nad jednotlivými postavami. Bohužel se někdy nevyhnul vtípkům, kterým tleská čtvrtá cenová kategorie. Je dobrý v zobrazení běžných marností, jakým je mobil spadlý do hrobu a konstruování polohovací postele. Trochu méně zbytečných mouder rvoucích uši: „Vaše žena teď potřebuje lásku a péči“, a bez některých slabomyslných vtípků a možná i s malinko větší věcností, s kterou se film tak slibně rozjel, a měli bychom jeden z nejlepší filmů poslední doby. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Nádherný kouzelný příběh! Vlasta Aleny Mihulové je krásná lidská bytost, s velikánským srdcem, laskavá a upřímná ve všem, co dělá, s trpělivostí a pokorou, skvostně zahraná. Po dlouhé době mě dostal Český film, na jehož konci se v kině tleskalo a výskalo a já odcházela zasněná a s duší pohlazenou. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Obětavá sestra Vlasta pro domácí péči a rakovina. Uvědomování si podstatu věci, sebe sama a přístupu. Po velmi dlouhé době se opět na plátnech kin objevila stále půvabná ´sestřička´ Alena Mihulová, která jakoby navazovala na svoji nejslavnější roli. Zde obchází starší nemocné lidi a pomáhá jim jak jen může. Přitom také vidí jak na tom během léčby jsou a tak když se sama dozví krutou diagnozu, obrátí se raději na lidové léčitelství. Říkal jsem si jak by si s takovým tématem poradil Karel Kachyňa, ale nutno uznat, že debutant Slávek Horák to pojal neméně dobře a dá se říci, že vypadá na Kachyňovo pokračovatele. Vážnost situace, reakce a pochopení okolí, mírný humor na odlehčení, tragédie života. Kombinace zde pospojovaná je velice zodpovědně a navzájem si nerušící. Citliví film který nejvíce pochopí lidé v podobné či naprosto stejné situaci. Za rok 2015 naprosto nejlepší reálný český film. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

cituji uživatele Rakosnicek77: " Bohužel tak, jak umírala Alena Mihulová ve filmu, jsem já umíral při jeho sledování". Téměř trefné, ale co se týče mé osoby tak skon proběhl skoro ihned. Přitom zde, na poměry nových tuzemských snímků, celkem kladně přijato. Určitě bylo fajn zase vidět Alenu Mihulovou v plné palbě, ale ani ona mne zrovna dvakrát nepřesvědčila.......a to tady čtu názory o jasném Českém lvu. Alkobolík Polívka,jinak persona, která je v dobré formě schopná utáhnout celý film sám, tak nějak jenom stoicky pozoroval situaci...ostatně stejně jako například Tatiana Vilhelmová. Celkově strašně lokální, levné, film na jedno použití.....přišel jsem, viděl jsem a dalších dvacet let vidět nepotřebuji. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Znám takového člověka, který by se rozdal a dělá vše jen pro druhé a neuvědomuje si, že se má starat hlavně o svůj život a své zdraví. Svou sílu to samozřejmě má, ale já takové filmy příliš nevyhledávám. Jasně, musíme "TAM" všichni, ale nemusím si to moc často připomínat i ve filmu. Solidní, ale na Oscara to asi mít nebude. ()

čmelda5 

všechny recenze uživatele

Mám chuť na nějakou komedii, na něco oddechovýho, hele Domácí péče. Prvních asi deset patnáct minut to jako komedie trochu vypadalo..."Co to tady děláte?" "Podchod pro žaby." "A kdo je tama bude učit chodit?" Ale pak... AHA!! No "hezký" film... ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Další česká depka do hlavy. Klasika, my prostě nemůžeme natáčet dobré filmy bez toho, aby to jednoho nutilo si u sledování prostřelit škebli. Když už humor, tak aspoň hořký nebo černý, nic jiného k pořádnému filmu nepatří. Přitom od Aleny Mihulové to byl výborný výkon stejně jako od Bolka Polívky a moc se mi líbilo i ozvláštnění téměř mysteriózními scénami. Jinak ale nevím, proč bych se na to měl znovu dívat. Po Kobrách a užovkách další nominace na lvy, jejíž sledování přivodí malomyslnost. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Že by se udělení Českého lva začalo opravdu stávat synonymem pro nudu , nebo jsem si jen vytáhl krátce po sobě dva filmy se kterými můj filmový interest neka??!.....Tak oprava! Dal jsem tento film ještě jednou.Včera večer na ČT1 (1.1.2016) a musel jsem o dost změnit názor i hodnocení.Film se mi moc líbil.Není sice tak drsný jako Zapomenuté světlo, ale natočen byl velmi poutavě.Smutek,radost,melancholie. To tam je. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Čekání na smrt - náročné téma. Léčitelství - ještě náročnější. Za mě obě dvě (i další) témata tvůrci zvládli dobře, spíše vážně než s humorem, což příběhu jen pomohlo. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Film režiséra Slávka Horáka je jeho prvotinou a soudě dle ohlasu z domoviny i zahraničí prvotinou dost povedenou. A to je samozřejmě moc dobře, zajímavý film už česká kinematografie potřebovala jako sůl. Tedy ne že by zde permanentně vznikaly výhradně samé tuposti. Vzal jsem tedy na Nový rok večer usb zařízení AVER, připojil jej do svého notebooku, nainstaloval program z přiloženého cd a ... mohl sledovat první program naší veřejnoprávní televize. Dojmy mám víceméně pozitivní. Předně jsem rád, že se někdo chopil látky, která nebývá moc často zpracovávána. Smrt a umírání není příjemné téma, takže pokud se snažíte vyloženě o líbivé pojetí svých filmů, tak se jim asi radši vyhnete, nebo je trapně ironizujete. Jistě, není to příjemné sledování a současná společnost smrt pro jistotu vytěsnila někam na periferii vědomí (a možná i proto tolik neurotizuje, ne?). Ono však není občas na škodu vylézt ze své kulturní a společenské bubliny a podívat se také (pokud možno autenticky) na životy těch druhých. Koneckonců snímků, kde by se děj odehrával mezi právníky, podnikateli, nebo lidmi z vyšší střední třídy máme požehnaně, až mi to lehce připomíná sentimentální prvorepublikové a protektorátní komedie, které se vesměs odehrávají v nóbl podnicích a luxusně zařízených bytech a vystupuje tam pan továrník a paní továrníková. Tak to je za mě jedno velké a významné plus - volba tématu, který je navíc předveden dost uvěřitelně. Dalším nezpochybnitelným plusem je hlavní představitelka Alena Mihulová, která se s velkou pompou vrátila mezi známé české herecké tváře (ok, je z Brna, takže moravské tváře). Po vynikajících filmech osmdesátých a počátku devadesátých let trochu sešla z očí a vrátila se ve velkém stylu v Antropoidu i ve zde zmiňované Domácí péči. Alenu Mihulovou navíc příští rok čeká v kinech uvedení snímku Milada. Tomu se říká restart jako hrom! Co mi trochu vadilo je hraní na takovou tu ezo strunu. Chápu záměr tvůrce, kde chtěl jasně ukázat, kde má moderní medicína limity (lékař trochu nešetrně hlavní hrdince sděluje nepříjemnou zprávu, léčí se tu jen symptomy, apod.), i naivitu majoritní náboženské skupiny v zemi - katolické církve. V krizové situaci tak naší hrdince nezbývá než upnout se na ezo plky, byť je k nim zprvu dost skepticky nastavena. Ono to nakonec v závěru vyzní trochu jinak, ale stejně... Na závěr bych ještě zmínil docela slušnou kameru Jana Šťastného, scéna s hořícím stromem a následný kamerový "nájezd" na les jsou hodně dobré, v českém filmu prakticky nevídané. Hodně slibný debut. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Na české poměry solidní film, citlivě zrežírované, krásně zahrané paní Mihulovou, znovu pěkná kamera, ale závěrečná pointa ne zrovna pochopena. Slabší čtyři. ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Pěkné a zajímavé téma, skvěle zahrané, jen trošku povrchní. Možná něco objevného a šokujícího pro člověka, který o něčem takovém slyší prvně a nebo má negativní postoj a teď je nucený zapřemýšlet. Pro někoho, kdo už je ale jakoby hlouběji v problému to stále hovoří jen o hladině a málo o tom, co je pod ní. Česká společnost je spíš kritická a skeptická, takže pro ni takový film určitě má! Své poslání to splnilo, jen pro staré čarodějnice je to příliš málo. ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama