Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 7
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (326)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone už není, co býval. Říkám to furt. Válka ve Vietnamu je už dávno passé, Woody Harrelson v lenonkách taky zestárl a známý hollywoodský buřič si od té doby vybírá stále méně zajímavá témata. Což se v případě biografie Eda Snowdena mohlo obrátit, kdyby si jen ta stylizace tolik nehrála na moderní klipový techno thriller 21. století a předložila nám spíše hutné civilní drama s důrazem na postavy a argumentační dialogy. Protože to téma vládní špionáže je opravdu nosné a dala by se okolo něj z fleku vystavět tříhodinová konverzačka jako ze staré školy. Ale kdepak, Stone raději namíchal další liberální limonádu pro nenáročného diváka. A do toho ten podivný Gordon-Levittův přednes. Už v Muži na laně jsem z toho jeho francouzského přízvuku rostl, ale tady to dotáhl do čirého absurdna. Což bije do uší o to více, když ve finále slyšíme samotného Snowdena a ne loutku se stroječkem v krku. Někdo by tomu mladíkovi měl říct, že zhostit se role vycházející ze skutečného předobrazu lze obstojně i bez nepřirozené modulace hlasu. Tak snad příště. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Nová doba nese nové a zákeřnější problémy. Sledování, hromadění dat a další kyber zločiny v rukou státního aparátu i extrémních skupin jsou špatně a díky Snowdenovi, alespoň částečně došlo k medializaci tohoto problému. Ten kluk musel mít velkou kuráž tohle udělat a Levitt v jeho podání je grandiózní. Velmi rád doporučuju. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Stone sice točí filmy dlouhé, levičácké a občas ne úplně srozumitelné, ještě nikdy ale nenatočil film vyloženě špatný. Snowden je pak přesně tím klasickým Stonem od začátku až do konce, jediný mínus bych v podstatě zmínil pouze otravnou snahu děsit diváky velkým zlým bubákem v podobě NSA. Já chápu, že to ve filmu o Snowdenovi moc jinak nejde, ta urputná snaha ale sráží nohy jinak docela OK dramatu, kterému zoufale chyběl lepší pohled z opačné strany a taky silnější vyústění. Je to takový jednou a dost. 6/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ideolog a klasik, který vždycky rýpal, rýpe dál, jen už mu lehce dochází dech. V posledních letech nás mnohokrát nepotěšil, ale pořád to v něm je. Jeho novinka to jen potvrzuje. Díky několika svižným a napínavým scénám se nám snaží namluvit (docela úspěšně), že jde o solidní thriller. Sledujeme retrospektivu ukotvenou v roce 2014, kdy se v hongkongském hotelovém pokoji setkává hlavní aktér s investigativními novináři. Dostáváme se tak postupně na začátek, kdy měl své sny, drápal se nahoru, věřil milované vlasti, zamiloval se, připravoval se na následky. Pokud přijde další 11. září, bude to jejich chyba. Mezi hlavouny z NSA (Národní bezpečnostní agentura) nebo CIA je i jistý Edík, který, jak všichni dobře víme, po několika letech přihlížení a zhnusení vynesl citlivé dokumenty z amerických tajných služeb a upozornil na masivní sběr citlivých dat. Exemplární trest je dosud ve hvězdách, protože dodnes zůstává v dočasném ruském azylu. Zvraty z logiky věci chybí, s emocemi se mohlo pracovat lépe. Joseph Gordon-Levitt nicméně na výbornou zvládl další zajímavou postavu, moc se mi zamlouvala i Shailene Woodley a hlavně Rhys Ifans. Oliver Stone má jasno, zda je Snowden hrdina nebo nepřítel, vynechává ty svoje patriotické výkřiky, a když leccos vezmeme s nadhledem, ty dvě a čtvrt hodinky si docela užijeme. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem mnoha počítačovým a jiným výrazům nerozuměla, to bych musela mít vedle sebe odborníka, ale říkali to tak vážně, jsem jim to všechno věřila a moc práce to nedá při vědomí, co v dnešní době všechno lze ukout s počítačovou technikou. Gordon to hrál přesvědčivě lišácky. Vůbec jsem se nenudila a to je plusem jak pro něj, tak pro celý film, který je asi spíš pro chlapy, takže zasloužený čtverec tomu dám a že to jméno zná snad každý, tak já tedy do včerejšího večera ne. A v duchu si říkám, že je to všechno čím dál tím víc v háji. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Hned první natáčecí den čekalo na představitele hlavního hrdiny Snowdena, Josepha Gordona-Levita, překvapení. Bez jakýchkoliv příprav se podrobil vojenskému tréninku, který také původně absolvoval Snowden. (ČSFD)

Reklama

Reklama