Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z troch spracovaní toho istého námetu je tento pre mňa najslabší, a to hlavne preto, že je najviac prehnaný a vôbec nekorešponduje so skutočnosťou. Voči čomu sa ostro ohradil aj samotný tvorca experimentu zo sedemdesiatych rokov. K žiadnemu znásilneniu ani smrti nikdy nedošlo a vôbec to tu nemuselo byť zobrazené. Predsa sa len stačilo zamerať na psychológiu postáv, to mal byť aj cieľ experimentu a to nám mal film aj ukázať. Žiaľ odklonil sa a tak pre mňa najlepšia ostáva paradoxne najslabšie hodnotená verzia z roku 2010 s Brodym a Whitakerom. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne originalni psychologickej thriller a navic zalozenej na skutecnych udalostech. Ze zacatku to ma sice hodne pomalej rozjezd, vypada to spis jak nakej dil nemecky kriminalky, ale hned po dvou dnech kdy si dozorci o sobe zacnou myslet, ze jsou nejlepsi a zacnou buzerovat vezne, tak se to slusne rozjede. Akorat mi prislo, ze to odchylovani od pribehu k Tarekovo pritelkyni je tam takovy navic a jen zbytecne zdrzuje slusne rozjetej thriller. A konec me vopravdu dostal, kdyz se dozorci uchyli k fyzickemu nasili, zajmou i doktory a strhne se husta a realisticka bitka. Plny hodnoceni nedavam ze dvou duvodu: jednak to ma opravdu pomalej rozjezd a nekolik hluchejch mist a hlavne mi prislo, ze skoro vsichni herci pekne prehravali, ale jinak sem byl spokojenej a je to rozhodne jeden z tech lepsich nemeckejch filmu. ()

Reklama

Morzael 

všechny recenze uživatele

Dneska nam to pustili ve skole, probirame psychologii takze tohle do toho krasne zapadlo. Opravdu doporucuju a hlavne psycholgum, tem se to bude urcite libit. A mimochodem, temer vse v tomto filmu je smyslene, puvodni je pouze myslenka experimentu. Jediny co se v puvodnim experimentu delo, tak bylo ze vezni delali kliky. A jeden vezen se z toho psychicky slozil a skoncil v nemocnici, ale jinak to slo celkem hladce, tak se po shlednuti nedivte, co to bylo za zvrhlej epxeriment, jako vetsina devcat ze tridy :-D ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Když se Experiment začal rozjíždět, tak mi ihned problesklo hlavou, že půjde o slabší kousek na úrovni televizní inscenace, kterou známe u německých sousedů. Jasně, po technické stránce se nejedná o úplně vybroušený snímek, ale ukázalo se, že jsem film hodně podcenil. Nakonec se z něj vyklubalo solidní akční psycho, které je inspirované podle skutečného Stanfordského vězeňského experimentu. Jakmile začne přituhovat, nelze jinak než dokoukat do konce, protože v napětí Experiment výborně graduje. A samotné finále jsou tak trochu jatka, které ve mě dokázaly vybouřit vlnu emocí. Nejedná se zase o takový exploaťák a trošku jsem nadsadil, ale rozhodně to stálo za to. Co mě dostalo nejvíc je výběr herců padnoucí přesně na míru jednotlivým charakterům. Z počátku je všechno "hahaha"/"hihihi", ale všichni se nám tam krásně vybarví v plné parádě, a to místama docela šokujícím způsobem. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Uf, když o Zimbardovi mluví člověk teoreticky, pořád je to jakási historka podobná dějepisným faktům o válkách. Hirschbiegel spolu s výbornými Moritzem Bleibtreu, Christianem Berkelem a dalšími tyhle hrůzy lidské povahy zhmotňuje, odhaluje lidské slabosti a fatální chyby, agresivitu a nenávist. Nic neobvyklého, ale vše zkoncentrované a vzájemně se podporující v jednom čtrnáctidenním experimentu, v jednom snímku, jehož atmosféra se po celou dobu odporně hluboce zarývá hluboko do nás. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama