Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

easaque 

všechny recenze uživatele

takové psychologické thrillery mám rád, které jsou uvěřitelní a ukazují nám naše skryté pudy, jenž v běžném životě jen občas nenápadně vykukují. A jak málo stačí, aby nás ovládli ... Natočené dokonale to nebylo, ale i tak se mi líbil a v napětí mě udržel až do konce a naštěstí ani ten nezkazili. Proto si mé 4* zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1064. hodnocený film: Že je Moritz Bleibtreu skvělým hercem, to jsem už zjistil. Ale, že je to takové eso, to jsem zjistil až právě v tomto snímku. Nepochybně jsem si jej oblíbil i díky mé vášni v německých filmech, ale jeho herecké výkony mě vážně dostávají. V tomto snímku jsem jej mohl vidět jako vůdce vzbouřených "vězňů", kteří se nechali dobrovolně uvěznit, aby své role hráli co nejpřesvědčivěji. Celé se to však zvrhlo, když lidé, kteří byli zvoleni dozorci, začali své role zneužívat. Opravdu úžasná ukázka hereckých výkonů, perfektních dialogů a také napětí, které se dá krájet. 5* si snímek jistě zaslouží a samotný Moritz Bleibtreu by si zasloužil absolutorium. 5* ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Slušný film, trochu zdlouhavý, ale je podle skutečné události a také důležitý. Režisér paradoxně lépe natočil násilné scény než ty, kde je psychologické týrání. Od chvíle, kdy dozoroci přistoupí k násilnostem a vše se vymkne kontrole se stal film velmi emotivní, kdy jsem zatínal ruce v pěst. Na americký remake se pravdepodobne nepodivám. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Když se Experiment začal rozjíždět, tak mi ihned problesklo hlavou, že půjde o slabší kousek na úrovni televizní inscenace, kterou známe u německých sousedů. Jasně, po technické stránce se nejedná o úplně vybroušený snímek, ale ukázalo se, že jsem film hodně podcenil. Nakonec se z něj vyklubalo solidní akční psycho, které je inspirované podle skutečného Stanfordského vězeňského experimentu. Jakmile začne přituhovat, nelze jinak než dokoukat do konce, protože v napětí Experiment výborně graduje. A samotné finále jsou tak trochu jatka, které ve mě dokázaly vybouřit vlnu emocí. Nejedná se zase o takový exploaťák a trošku jsem nadsadil, ale rozhodně to stálo za to. Co mě dostalo nejvíc je výběr herců padnoucí přesně na míru jednotlivým charakterům. Z počátku je všechno "hahaha"/"hihihi", ale všichni se nám tam krásně vybarví v plné parádě, a to místama docela šokujícím způsobem. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno